Suomalaiset aloittivat joululahjojen myymisen jouluaattona kello 18. 

Joulun jälkeinen aika on suomalaisten aktiivisinta aikaa käytetyn tavaran myynnille. Nyt tavara on liikkunut vilkkaasti tavanomaistakin kauemmin. Joululahjojen käynnistämällä käytetyn tavaran kaupalla on selkeä alkamisaika: suomalaiset aloittavat sen jouluaattona iltakuudelta. Siitä eteenpäin käytetyn tavaran kauppapaikka Tori.fi:n käyttäminen kiihtyy erottuvasti.

– Antamisen juhlaa seuraa myymisen juhla. Vuoden viimeisen ja vuoden ensimmäisen viikon käyttäjämäärä oli nyt 7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Jouluaaton jälkeisellä viikolla suomalaiset latasivat Toriin noin 200 000 uutta ilmoitusta. Se on 4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022, Torin johtaja Jenni Tuomisto kertoo tiedotteessa.

Toiset myyvät saamiaan joululahjoja, toiset vanhempaa tavaraa saatujen joululahjojen tieltä.

– Lelujen myynti-ilmoituksia julkaistiin jouluaaton jälkeisellä viikolla noin 6 500. Eli suomalaiset raivasivat lastenhuoneeseen tilaa keskimäärin 38 lelun tuntivauhdilla viikon ajan. Toki ne nuket ja nallet päätyivät toiseen leikkihuoneeseen, josta taas lähti muuta myyntiin, Tuomisto sanoo.

Tienestit 317 miljoonaa euroa

Viime vuonna suomalaisten tienestit käyttötavarakaupalla nousivat noin 10,5 prosenttia vuodesta 2022. Käyttötavaraa Torissa myymällä tienattiin yhteensä 317 miljoonaa euroa. Summassa eivät ole mukana autot eivätkä autonosat. Jos summan jakaa jokaista suomalaista kohti, tienesti per suomalainen oli keskimäärin 56 euroa.

Kaikkinensa, autot ja autonosat mukaan lukien, Torin kautta tienattiin viime vuoden aikana yhteensä 0,72 miljardia euroa. Se on siis yhteissumma tehdyistä kaupoista.

Toria käyttää tällä hetkellä keskimäärin 1,3 miljoonaa ihmistä viikossa. Määrä kasvoi edellisvuodesta 5,5 prosenttia.

– Vertaiskaupan suosio on yksi tämän hetken megatrendeistä. Se tässä näkynee. Kun on kasvanut joukko, jolla on kokemusta vertaiskaupasta, on kasvanut myös ihmismäärä, jolla on pohjaa laittaa tavarat liikkeelle. Kun joulu synnytti tarpeen ja kipinän, yhä useammalla innostus näyttää jatkuvan siitä kauemmin, Tuomisto toteaa.

Haetuimpien tavaroiden joukossa Torissa vuonna 2023 olivat mm. Marimekko, sohva, lipasto ja ruokapöytä.

Artikkelikuva: Canva

Jaa tämä: