Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 22.-28.9.2025. Salpakierto toteuttaa lapsille suunnatun Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan Hävikkiviikon yhteydessä. Kampanjan tuoreena keulahahmona seikkailee suloinen ja energinen Rohmu-peikko, joka tuo päiväkoteihin ja kouluihin tietoa ruokahävikistä ja jätteiden lajittelusta. Kampanjahahmon innostamana haluamme herättää lasten huomion ruokahävikin syntyyn ja sen vähentämiseen.

-Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan myötä toivomme, että toimialueemme koulut ja päiväkodit tekevät kanssamme tärkeää työtä ruokahävikin vähentämiseksi levittämällä tietoa eteenpäin, kertoo tiedotteessa Salpakierto Oy:n ympäristökasvattaja Satu Kaarla.

-Lasten kanssa olisi hyvä keskustella, mistä ruoka tulee ja mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin ruoka on lopulta omalla lautasella, miten ruokahävikkiä syntyy ja ennen kaikkea, miten jokainen voi meistä itse pienillä teoilla vaikuttaa hävikin syntymiseen.

-Hävikin syntymisen ehkäiseminen on hyvä nostaa esiin päiväkodin ja koulun ruokailutilanteissa ryhmän yhteisenä iloisena tavoitteena, ei niinkään yksittäisen lapsen tai aikuisen vastuuna.

-Hävikin välttämisestä huolimatta lapsia kannattaa rohkaista maistamaan vieraampiakin ruokia, vaikka edes lusikallisen ja hakemaan rohkeasti lisää, jos jää nälkä. Pienillä teoilla opitaan kuuntelemaan kehoa ja vähentämään ruokahävikkiä turvallisella ja myönteisellä tavalla.

Valtakunnallinen Hävikkiviikko on viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruuan arvostusta. Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Kotitaloudet heittävät Suomessa vuosittain roskiin syömäkelpoista ruokaa peräti 137 miljoonaa kiloa.

Hävikkiviikon viestinnässä pyritään vaikuttamaan erityisesti kuluttajiin. Tänä vuonna kampanja kannustaa tekemään eilisen tähteistä uutta. Kampanjassa keskitytään edistämään myös kasvisten syönnin lisäämistä – ilman hävikkiä tietenkin.

Hävikkiviikkoon voi osallistua esimerkiksi tarkkailemalla aktiivisesti omaa ruokahävikkiä, keksimällä uusia jämäruokareseptejä tai vaikuttamalla sosiaalisessa mediassa aiheen tiimoilta.

Vinkkejä ruokajätteen vähentämiseen

Ruoka muodostaa ison osan jokapäiväisistä menoista. Ruoka kuuluu onneksi niihin menoihin, joihin voi itse vaikuttaa. Ruokaostosten suunnitelmallisuus, ruoan pakastaminen, sopivankokoisten ruokapakkauskokojen ostaminen ja ruoan valmistus tähteistä ja rippeistä ovat keinoja, joilla jokainen kotitalous voi suhteellisen vaivattomasti vähentää ruokahävikkiään ja samalla pienentää ruokamenojaan.

Jos ruokahävikkiä kuitenkin syntyy, tulee ruoka poistaa pakkauksestaan ja lajitella biojätteeseen. Biojäte kannattaa aina lajitella erikseen. Lajitellusta biojätteestä saadaan biokaasua ja multaa.

Lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta: salpakierto.fi

Jaa tämä: