Tilojen käyttö monipuolistuu remontin myötä. Suomen Urheiluopiston ja Haaga-Helian valmentajaopetukselle yhteiset tilat.

Vierumäki Areenan mittava remontti on saatu päätökseen. Muutostöiden ansiosta areenan käytön odotetaan monipuolistuvan. Remontissa kunnostettiin myös kansainvälisen jääkiekon kehityskeskuksen tilat Suomen Urheiluopiston, Haaga-Helian ja yhteistyölajien osaamisyhteisölle sopiviksi.

Areenan tekniikka uudistui remontissa. Valo- ja äänitekniikkaan tarvittiin aiemmin avuksi ulkopuolisia palveluita. Niiden määrä vähenee nyt huomattavasti. Lisäksi Areenan volttiareenan ulkopuolinen osa voidaan jakaa nyt neljään osaan, ja väliseinät peittävät näkyvyyden sekä vaimentavat ääntä. Volttiareenan ja muun hallin väliin on valmistunut tehokkaasti ääntä eristävä seinä. Näin tilojen käyttäjät eivät enää häiritse äänillään toisiaan kuten aiemmin.

Vierumäkiyhtiöiden toimitusjohtaja Peter Gabrielsson arvioi, että tähän mennessä toteutuneiden peruskorjausinvestointien hintalappu on noin 25 miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan muut yhtiökokonaisuuden haltuunottoon liittyvät kustannukset, miljardööri Mika Anttonen on käyttänyt eri yhtiöidensä kautta Vierumäen pelastamiseen ja kehittämiseen nyt noin 40 miljoonaa euroa.

-Tätä ei voi muuten kuvata kuin, että mahtava suoritus Mikalta, Gabrielsson sanoo.

Mittavat investoinnit

Peruskorjausohjelma käynnistyi vuonna 2020 Urheiluhallin kunnostamisella. Testausaseman tilat siirrettiin hallin yläosaan ja testaustoiminnan tiloihin syntyi uusia luentotiloja. Lisäksi juoksurata sai uuden pinnoitteen. Seuraavaksi oppilasasuntola Ilkka muutettiin 104 huonetta ja monipuolisen ravintolamaailman sisältäväksi Hotelli Fennadaksi, jäähallit saivat turvakaukalot sekä jään alainen että rakennusten tekniikka uusittiin sisäilman parantamiseksi. Myös katsomot uusittiin ja valmentajille rakennettiin kaukaloiden väliin tarkkailutilat.

Lisäksi Vierumäkihallin tenniskentät pinnoitettiin uudelleen ja kiinteistön nimi muuttui tennis- ja padelhalliksi, ulos rakennettiin kaksi uutta padelkenttää ja oppilasasuntola Pihkala muutetiin 56 huonetta sisäänsä kätkeväksi Sporttihotelliksi, josta löytyy lähes 200 petipaikkaa. Nimensä mukaisesti hotelliin majoitetaan urheilijoita.

-Urheilukentän ulkopuolisia töitä on jo tehty ja toivottavasti se saa uuden pinnoitteen kesällä 2023, Gabrielsson toteaa.

Kaksi kiinteistöä pohdinnan kohteena

Sekä alueen vanhin rakennus Kaskela että hotelli Country Club odottavat päätöksiä tulevasta toiminnastaan. Kaskela on vahvasti suojeltu ja sille on kaavailtu jo monenlaisia suunnitelmia. Remontti nielee varmuudella miljoonia euroja ja siksi yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona saattaa nousta kiinteistön muuttaminen loma-asuntokäyttöön.

-Country Clubin kohdalla tilanne on helpompi. Se voi joutua kohtamaan puskutraktorin, jolloin paikalle voidaan rakentaa jotain uutta tai sitten kiinteistö kunnostetaan jossakin vaiheessa, pohtii Gabrielsson.

Päättymässä olevan vuoden liiketulosta rasittaa koronavuosien jälkeen inflaation laukka, joka on vähentänyt tilauksia. Liikevaihtoa arvioidaan kertyvän kaikkiin Vierumäkiyhtiöihin yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

-On siinä ja siinä päästäänkö plussatulokseen kokonaisuutena. Jatkossa operatiivisen toiminnan kassavirran pitää riittää sekä 3 miljoonan euron suuruisiin vuosipoistoihin että investointeihin, summaa Peter Gabrielsson.

Vierumäkiyhtiöt työllistää nyt tytäryhtiöineen reilusti yli 200 henkilöä.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä: