Hiljattain vietettiin Vanhustyön keskusliiton lanseeraamaa Vanhustyön viikkoa. Vuosittain vietettävällä viikolla liitto jäsenyhdistyksineen haluaa nostaa vanhustyön arvostusta ja tuoda vanhustyötä enemmän esille.

Viikon alla liitto julkaisi tulokset vanhuuteen ja vanhenemiseen liittyvästä kyselytutkimuksesta. Tänä vuonna toista kertaa toteutetun tutkimuksen ja sen pohjalta laaditun raportin silmiinpistävintä osuutta oli vanhuuden pelon lisääntyminen erityisesti nuorten keskuudessa. 26–35-vuotiaista puolet ilmoitti pelkäävänsä vanhuutta. Osuus oli lisääntynyt kahden vuoden takaisesta kahdeksan prosenttiyksikköä. Nuorten aikuisten kokeman pelon taustalla saattaa olla eläkkeistä ja hoivasta käytävä julkinen kielteinen keskustelu, pohtii tutkimuksen tuloksista yksityiskohtaisen raportin laatinut Marja Valkama.

Tähän pohdintaan on helppo yhtyä. Julkisesta taloudesta ja eläkejärjestelmän kestävyydestä saa lukea negatiivisia uutisia lähes viikoittain. Riittävätkö eläkkeet? Entä onko hoivakotipaikkoja kaikille niitä tarvitseville? Nämä monen nuoren aikuisen jakamat ajatukset pyörivät välillä omassakin päässä. Jo nyt hoivakotipaikoista on pulaa. Tai paikkoja on, mutta rahaa ei tunnu riittävän. Moni huonoonkin kuntoon päässyt ikäihminen joutuu viettämään viimeiset vuotensa yksin kotonaan, sillä hoivakotipaikkojen saaminen on vaikeutunut. Taustalla voi olla hyvinvointialueiden heikon taloudellisen tilanteen lisäksi työvoimapula sosiaali- ja terveysalalla. Nopeaa parannusta tilanteeseen tuskin on tulossa. Mutta entä jos tilanne huononee entisestään? Miten nuoret voisivatkaan odottaa parempaa, jos jo nyt ollaan tässä tilanteessa?

Työeläke-laskurin mukaan allekirjoittanut voisi jäädä eläkkeelle noin 32 vuoden päästä. Olettaen, ettei muutoksia eläkeikään tehdä. Pienenevät sukupolvet ja ikääntyvä väestö huomioon ottaen eläkkeelle pääsyyn tulee vuosikymmenien kuluessa varmasti muutoksia. Millaisia, sen vain aika näyttää. Sitä odotellessa on hyvä varautua, mutta olla myös stressaamatta ja pelkäämättä liikaa. Elämä kun kuitenkin on nyt.

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit