Syksyinen pimeys ja kylmyys koettelevat monen hyvinvointia tähän aikaan vuodesta. Erityisesti aika ennen lumen tuomaa valoisuutta marraskuisine sateineen voi ottaa koville. Päätinkin esittää otsikon mukaisen kysymyksen tekoälylle. Saamani kymmenen kohdan lista noudatteli jo ennestään tuttuja asioita, kuten liikunnan ja ulkoilun sekä ruokavalion merkitystä hyvinvoinnille. Erityisesti tekoäly suositteli lähtemään lenkille luontoon, luonto kun tunnetusti auttaa alentamaan stressitasoja. Katsotaanpa mitä muuta tekoäly suositteli avuksi syksystä selviytymiseen.
Helposti ainakin itsellä tulee unohdettua, että pimeyden ja väsymyksen tullen itselleen voi myös olla armollinen. Syksy ja talvi ovat erinomaista aikaa hidastaa tahtia ja käyttää aikaa itsensä hemmotteluun ja itsetutkiskeluun. Kääriydy vilttiin, juo kuumaa teetä ja nauti hyvistä kirjoista tai elokuvista. Siinäpä vasta loistava vinkki! Samalla kannattaa panostaa kodin viihtyisyyteen, sillä viihtyisä ja valoisa koti voi tuoda paljon iloa syksyn pimeinä iltoina. Sytytä kynttilöitä ja kausivaloja tunnelmaa ja valoisuutta tuomaan. Yllättävää kyllä, myös pienillä rutiineilla voi tuoda iloa päivään: Tee käsitöitä, keitä kahvit tai kuuntele lempimusiikkiasi.
Jos mikään edellä mainituista ei tunnu auttavan, apua voi yrittää etsiä esimerkiksi valohoidosta. Kirkasvalolampun sanotaan auttavan torjumaan kaamosmasennusta, ja jo 20–30 minuuttia aamuisin pitäisi olla riittävä. Myös mindfulnessia ja meditaatiota kannattaa kokeilla. Mindfulness-harjoitukset auttavat keskittymään hetkeen ja rentoutumaan. Lyhyet hengitysharjoitukset tai ohjatut meditaatiot voivat auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan mielialaa.
Unen merkitys korostuu, sillä syksyllä ja talvella tulee helposti tunteneensa itsensä väsyneeksi. Hyvään uneen kannattaa panostaa, ja erityisen tärkeää olisi pitää kiinni säännöllisestä unirytmistä. Telkkarit, älypuhelimet ja muut näytöt kannattaa pitää pimeänä ennen nukkumaanmenoa ja keskittyä mieluummin hyvään kirjaan tai miksei vaikka kumppaniin. Siinä samalla tulee pidettyä huolta sosiaalisista suhteista, jotka nekin ovat tärkeitä kaamosväsymyksen torjunnassa.
Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, tekoäly huomautti muistamaan itsemyötätunnon. Älä ole liian ankara itsellesi, jos syksy tuntuu raskaalta. Monille kaamos on haastavaa aikaa, ja on täysin normaalia tuntea olonsa väsyneemmäksi ja alavireisemmäksi. Anna itsellesi lupa ottaa rennommin ja kuunnella kehosi tarpeita. Kyllä ne kevät ja kesä sieltä vielä tulevat.
Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja