Vierumäen Urheiluopistolla käynnistyy tulevana syksynä luontoliikunnan ohjaajakoulutus. Luontoliikunta on jo aiemmin kuulunut liikunnanohjaajaksi opiskelevien koulutusohjelmaan, mutta nyt aihe on koettu tarpeelliseksi oman koulutushaaran perustamiseksi. Luontoliikunta on kuulunut urheiluopiston tarjontaan myös liikunnallisia aktiviteetteja hakeville lomailijoille. Urheiluopiston luontoliikunnan opetuksesta on tästä vuodesta lähtien vastannut itsekin liikunnanohjaajan opinnot Vierumäellä suorittanut Paavo Heinonen. Luontoihmiseksi tunnustautuva Heinonen on lisäksi opiskellut alaa ulkomailla ja pitää ihmisen luontosuhdetta tärkeänä. Heinosen mielestä luonnossa liikkuminen ja erilaiset luontoaktiviteetit kuuluvat oleellisena osana Vierumäen tarjontaan kaikkina vuodenaikoina.

  1. Miten luontomatkailu osuu Vierumäen Urheiluopiston tarjontaan?

Luontoliikunta ja retkeily on kasvattanut suosiotaan Suomessa jo pitkään. Luontoliikuntaolosuhteiden kehittäminen täydentääkin Vierumäen monipuolisia liikuntamahdollisuuksia erinomaisesti. Luonto-opasteiden uusiminen, taukopaikkojen kunnostaminen ja uudet tavat liikkua luonnossa tarjoaa kävijöille parhaat luontokokemukset upeissa maisemissa.

  1. Miten luontoon liittyvä tarjonta on otettu vastaan?

Luonnon esiin nostaminen on saanut hyvää säpinää etenkin, kun sisätilat on jouduttu sulkemaan rajoitusten takia. Sähköavusteisten fatbike-pyörien vuokraus on ollut suosittua ympäri vuoden ja vuokraustoimintaa tullaan kehittämään kesäksi. Vierumäen kirkasvetiset järvet ja lammet tarjoaa hienot maisemat uimisen lisäksi myös melontaan ja SUP-lautailuun, joihin löytyy vuokrakalusto niin ikään Vierumäen keskusvaraamosta.

  1. Miten urheiluopisto ja sen ympäristö soveltuu luontomatkailuun?

Olen itse kulkenut Vierumäkeä ympäröivissä metsissä jo pitkään, mutta edelleen jyrkkäpiirteiset harjut ja valoisat mäntykankaat saavat ihailemaan luonnon kauneutta. Luontoliikunnan sekakäyttäjänä Vierumäkeä ympäröivät reitit vakuuttavat monipuolisuudellaan. Löytyy kaikkea lyhyen ja helpon kävelyreitin sekä koko päivän kestävän maastopyöräilylenkin väliltä.

  1. Mitä esittelisit ensimmäisenä urheiluopiston maisemissa?

Kävellen lähdetään useimmiten tutustumaan 4 km pituiseen Ahvenlammen kiertävään ja harjuilla kulkevaan luontopolkuun, pyörällä mennään puolestaan Sydänlammen kodalle tai Kalatonlammelle tulistelemaan, ja meloen yrittäisin seikkailla fiilistelemään Kosenalasen erämaista tunnelmaa. Suopursun huumaava tuoksu viimeistelee paatuneemmankin asvaltin kasvatin luontokokemuksen!

  1. Miten luontoaktiviteetit hoidetaan luontoarvot huomioiden?

Luontoaktiviteettien suunnittelussa ympäristön huomioiminen on ensiarvoisen tärkeää. Selkeillä reittimerkinnöillä ja opasteilla pystytään rajoittamaan luonnon kulumista ja tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Toivommekin, että etenkin pyörillä pysyttäisiin merkityillä reiteillä, jotta uusia polkuja lähtisi muodostumaan mahdollisimman vähän.

  1. Mikä on oma kiinnostuksesi luontoon (lintu, eläin, kasvi vai maisemat)?

Luonnossa nautin eniten moniaistisista ja usein yllättävistäkin luontokokemuksista, joissa yhdistyy luonnon äänet, kauaskantoiset maisemat sekä yllättävät kohtaamiset lintujen, eläinten tai ihmisten kanssa. Pakko se on kuitenkin myöntää, että kallion päältä ihastellut järvimaisemat saavat mielen rentoutumaan paremmin kuin mikään muu.

  1. Miten itse liikut luonnossa mieluiten?

Talvisin vietän vapaa-aikaa useimmiten hiihtoladuilla, mutta kevään tullen tulee kaivettua maastopyörä ja polkujuoksukengät esiin. Olen myös melontaopas ja -kouluttaja, joten uuden näkökulman tarjoaminen ihmisten luontoliikuntaan on usein erityisen palkitsevaa. Vesiltä tarkasteltuna tututkin maisemat näyttävät heti erilaisilta.

  1. Oma vapaa-ajan vietto. Viikko lapin erämaissa, vai viikko Saimaalla?

Viikko Lapin erämaissa. Puuttomat tunturit, solisevat purot ja yöttömät yöt muodostavat jo ajatuksissani romanttisen mielikuvan täydellisestä vapaudesta ja arjen irtiotosta. Enkä anna edes hyttysten tai vaikeakulkuisen maaston pilata tätä mielikuvaa! Meloen lähden mielelläni ryhmän kanssa Saimaalle tai Päijänteen kansallispuistoon opastamaan lajin saloihin.

  1. Mitkä ovat mietteesi luonnon- ja ilmastonsuojelusta?

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ovat sukupolvemme suurimpia ilmiöitä ja huolenaiheita, jotka vaikuttavat toistaiseksi elämäämme melko vähän. Vaikka suuret linjat suojelutyössä vedetäänkin poliittisten päättäjien toimesta, koen että voimme omilla arkisilla valinnoillamme toimia kestävän tulevaisuuden puolesta.

  1. Mitä tekisit ensimmäiseksi, jos olisit luontoasioiden diktaattori?

Ensimmäiseksi takaisin kaikille lapsille riittävästi luontokokemuksia positiivisen luontosuhteen muodostumiseksi, tämän jälkeen varmistaisin uhanalaisten lajien säilymisen maapallolla ja lopuksi vielä määräisin suuret rangaistukset kaikille, jotka jättävät roskansa luontoon.

Fakta:

Ikä: 31
Kotoisin: Helsingistä, mutta asuu nykyisin Lahdessa.
Perhesuhteet: Kotona odottaa vaimo ja koira.
Koulutus: Valmistunut liikunnanohjaajaksi (AMK) Vierumäeltä, jonka jälkeen jatko-opintoja Englannissa, Norjassa ja Saksassa.
Aloittanut työt opistolla: 2016.
Toimenkuva opistolla: Aluksi projektityöntekijänä ja projektipäällikkönä ja vuoden alusta luontoliikunnan ja seikkailukasvatuksen opettajana.
Motto: Muhammad Alilta lainattu, ”Don’t count the days. Make the days count.”

Teksti ja kuva: Tuomo Seppänen

Jaa tämä:
Kategoria: 10 kysymystä