Ristiriitainen tilanne. Monimutkainen asema yrittäjänä. Paljon väärinkäsityksiä ja tietämättömyyttä.

Muutama fakta. Lähtökohtana on, että kauppiaat eivät myy polttoainetta, vaan Teboil. Yrittäjä on rakennuksessa vuokralla ja tekee non fuel -kauppaa eli he ovat asemanhoitajia eivätkä polttoainekauppiaita. He katsovat mittarit, siivoavat ja katsovat, että kaikki on kunnossa sekä hoitavat kahvilan, ravintolan ja myymälän. Teboil ostaa itse polttoaineensa Nesteen jalostamoilta ja kuljetusyhtiö kuljettaa ja jakaa polttoaineen kuten kaikille muillekin asemille.

Rohkea askel

Teboil Tähtihovin kauppiaina vuodesta 2017 toiminut Petri Wallin vaimonsa Minnan kanssa hankkivat keväällä toisen aseman eli Teboil Pikkuhovin Vanhalla Lahdentiellä. Asemat eroavat toisistaan täysin.
– Pikkuhovi palvelee heinolalaisia asiakkaita ja Tähtihovi valtatien varressa kaikkia matkailijoita. Myynnit ovat toki olleet heikkoja, mutta en näe sitä boikottina hyökkäyssodasta, vaan koronan jälkeinen tilanne ei ole palautunut. Tärkeä asiakasryhmä, turistibussit, eivät kulje entiseen malliin Viroon, eivätkä ryhmämatkailijat edes täällä Suomessa. Vanhemmat ihmiset eivät uskalla kulkea kylpylöihin, ostosmatkoille, vaan pelkäävät sotaa naapurimaassa, vaikka se ei Virossa olekaan, mutta riittävän lähellä. Muistijälki on jäänyt sodasta, sanoo yrittäjä Petri Wallin.
– On myös tämä koronan jälkeinen uusi normaali, eikä paluuta entiseen enää ole. Tietysti se on vaikuttanut, että tämä ikäryhmä suljettiin kahdeksi vuodeksi eristyksiin ja ulkomaailma on uhka, hän miettii. – On säälittävää, että vanhempi ikäryhmä on peloteltu jäämään koteihinsa.
– Toinen tärkeä asiakasryhmä valtatien varressa olevilla asemilla, joka puuttuu lähes täysin, ovat myyntiedustajat. He oppivat ns. hybridimalliin koronan aikana ja jatkavat sitä. He hoitavat asioita puhelimitse ja sähköisesti, tietää Petri.

Tiivis yhteistyö ja vahva yhteisymmärrys Teboilin kanssa

– Heinolaan mahtuisi hyvin vielä huoltoasemakahvila sekä hyvälaatuista pikaruokaa myyvä hampurilaisravintola kuten Rolls, joka meillä on ollut Tähtihovilla jo seitsemän vuotta a la carte -annosten ja lounaiden lisäksi, sanoo Petri.
– Tähtihovihan ei ole Heinolassa, sen koetaan olevan kaukana, koska pitää ajaa moottoritien lenkki, 14 km. Me näimme, että olisi kysyntää idylliselle huoltoasemalle, jossa Teboil myy polttoainetta ja me myydään kahviotuotteita, arkilounasta ja Rollsin hampurilaisia. Syntyi Pikkuhovi. Asemat painottuvat eri aikoihin ja asioihin, selventää Petri.
– Aiomme kehittää Pikkuhovia vielä itsepalvelupesulan ja korjaamopalveluiden suuntaan täyden palvelun huoltoasemaksi.

Paikallinen yrittäjä ja paikalliset työntekijät kehottavat heinolalaisia puhaltamaan yhteen hiileen ja viemään positiivista palautetta eteenpäin. Yhteishenki heidän työpaikoillaan on hyvä ja vaihtuvuus vähäistä, joka on suht harvinaista ravintola-alalla. Tulevaisuuteen satsataan myös Koulutuskeskus Salpauksen työssäoppijoiden ja oppisopimusopiskelijoiden kautta, joita tulee säännöllisesti Tähtihoville. Usein he saavat myös vakituisen paikan sieltä valmistumisensa jälkeen.
– Viihtyvyys on rahaakin tärkeämpää, vaikka rahan takia töitä tehdäänkin, Petri vakuuttaa.

Teksti: Jetta Kuitunen
Artikkelikuva: Jussi Varjo

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset