Hurjaa vauhtia suosiotaan kasvattanutta frisbeegolfia pelataan Heinolassa useilla radoilla. Innokkaiden talkoolaisten, Heinolan kaupungin ja Leader-rahan turvin Kippasuon alueelle rakentunut Heinola DiscGolfPark World käsittää peräti kolme rataa ja houkuttelee kävijöitä kuntarajojen yli. Esitimme 10 kysymystä mm. ratojen rakentamisesta ja ylläpidosta vastaavan ja lajin kilpailuja ja tapahtumia Heinolassa järjestävän Lords of DiscGolf ry:n puheenjohtajalle Jere Pohjankoskelle.
- Frisbeegolf nauttii Heinolassa ennennäkemätöntä suosiota. Mistä luulet tämän johtuvan?
Frisbeegolf-toiminta on alkanut Heinolassa jo 90-luvulla ja pohjatyötä on tehty pitkään. Lajin suosio on noussut kolme vuosikymmentä ja nyt korona triplasi harrastajamäärän vuodessa.
- Miten neuvoisit vasta-alkajaa aloittamaan harrastuksen?
Vasta-alkajan kannattaa aloitella pelaamaan putterilla, koska niillä oppii pelaamaan ja käydä helpoimmilla radoilla. Alussa on hyvä panostaa pieneen valmennukseen yksin, kaksin tai ryhmässä, niin tulee perussäännöt ja käyttäytymisetiketti tutuksi. Lisätietoa löytyy osoitteesta LDG.fi/valmennus.
- Entä kuinka ylläpidetään lajia pitkään harrastaneen mielenkiintoa lajia kohtaan?
Kiinnostava kysymys; miksi joku harrastaisi – eli tekisi hartaasti – mitään lajia pitkään, jos mielenkiintoa on tietoisesti pidettävä yllä? Frisbeegolfissa pelataan harvoin täydellisiä kierroksia ja ehkäpä se on sen jahtaaminen mikä saa ihmiset jatkamaan vuosikymmeniä. Monille tämä laji on arjen stressin purkua, sillä kävely metsässä ystävien kanssa tekee ihmeitä työpäivän jälkeen; samalla kun pelaa huomion vievää peliä niin koukku on valmis.
- Kuinka monta rataa ja väylää Heinolassa kaiken kaikkiaan on?
Heinolassa on LDG-yhdistyksen ylläpidossa Heinola DiscGolfPark Worldin, eli Kippiksen kolme rataa sekä Kumpelin ja Kirkonkylän amatööri-radat. Yksistään Kippiksellä on 45 väylää, useita puttikoreja ja maailman ainoa PuttiNolla! Uusin rata Heinolassa on Vierumäen vapaapalokunnan ja kyläyhdistyksen rakentama 12-väyläinen VDG Vierumäen koulun vieressä. Kattava FGR.fi -palvelu kertoo Heinolassa olevan 8 rataa: https://frisbeegolfradat.fi/radat/Heinola/
- Hoidetaanko ratojen ylläpito kaupungin vai yhdistyksenne toimesta?
Olemme alihankintasuhteessa Heinolan kaupungin liikuntapaikkojen kunnossapidosta, joten ylläpidämme ja kehitämme niitä ratoja, jotka ovat LDG-yhdistyksen vastuulla. Valtakunnallisesti tämä järjestely ei ole yleinen ja se näkyy valtaosalla radoista; monet kunnat eivät ymmärrä lajia eivätkä hallitse ylläpitoa. Tässä lajissa kentillä on enemmän muuttujia kuin vaikkapa jääkiekko- tai jalkapallokentällä. Kiitos Heinolan kaupungille pitkään jatkuneesta luottamuksesta.
- Heinolan frisbeegolfradoilla näyttää olevan vilkasta. Onko teillä minkäänlaista tilastotietoa ratojen kävijämääristä?
Saimme viime vuonna kävijälaskurit ja ensimmäisen 7 kuukauden aikana kierroksia pelattiin yli 44 000. Määrä on kuitenkin vielä maltillinen PK-seudun rataruuhkiin. Sieltä ajaa Heinolaan ja pääsee pelaamaan nopeammin kuin jonottamalla 1,5 tuntia pääsyä 1. väylälle. Vilkasta on, mutta Kippis.org -ratakokonaisuus on niin laaja, että sinne mahtuu.
- Mitä tulevaisuuden suunnitelmia yhdistyksellänne on lajin suhteen Heinolassa tiedossa? Onko esim. tulossa uusia ratoja?
LDG:n roadmapilla on suunnitelmia aina vuoteen 2030 asti, mutta on edettävä asia kerrallaan. Lähimpänä nostan esiin massiivisen tapahtumasarjan, eli FribaFestarin, jossa pelataan lyhyessä ajassa paljon isoja kisoja. Frisbeegolf-matkailu on tosi asia ja tuomme asiakkaita mm. Kumpelille ja Nowenelle! Lisää infoa FribaFestareista: LDG.fi/fribafestari
- Vaikka kesää on vielä jäljellä, syksy ja talvi tekevät pikkuhiljaa tuloaan. Voiko frisbeegolfia harrastaa myös talvella?
Hurjimmat aktiivit harrastavat lajia läpi talven. Pelaaminen on varustelukysymys niin talvella kuin kesällä vaikkapa sateiden aikaan. Peli ei keskeydy, ellei säästä aiheudu hengenvaaraa. Jos talvet ovat sellaisia kuin vuonna 2019, niin lajia voi helposti pelata ympäri vuoden. Aika näyttää, miten ilmasto muuttuu.
- Miten ja milloin itse päädyit frisbeegolfin pariin?
Hyvä kysymys! Vuonna 1997 taisin aloittaa, kun Hannu Silvennoinen vei meidät liikuntatunnilla pelaamaan. Sen jälkeen laji vei mukanaan Euroopan juniori-huipulle (EM 2. vuonna 2001) ja huomasin, että laji tarvitsee Heinolaan hieman paremmat harjoitteluolosuhteet ja siitä se sitten lähti. Perustettiin Tero Viinikaisen ja Teemu Hartoulariksen kanssa tämä LDG vuonna 2001 ja nyt 20 vuoden jälkeen Heinolassa on maailmanluokan frisbeegolf-keskus, johon ajetaan pelaamaan kauempaakin.
- Mikä on oma lempiratasi ja -väyläsi?
Vaikea valita yhtä. Läheltä sydäntä totta kai Kippiksen Pro-rata ja #7 tai #14 väylät, ne ovat upeita. Heinolan ulkopuolelta Ruotsin Tukholman Järva on puhdasta kultaa 27-väylän verran, ja siksi se on yksi Kippiksen roolimalleista – he aloittivat rakentamisen 10 vuotta ennen Kippistä, jossa olemme talkoilleet nyt ensimmäiset 15 vuotta. Kiinnostava nähdä mitä seuraavien 15 vuoden aikana saadaan aikaiseksi. Lisätietoja: kippis.org.
Fakta
LDG – Lords of DiscGolf ry
Perustettu: Vuonna 2001.
Jäsenmäärä: 181 (28.7.2021).
Toiminta-ajatus: Edistää frisbeegolfia Heinolassa ja sen lähialueilla. Järjestää tapahtumia sekä rakentaa ja ylläpitää alueen frisbeegolfratoja.
LDG:n ylläpitämät radat: Heinola DiscGolfPark World (Kippasuo), Kumpeli DiscGolf Park ja Kirkonkylä DiscGolf Park.
Puheenjohtaja: Jere Pohjankoski.
Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU