Valtakunnallisen Hävikkiviikon yhteydessä Salpakierto Oy on jo useana vuonna järjestänyt Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan alakoululaisille.

Tänä vuonna Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan keulahahmona seikkailee peikko, joka tuo koululaisille tietoa ruokahävikistä. Kampanjan innostamana oppilaiden huomio pyritään kiinnittämään ruokahävikin vähentämiseen.

-Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan myötä toivomme, että koulut ja opettajat tekevät kanssamme tärkeää työtä ruokahävikin vähentämiseksi levittämällä tietoa oppilaille, kertoo tiedotteessa Salpakierron ympäristökasvattaja Satu Kaarla.

-Oppilaiden kanssa olisi hyvä keskustella, mistä ruoka tulee ja mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin ruoka on lopulta omalla lautasella, miten ruokahävikkiä syntyy koulun ruokalassa ja miten hävikin syntyä voi vähentää. Hävikin syntymisen ehkäisemisen tulee kuitenkin olla luokan yhteinen iloinen tavoite, eikä asiaa tule painottaa liikaa yhden oppilaan vastuulle, Kaarla painottaa.

-Oppilaita kannattaa rohkaista maistamaan vieraampiakin ruokia, vaikka edes lusikallisen ja hakemaan rohkeasti lisää, jos jää nälkä. Kampanjasivuiltamme löytyy materiaaleja myös vapaasti koulujen hyödynnettäväksi, summaa Kaarla.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 23.9.-29.9.2024. Hävikkiviikko on viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruuan arvostusta. Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Kotitaloudet heittävät Suomessa vuosittain roskiin syömäkelpoista ruokaa peräti 155 miljoonaa kiloa. Hävikkiviikon viestinnässä pyritään vaikuttamaan erityisesti kuluttajiin ja tänä vuonna etenkin nuoriin aikuisiin kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseksi. Kampanjassa keskitytään edistämään myös kasvisten syönnin lisäämistä.

Hävikkiviikkoon voi jokainen osallistua esimerkiksi tarkkailemalla aktiivisesti omaa ruokahävikkiään, keksimällä uusia jämäruokareseptejä tai vaikuttamalla sosiaalisessa mediassa aiheen tiimoilta.

Vinkkejä ruokajätteen vähentämiseen

Ruoka muodostaa ison osan kotitalouden jokapäiväisistä menoista. Ruoka kuuluu onneksi niihin menoihin, joihin voi itse vaikuttaa. Ruokaostosten suunnitelmallisuus, ruoan pakastaminen, sopivankokoisten ruokapakkauskokojen ostaminen ja ruoan valmistus tähteistä ja rippeistä ovat keinoja, joilla jokainen kotitalous voi suhteellisen vaivattomasti vähentää ruokahävikkiään ja samalla pienentää ruokamenojaan.

Jos ruokahävikkiä kuitenkin syntyy, tulee ruoka poistaa pakkauksestaan ja lajitella biojätteeseen. Biojäte kannattaa aina lajitella erikseen. Lajitellusta biojätteestä saadaan biokaasua ja multaa.

Jaa tämä: