Suomen historian ensimmäiset aluevaalit käydään tulevana sunnuntaina. Vaalien äänestysaktiivisuutta uhkaavat sekä heikko tunnettavuus vaaleilla valittavien valtuustojen työstä että yhä jatkuva koronavirusepidemia. Ensimmäistä kertaa järjestettävissä vaaleissa monille äänestäjille on jäänyt epäselväksi se, että mistä tässä oikein äänestetään. Vaikka tulevat aluevaltuutetut tulevat päättämään monille kansalaisille tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista, tuntuvat uudet hyvinvointialueet ja aluevaltuustot vielä hyvin kaukaisilta asioilta. Siitäkin huolimatta, että uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa jo ensi vuoden alusta.

Oman haasteensa vaaleihin tuo Suomessa jylläävä koronavirusepidemia omikronvariantteineen. Eri arvioiden mukaan tällä hetkellä tilanne koronaviruksen suhteen on Suomessa pahin koko epidemian aikana. Siksi onkin erikoista, ettei vaaleja siirretty, kuten viime vuonna tehtiin kunnallisvaalien aikaan. Perusteluissa on mainittu parempi rokotuskattavuus, joka tosin ei nähtävästi riitä perusteluksi pitää monia muita yhteiskunnan toimintoja auki. Tämän lisäksi pelkoa lietsova ilmapiiri on omiaan lisäämään ihmisten halukkuutta lähteä vaaliuurnille.

Sopiikin toivoa, että ihmiset kaikesta huolimatta uskaltautuisivat äänestämään, sillä joissakin arvioissa esitelty jopa reilusti alle 50:n jäävä äänestysprosentti olisi demokratian kannalta häpeällistä. Onneksi äänestämisen terveysturvallisuuteen on panostettu, ja monilla paikkakunnilla äänestää voi myös ulkona. Kuten kaikissa muissakin vaaleissa, myös aluevaaleissa pätee sama viisaus: Vain äänestämällä voit vaikuttaa.

Jaa tämä:
Kategoria: Päätoimittajalta