Heinolalaiset kaksoset Maria Niemi ja Laura Paronen ovat kuvanneet YouTube-videopalveluun saari-nimiselle kanavalle videoita vuodesta 2019 lähtien. Videoilla tuodaan esille muun muassa mökkeilyn arkea sähköttömällä heinolalaissaarella, lähes 100-vuotiaan mökkivanhuksen ääreltä. Mitä kaksosten mökkeilystä tulee vai tuleeko mitään?  

Esitimme kaksikolle 10 kysymystä saari-kanavaan sekä videoiden tekoon liittyen.  

1. Mistä saitte idean perustaa YouTube-kanavan? 

Mökkimaija: Ensimmäinen ajatus lähti ehkä hauskoista sattumuksista. Saaren puuhamaassa into korvaa usein puuttuvan tiedon ja taidon. Silloin on pedattu täydelliset olosuhteet epäonnistumisille ja tilannekomiikalle. Tuli varmaan sellaisia ”olispa tän saanut videolle”-hetkiä. 

Larsson: Konkreettisin sykäys itsellä taisi olla se, kun kesällä 2019 lähdin moottoriveneellä pidemmälle ajelulle. Hapertunut bensaletku hajosi ja siitä seurasi kuuden kilometrin soutumatka. Sellaista ammeen mallista leveää moottorivenettä kun ei ole soutuveneeksi tarkoitettu, niin siltä matkalta olisi jo hulvatonta videomateriaalia saanut. 

Syvällisempi ajatus Youtube-videoissa liittyy havaintoihin sukupolvelta toiselle kulkeneesta mökistä ja ympäristöstä, ihmettelyt siitä miksi se Kusti tai Esko on asian näin ratkaissut, jopa 100 vuotta sitten…Kiehtova ajatus siitä, että youtube -videoiden avulla ylläpidämme perimätietoa omalta aikakaudeltamme. 

Ehkä videoilla haemme myös jonkinlaista vastaiskua median täyttämälle naiskuvalle, ilman että asiaa sukupuolitetaan ”naamaan hieromalla”. Miltä näyttää ehta suomalainen 30–40-vuotias nainen ilman mitään lisää tai filtteriä. Metsässä ei ole peilejä, joten siellä näkee parhaiten itsensä. 

Mökkimaija: Saari on myös hiljainen vasta-argumentti Strömsölle ja huvilagenrelle. Oikeasti päivät vanhassa mökkimiljöössä eivät kulu rustiikkista romantiikkaa pihakeinussa siemaillen, vaan koko ajan on joku pakollinen työmaa jossain, jonka kimppuun käydään usein surkeilla vehkeillä, ilman nykyaikaisia mukavuuksia kuten sähköä ja juoksevaa vettä. Ehkä haluamme myös vähän rikkoa ajatusta miesten ja naisten töistä, vaikka sukupuoleen perustuva osaamisajattelu toki onkin koko ajan menossa parempaan suuntaan. Yhtään puuta ei ole tietääkseni kaadettu tai perämoottorin bensaletkua vaihdettu sillä vehkeellä, mikä jalkojen välissä sattuu olemaan. Saaressa se tehdään sillä vehkeellä, mikä verstaasta sattuu löytymään. Jos ei osata jotain, opetellaan.  

2. Mistä nimi saari tulee? 

Tubekanava saari kertoo mökkeilystä heinolalaisessa saaressa. Saarimökkeilyyn liittyy omat ominaispiirteensä esimerkiksi tavaroiden kuljetuksen suhteen. Saaressa tulee olo, että ollaan vähän eri todellisuudessa, erillään muusta maailmasta. 

3. Millaista sisältöä kanava pitää sisällään?

Mökkimaija: Nelikymppisten naisten edesottamuksia ja epätoivoisia yrityksiä selviytyä saarielämästä. Kanavalla on vähän kaikkea, mitä mökkeilyssä vastaan tulee. Pilke silmäkulmassa tehtyjä opastusvideoita, sisarusten välistä kisailua ja somemaailmasta tuttuja haasteita. Kaksosuus tuo oman mausteensa saarielämään. Jää turha vieraskoreus ja peesailu pois. Vähän sellainen ”totuus kimppamökkeilystä”-meininki. 

Mökkimaija: Saari on samaan aikaan kunnianosoitus luonnolle ja menneille sukupolville, komiikkaa ja kapinahenkeä ripauksella keijupölyä ja kuusenkerkkäsiirappia.  

Mökkimaija: Oma suosikkivideoni on kuhan jigaus viime kesältä sekä parin vuoden takainen saaren juhannus, jossa muun muassa testaillaan saunavastoja. 

Kapteeni Larsson: Minun suosikkivideoni on bensaletkun vaihto. Making of -materiaali jäi tästäkin videosta pois, miten vanhaan perämoottoriin edes löytää varaosia. Tämä pätenyt monen muunkin korjattavan asian suhteen, joutuu käyttämään luovuutta ja mielikuvitusta tai tekemään vähän omannäköisiä ratkaisuja. Myös 24 h luonnon antimilla oli mielenkiintoinen haaste, tästä on kanavalla kolmen videon trilogia. Haasteen aikana saimme syödä vain sitä mitä metsä ja järvi meille antaa. 

4. Mistä saatte ideat videoihin? 

Mökkimaija: Kantava ajatus on kevyt pöljäily. Videot tehdään vähän vitsillä ja vastapainona päivätyölle hankalien ja vakavienkin aiheiden parissa. Kaikissa meissä on monta puolta ja aikuistenkin olisi hyvä säilyttää leikkimielisyys, hassuttelu ja kyky nauraa itselleen. Toisaalta taustalla on vakavakin puoli. Kun lähipiiriin kuuluu lähinnä lapsia ja vanhuksia, voi joko jäädä surkuttelemaan asiaa tai elää itsensä näköistä elämää, ja opetella tekemään asiat itse. 

5. Teettekö käsikirjoituksen vai vedättekö ns. lonkalta? 

Mökkimaija: Ainoa ennakkosuunnittelu, jota tehdään, on päätös siitä, kuvataanko jokin projekti vai ei. Paljon kuvataan myös sellaista, josta ehkä muodostuu video tai sitten ei. 

Larsson: Suurin osa on normaalia saaren arkea ja mökkeilyyn liittyvää työtä. Videot ovat aitoa näyttelemätöntä realitya. Tietyt jutut esim. PottuBattle ja PilkkiBattle sekä muut haasteet toki sääntöineen sovitaan, mutta niidenkin videoiden tapahtumat käsikirjoittamattomia. 

Mökkimaija: Erikseen kuvatut alku- ja loppuspiikit on oikeastaan vaivaannuttavia. Kun kamera käy touhutessa, ei sitä edes ajattele, vaan höpöttelee ääneen itsekseen, niin kuin tulisi tehtyä varmaan ilman kameraakin. Itse suhtaudun kanavaan enemmänkin videomuotoisena kotialbumina kuin tuotettuna viihteenä. 

6. Kuinka kauan yhden videon tekemiseen kuluu aikaa? 

Mökkimaija: Kyllä siihen kuluu aikaa! Videomateriaalia on joskus parinkin tunnin edestä, ja kun siitä lähdetään editoimaan 10 minuutin settiä, ottaa se useamman päivän, vaikkei tavoitteena ole edes kovinkaan kummoinen videon laatu efekteistä puhumattakaan. Ensimmäisissä videoissa ei tajuttu mitään kameran asennoista ja äänen vaihteluista. Vasta viimeisimmissä videoissa on yritetty opetella äänen jälkisäätöä, ja mitä enemmän kaikkea jälkikäsittelyä joutuu tekemään, sitä isompi työ videossa on.  

7. Mikä on haastavinta videoiden tuotannossa? 

Larsson: Haastavinta videotuotannossa on just ne huonot laitteet. Ei ole mitään kuvausvaljaita, vakautinta, etälaukaisimia, vaan kun se hauki nappaa kiinni niin kiikkerässä veneessä alkaa kuhina niin kalastamisen kuin kuvaamisen suhteen. 

Mökkimaija: Editoinnille ajan löytäminen on myös haastavaa, kun tämä nyt kuitenkin on vain tämmöinen harrastus ja hupijuttu. 

8. Millaista välineistöä käytätte videoiden kuvaamiseen? 

Mökkimaija: Samanlaista kuin muihinkin saaren hommiin: vanhaa, huonoa ja tarkoitukseen sopimatonta. 

Larsson: Näyttäisi olevan käytettynä ostettu Samsung Galaxy S10e puhelin. Joskus mukaan tulee selfietikku. Enimmäkseen käytämme puiden oksia, kallioiden halkeamia, kiven koloja, hirren välejä tai mitä siinä nyt sattuu saatavilla olemaan. 

Mökkimaija: On mulla järjestelmäkamera, mutten raaski viedä sitä saareen, kun se on kumminkin järvessä. Ei oo ainuttakaan videota kuvattu sillä. Puhelimilla mennään. Oma nykyinen on sentään vedenkestävä, kun viime kesänä naarasin puhelinta rantamutelikosta laiturinrakennusvideota kuvatessa. 

9. Millaista palautetta olette saaneet kanavan sisällöstä? 

Mökkimaija: Ainoastaan positiivista tai lämminhenkistä vinoilua. Tai luultavasti aikuiset ei vaan kohteliaisuuttaan kehtaa sanoa, että hirveetä kuraa. Ei se kyllä mitään muuttaisi, vaikka sanoisivatkin. 

Larsson: Ne on sellaisia kommentteja, mistä näkee että silmissä on hymy: “Kävit sitte kalassa.”  

10. Haluatteko paljastaa jotakin tulevasta sisällöstä (lehti ilmestyy 21.6.2023)? 

Mökkimaija: Tulossa on ainakin video aurinkopaneelin asennuksesta. 

Saari-kanavaan voi tutustua osoitteessa https://www.youtube.com/@saari7819.

Teksti: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: