Ihmisillä on taipumus arvottaa asioita eri tavalla. Erilaisuus näyttäytyy sillä tavoin, että toiset ovat jopa valmiita heittämään roskiin asioita tai elämään liittyviä peruskiviä. Tarkoitan tällä sitä, että monet eivät mieti esimerkiksi omaa terveyttään tärkeänä ja arvokkaana, ennen kuin sen menettää. Olin aikoinaan luennolla, jossa edesmennyt valmentajaguru Seppo ”Nitti” Nuuttila piti luentoa liikunnan terveysvaikutuksista. Hän kysyi yleisöltä näin: ”Kuinka moni teistä lenkkeilee säännöllisesti?” Yleisöstä noin 15 % nosti kätensä. Sitten hän kommentoi seuraavaksi: ”Jos teiltä kaikilta amputoitaisiin toinen jalka tänä iltana – kuinka moni toivoisi, että voisi lenkkeillä kuten aina ennenkin”. Jo alkoi käsiä nousta. Tottahan se on, vasta kun ihminen menettää jonkun tärkeän asia, sitä alkaa arvostamaan. Se voi olla ihmissuhde, terveys, raha tai vaikka se ihana nuoruus.

Juustopolku kokemuksena

Heinolaa ja Vuolenkoskea yhdistää Juustopolku. Se on noin 17 km pitkä. Olin kävelemässä Heinolan Ladun ja Vuolenkosken kyläyhdistyksen järjestämän Juustopolun syyspatikoinnin parhaassa seurassa. Reitti oli raskas ja lihakset olivat kyllä rasittuneet, kun pääsin kotiin. Mieli toisaalta oli seesteinen. Muistin Nitti Nuuttilan sanat ja olin kiitollinen kipeistä reisilihaksista. Arvostan suuresti kaikkia niitä, jotka täällä Heinolassa mahdollistavat tällaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyä asioita. Alalle vihkiytyneitä on paljon ja jokainen voi etsimällä tai kysymällä löytää lisää mahdollisuuksia. Niitä on mm. Heinolan Selkäyhdistys, Jyränkölä, Kippis, Heinolan Latu ja Kulttuuritoimisto. Vain muutamia mainitakseni.

LTT – ohjaa omaa elämääsi

Uskon Lykättyyn Tarpeen Tyydyttämiseen. Mitä se on? Olen itse motivoinut itseäni jo pitkään niin, että toteutan jonkin haasteen ensin ja sitten palkitsen itseni tehdystä työstä. Esimerkiksi minulle on luontaista sotkea paikkoja ja jättää asioita epäjärjestykseen. Joudun oikeasti tekemään töitä esimerkiksi oman työpajani siisteyden kanssa, mutta kun sen siivoamiseen menee vain se 15–20 minuuttia, niin laitan kahvin tippumaan usein palkinnoksi urakasta. Näin olen pystynyt tekemään epämiellyttäviäkin asioita. Sama pätee varmaan monella liikuntaan. Kynnyksen ylittäminen ja itsensä ”käskeminen” kohti syysmyräkkää vaatii asennetta, mutta lenkin jälkeen on usein upea olo.

Arvokkaita mahdollisuuksia

Uskoisin niin, että Heinola tarjoaa enemmän mahdollisuuksia, kuin osaamme edes ymmärtää. Esimerkiksi Vierumäen ympäristöä käytetään edelleen liian vähän. Usein lenkkipolulla tapaa vain muutamia henkilöitä. Itse ostin kulttuuritoimistolta uuden reittikartan. Siitä löytyy reilusti yli 100 km merkittyjä ulkoilureittejä. Suosittelen muillekin. Tai kun lähtee vain sopivilla varusteilla ulos metsikköön, vaikka sienestämään, saa oivaa liikuntaa ja ilmaista ruokaa ilman lenkkipolkujakin. Puolukkaakin on vielä tarjolla sienten lisäksi. Nyt on talvi tulossa kovaa vauhtia, ja hetken päästä pääsemme nauttimaan niin ihanista lumitöistä. Ai nauttimaan! Niin se vain on, että asenne ratkaisee. Saat tehdä lumitöitä, jos siihen sinulla vielä kunto riittää. Pidetään kiinni meille arvokkaista asioista.

Mikko Tukonen
Kirjoittaja on heinolalainen

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä