Olet lähdössä katsomaan II-divisioonan jääkiekkopeliä. Tiedät, että paikalla on pelaajat ja tuomarit. Kenties lisäksi kellomies ja lipunmyyjä. Ehkä hyvällä tuurilla joku paistamassa myös makkaroita. Ei kai yhden divaripelin järjestäminen nyt sen kummempi juttu voi olla?

Totuus on kuitenkin toisenlainen, etenkin Heinolassa, jossa katsojia kävi viime kaudella 576 ottelua kohden. Lukema oli Suomi-sarjan ja II-divisioonan joukkueista kovin. Taakse jäi myös kolme Mestis-joukkuetta. Monelle tulee varmasti yllätyksenä, että yhden Peliittojen II-divisioonan kotiottelun järjestäminen vaatii vähintään 30 talkoolaisen työpanoksen.

Käsiä tarvitaan mm. toimitsijoiksi, järjestysmiehiksi, lipunmyyntiin, kahvioon, grillille, ja baarin puolelle. Monen sadan katsojan palveleminen teettää paljon työtä itse ottelutapahtuman järjestämisen lisäksi. Yksi iso ja oleellinen asia koko toimintaa on varainhankinta.

-Mitä suurempi tekijöiden rinki, niin sitä helpompaa toiminnan pyörittäminen on. Siinä on paljon varainhankintaa ja kaikkea muuta. Varainhankinta on iso osa toiminnan pyörittämistä, korostaa taustajoukoissa häärivä Jouko Pekkola.

Seuran ehdoton voimavara on arvokasta vapaa-aikaansa Peliittojen eteen uhraavat ihmiset, joita ilman toiminnan pyörittäminen kävisi mahdottomaksi. Hyvä yhteishenki ja halu puhaltaa yhteen hiileen heinolalaisen kiekkoilun hyväksi on vahva.

– Tärkeää, että saadaan yhteisöhenkeä nostettua. Nyt koko kaupungissa tuntuu olevan hyvä buumi meneillään ja koko Heinola tuntuu olevan Peliittojen takana, sanoo Pekkola vaikuttuneena.

Talkoolaisten joukko koostuu paatuneista konkareista ja virtaa täynnä olevista nuorista. Yhteishenki on vahva ja toimintaan on kenen tahansa helppo hypätä mukaan.

Peliitoissa kaikki tekijät ja toimijat rinnastetaan samanarvoisiksi hallituksen jäsenistä talkooväkeen. Ketään ei ole tarkoituksena nostaa erikseen jalustalle. Tavoite on toimia yhtenäisenä joukkueena.

Positiivisesti yllättänyt katsojamäärä asettaa kuitenkin haasteita, joihin halutaan vastata. Katsojat halutaan pitää hallilla tyytyväisenä ja jonot palvelupisteisiin pieninä. Tarvetta uusille tulijoille olisi.

Jääkiekkoseurassa toiminta ei rajoitu pelkkiin pelipäiviin. Esimerkiksi hallin jään alle asetetut mainokset asennettiin paikalleen talkoovoimin. Yksi isommista projekteista on ollut oman pukukopin remontointi Peliittojen U20 nuorten joukkueelle. Heinolan Kalamarkkinoille osallistuminen vaati myös oman työpanoksensa.

Peliitat pelasi ensimmäisen harjoitusottelunsa syyskuun alussa Heinolassa. Tapahtuma oli hyvää harjoitusta myös talkooväelle. Harjoitusottelu toimi hyvänä testinä siihen, mikä toimi ja mikä ei. Näin ollen on helpompi valmistautua 21.9. lauantaina klo 17:00 pelattavaan kauden ensimmäiseen kotiotteluun.

Mikäli haluja Peliittojen taustaremmiin liittymiseksi löytyy, ota yhteyttä Jouko Pekkolaan numerosta 040 099 5767.

Artikkelikuva: Tuomo Seppänen

Jaa tämä: