Vastuullisuus on sana, joka on vallannut paikkansa keskusteluissa ja päätöksenteossa ympäri maailmaa. Kyseessä ei ole enää pelkkä muotisana, vaan se on muuttunut elintärkeäksi periaatteeksi, joka ohjaa niin yksityisiä yrityksiä, julkista sektoria kuin yksittäisiä kuluttajiakin.
Ympäristöllinen vastuullisuus on ehkä kaikkein kiireellisin ja näkyvin osa vastuullisuutta. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ehtyminen ovat vakavia uhkia, jotka vaativat ripeitä toimia. Yritysten on vähennettävä päästöjään, investoitava uusiutuvaan energiaan ja edistettävä kestävää luonnonvarojen käyttöä. Samalla jokainen yksilö voi tehdä osansa pienentämällä hiilijalanjälkeään ja kannustamalla muita samaan.
Moni mieltää vastuullisuuden ja siitä huolehtimisen päättäjien ja suuryritysten tehtäväksi. Toki on niin, että lainsäätäjien ohjauksella on suuresti merkitystä sille, miten kulutamme. Ja vaikuttaahan se nurinkuriselta, jos yksittäiselle kuluttajalle Suomessa saarnataan vastuullisuudesta samaan aikaan, kun maailmalla monet suuryritykset saastuttavat ja tuhoavat luonnonvaroja ennennäkemätöntä tahtia.
Yksittäisillä valinnoilla on kuitenkin merkitystä, sillä yritykset tuottavat sitä mitä kuluttajat ostavat. Ehkäpä tänä jouluna sitä voisi miettiä omia lahjahankintojaan hieman tarkemmin? Maailma on täynnä tavaraa, joten onko sitä tarpeen tuottaa vielä lisää? Mitäpä jos hankkisitkin tänä vuonna aineettomia joululahjoja? Jos siis lahjoja on ylipäänsä tarpeen edes hankkia. Pohjimmiltaan joulussa kun ei ole kyse lahjojen antamisesta tai saamisesta, vaan yhdessäolosta läheisten kesken. Muistetaan siis vastuullisuus joulunakin.