Heinolassa on käynnistymässä osallistuva budjetointi vuodelle 2025.

Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunkilaiset otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Budjetti vuodelle 2025 on 50 000 euroa.

-Olemme aloittaneet osallistuvan budjetoinnin vuonna 2022 ja nyt on käynnistymässä jo neljäs kerta. Aiemmilla kierroksilla ideoita on saatu mukavasti ja vuoden 2024 äänestykseen nousi 25 ehdotusta. Äänestäjiä oli 31,7% enemmän kuin viime vuonna. Erityisesti nuoriin kohdistuvat ideat ovat saaneet paljon ääniä, mikä on hieno juttu. Osbun kautta on vuonna 2024 toteutuksessa mm. puistoruokailu, lasten ilmaiset uimahallikäynnit, rautatiesillan teemavalaistus, koulujen päättäjäiset ja skeittausmahdollisuuksien parantaminen. Hienoja kohteita! Toivottavasti heinolalaiset lähtevät innokkaasti mukaan edelleen ja hyödyntävät tätä vaikuttamisen mahdollisuutta, toteaa kaupungin tiedotteessa hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmi.

Kolmivaiheinen prosessi

Osallistuva budjetointi eli OSBU etenee ideoi, osallistu ja äänestä -toimintamallin mukaan. Vuosikohtainen budjetti on 50 000 euroa, joka käytetään äänestysvaiheessa eniten ääniä saaneiden kehitysideoiden toteuttamiseen.

Ohjenuorana on, että ideoiden tulee sopia annettuun budjettiin ja ne ovat kaupungin toteutettavissa. OSBU-ideoista ei voi myöskään muodostua pysyväisluontoista toimintaa eli esim. puistoruokailua ei enää toteuteta OSBU-varoin. Kategoriat ideoiden teemoiksi ovat kuten aiempinakin vuosina:

  • vapaa-aika ja harrastaminen
  • ympäristö ja luonto
  • lapset ja nuoret
  • muu mahdollinen teema

Ideointia ja yhteiskehittämistä

Ideointivaiheen aikana 1.–31.10.2024 kaikenikäiset heinolalaiset voivat esittää ideoita oman asuinalueensa tai koko kaupungin kehittämiseksi. Ideointivaiheen jälkeen ideat jatkojalostetaan marraskuun lopulla pidettävässä yhteisöllisessä työpajassa marraskuussa. Tänä vuonna käyttöön otetaan myös sähköinen ideoiden kommenttimahdollisuus. Linkki kommentointityökaluun löytyy OSBU-sivulta myöhemmin.

Työpajaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Työpajan tarkoitus on yhteiskehittämisen keinoin purkaa ehdotettuja ideoita sekä jatkojalostaa ideoista toteuttamiskelpoisia. Työpajatyöskentelyn tuloksena valitaan ne ideat, jotka päätyvät varsinaiseen äänestykseen. Työpajasta ja äänestyksestä viestitään vielä tarkemmin lähempänä ajankohtaa.

Äänestys joulu-tammikuussa

Yhteiskehittämisen jälkeen toteutettavissa olevat suosituimmat ideat tuodaan äänestykseen kaupungin verkkosivuille. Äänestää voi yhtä tai useampaa kehitysideaa. Kokonaisbudjetti, 50 000 euroa, on kuitenkin hyvä pitää mielessä.

Äänestysaika on 1.12.2024–15.1.2025 ja tulokset julkistetaan 17.1.2024. Asukkailta eniten ääniä saaneet ideat Heinolan kaupunki toteuttaa vuoden 2025 aikana.

Hankkeiden etenemistä voi seurata kaupungin verkkosivuilla www.heinola.fi/osbu.

Osallistu ideavaiheeseen sinulle sopivalla tavalla

Jokaisesta ideasta tulee tehdä yksilöity kehitysehdotus. Osallistua voi yksityishenkilönä, yhdistyksenä, yrityksenä, koululuokkana tai muuna ryhmänä. Osallistu kotikaupunkisi kehitystyöhön jollakin seuraavista tavoista ideahaun aikana 1.–31.10.2024.

  • Sähköisellä lomakkeella (ensisijaisesti toivottu): toimitetaan myöhemmin
  • Paperinen äänestys kaupungin toimipisteissä aukiolojen puitteissa: Spotti (Torikatu 8) ja uimahalli
  • Puhelimitse: Heinolan kaupungin asiakaspalvelu, +358 44 797 6100

Kaikkien ehdotusten jättäneiden kesken kaupunki arpoo kaksi Heinola-tuotteita sisältävää kassia.

Myös äänestysvaiheeseen on mahdollista osallistua eri tavoin. Siitä tiedotetaan lisää myöhemmin.

Jaa tämä: