Jorma Sirkesalo ja Yrjö Jaavamo taloyhtiön A-talon ovella.

Tommolassa sijaitseva taloyhtiö asennuttaa yhtenä ensimmäisistä taloyhtiöistä Heinolassa katoilleen aurinkopaneelit.

Tommolankadun varrella vuosista 1966 ja 1967 saakka seisoneet Asunto Oy Heinolan Säästötornit -taloyhtiön rakennukset ovat lämmenneet jo reilut kymmenen vuotta maalämmön voimalla. Aikanaan iso investointi on näinä päivinä maksanut itsensä takaisin, toteaa toistakymmentä vuotta talossa asunut taloyhtiön hallituksen jäsen Yrjö Jaavamo.

Vaikka taloyhtiö Jaavamon mukaan tällä hetkellä nauttiikin suhteellisen edullisesta sähköstä, voi hinta myöhemmin nousta, kuten monessa suomalaisessa taloyhtiössä ja kotitaloudessa on karulla tavalla huomattu menneen talven aikana.

-Maalämpöjärjestelmä kuluttaa paljon sähköä, Jaavamo huomauttaa.

Taloyhtiön energiatehokkuustoimet ovat jatkumassa tänä keväänä rakennusten katoille asennettavien aurinkopaneelien muodossa. Päätös paneelien asentamisesta syntyi ylimääräisessä yhtiökokouksessa yksimielisesti. Kaikkiaan paneeleja tulee 60 asunnon taloyhtiön kahden rakennuksen katoille 80 kappaletta.

Taloyhtiössä on vuosien varrella myös vaihdettu osa ikkunoista ja lasitettu parvekkeet, kaikki toimenpiteitä, jotka parantavat energiatehokkuutta. Maalämpöön siirtyminen reilut kymmenen vuotta sitten oli ennen kaikkea taloudellinen päätös.

-Kaukolämmön hinnan kallistuessa haluttiin siirtyä edullisempaan lämmitysmuotoon, parisen kymmentä vuotta taloyhtiössä asunut Jorma Sirkesalo kertoo.

Maalämpö on tehnyt mahdolliseksi edullisemmat vastikkeet, joiden miehet arvelevat houkutelleen taloyhtiöön sijoittajia.

-Sijoitusasuntojen osuus taloyhtiössä on kasvanut viime vuosina, Jaavamo toteaa.

Tästä huolimatta suurin osa asukkaista on Jaavamon mukaan edelleen osakkaita. Taloyhtiössä ollaan Jaavamon ja Sirkesalon mukaan tyytyväisiä aikanaan tehtyihin päätöksiin. Taloyhtiön tontille on porattu 14 lämpökaivoa.

-Kaikkia kaivoja ei ole vielä edes otettu käyttöön, Sirkesalo huomauttaa.

Yhteisöllisyys kukoistaa

Taloyhtiössä on energia-asioiden lisäksi panostettu viihtyisyyteen sekä yhteisöllisyyteen. Käytöstä poistettu kylmäkellari on muutettu jo reilut kymmenen vuotta sitten kerhotilaksi, jossa järjestetään yhteistä toimintaa ja jota asukkaat voivat varata omiin juhliinsa.

-Täällä on keskiviikkoisin naisten jumppakerho, Jaavamo kertoo viihtyisäksi sisustetussa kerhotilassa. Sisustusesineet ja muut tarvikkeet ovat nykyisten ja entisten asukkaiden kerhotilalle tuomia.

-Joka toinen sunnuntai on laulukerho ja joka toinen keskustelukerho, Sirkesalo jatkaa.

Taloyhtiön asukkaista enemmistö on ikäihmisiä, joten talon yhteisellä tekemisellä on iso merkitys asukkaiden yhteisöllisyydelle ja aktiiviselle toiminnalle.

-Meillä on yhteinen joulujuhla, ja kesäisin grillataan pihalla makkaraa ja vietetään aikaa yhdessä, Jaavamo kertoo.

Sirkesalo esittelee vielä lopuksi kokoamaansa taloyhtiön lehteä, VIESTIÄ. Kymmenisen kertaa vuodessa talojen asukkaille postiluukkuihin jaettava lehtinen toimii ikään kuin hallituksen ajankohtaiskatsauksena.

-VIESTI kokoaa yhteen taloyhtiön ajankohtaisia asioita ja tuo ne kaikkien asukkaiden tietoon, Sirkesalo kertoo. Viimeisimmässä lehtisessä on asiaa muun muassa aurinkopaneeleista ja keskustelukerhosta.

Miesten mukaan taloyhtiössä vallitsee vahva me-henki, viisijäsenistä hallitusta myöten.

-Teemme näitä hommia talkoilla, emme maksa kokouspalkkioita, Jaavamo toteaa. Lähes samaan hengenvetoon hän tosin harmittelee, että myös heillä meinaa monen muun taloyhtiön tavoin välillä olla vaikeuksia saada hallitustyöskentelystä kiinnostuneita ihmisiä kokoon.

-Kai ihmisiä pelottaa se vastuu, mitä hallitustyöskentely tuo mukanaan, Jaavamo aprikoi lisäten:

-Vaikka turhahan sitä on pelätä, yhteisiä asioitahan tässä hoidetaan.

Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: