Harvan lajin parissa tapahtuu niin hengästyttävän paljon kuin frisbeegolfissa. Heinolaan on vuosien saatossa rakentunut useita ratoja, joista tunnetuin on Heinola DiscGolfPark World (Kippis).
Kippasuona tunnetulla alueella sijaitseva Kippiksen Pro-rata on valittu kahtena peräkkäisenä vuonna maailman kymmenen parhaimman radan joukkoon. Ranking-listasijoitusten myötä Kippis houkutteleekin kävijöitä ulkomaita myöten.
Alueella järjestetään tänä kesänä useita tapahtumia, joiden myötä ratojen ylläpidosta vastaavan Lords of Discgolf ry:n (LDG) puheenjohtaja Jere Pohjankoski odottaa pelaajamäärien kasvavan entisestään.
-Vuonna 2022 Kippiksellä pelattiin 52 000 kierrosta, joista kolmannes saapui yli 100 kilometrin päästä. Uskon, että 60 000 käyntikerran raja ylitetään tänä vuonna varmasti, mutta odotan kuitenkin noin 70 000. On vain ajan kysymys, kun Kippis pääsee kuuden numeron kerhoon.
Kesän 2023 isoimpia tapahtumia Kippiksellä ovat mm. Oshee Olkalaukkuvaellus -julkkisparigolf 1.7. ja Junioreiden SM-kilpailut 12.–13.8. Syyskuussa vuorossa on Prodigy Disc Pro Tour. Tapahtumiin odotetaan kaiken kaikkiaan yli 3 000 pelaajaa.
Luonnonvarakeskus Luken viimevuotisen ulkoilua koskevan tutkimuksen mukaan suomalaisesta aikuisväestöstä viidennes harrastaa frisbeegolfia. Lajin suuren suosion ja suurten tapahtumien varjoon on jäänyt frisbeegolfin työllistävä vaikutus. LDG työllistää Heinolassa vuosittain 5–7 henkilön ylläpitotiimin Päijät-Hämeen Liikunta- ja Urheilun työllistämispalveluiden kautta.
– Tehtävät ovat pääosin ratojen ylläpitoon liittyviä, mutta tekemisen paikkoja on myös tapahtumatuotannoissa ja markkinointityössä, Jere Pohjankoski kertoo.
Lisäksi LDG on hakenut kesätyöseteleitä eri kampanjoiden kautta, jotka mahdollistavat noin 15 nuoren työllistämisen.
-Osa valituista nuorista ovat lajin innokkaita harrastajia, niin on upea tarjota heille mahdollisuus kokea frisbeegolfia eri näkökulmasta samalla tienaten ”kisakassaa”, jonka avulla voi reissata kilpailuissa.
LDG tekee myös laajasti erilaista yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.
– Kumppaneinamme on paikallisia ravitsemus- ja majoituspalveluita tarjoavia toimijoita, jotka tavoittavat tapahtumiimme saapuvat pelaajat sekä lajin yleisön suosituskampanjoidemme kautta, Pohjankoski mainitsee.
LDG:llä on kaiken tämän lisäksi myös Opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotinen hankerahoitus junioritoiminnan käynnistämiseksi Heinolassa. Sen ensimmäinen kausi on lopuillaan.
-Olemme saaneet junioritoiminnan hyvin käyntiin koska meillä on kokemusta yritysten tyky-päivien ja vastaavien tilaisuuksien järjestämisestä. Vaikka juniorikerhoissa on ollut kivasti osallistujia niin lisääkin vielä mahtuu, Pohjankoski kannustaa.
Kippiksen toiminta on laajenemassa. Kesäkuussa avattiin uusi 9-väyläinen puttirata Pro-radan 1. väylän vasemmalle puolelle. Rata on rakennettu pelilliseen lähipelin parantamiseen ja lämmittelyyn ennen varsinaista kierrosta.
-Käyttäjäkokemuksesta jotain kertoo se, että sosiaalisen median persoona Tomi Tikko sanoi radasta ”HULLUN BÄNGERI”, joka aikuisten kielellä tarkoittaa todella hyvää, Pohjankoski kehuu.
Parhaillaan työn alla on Kippiksen uusi tapahtumakeskus.
-Keskuksen valmistumisen jälkeen voimme palvella tapahtumien kävijöitä monin tavoin paremmin ja viihdyttävämmin.
Heinolan frisbeegolfin kehityssuunnitelman mukaisesti LDG rakentaa vuonna 2024 Kippikselle uuden keskivaikean -tason radan.
-Rata palvelee heitä, keille amatöörirata on tullut jo liian helpoksi ja tutuksi, mutta pro-rata on vielä liian vaikea tai pitkä, Pohjankoski taustoittaa. Uudistusten jälkeen Kippiksellä voidaan nähdä lajin isoimmat tapahtumat yhdessä keskuksessa.
Lisäksi Pohjankoski kertoo kaupungin rakentavan alueelle yhteiskäyttöisen vessa- ja vesipisteen vuonna 2024 sekä suunnittelevan amatööriradan valaisemista kauden pidentämiseksi syksyn pimenevissä illoissa. Päätös valaistuksen rakentamisesta on tarkoitus tehdä myöhemmin.
-Valojen myötä keskuksen turismiarvo nousee aivan uusille mitta-asteikoille etenkin syksyn pimenevien iltojen erikoistapahtumissa, Pohjankoski mainitsee.
Teksti ja kuva: Jussi Varjo HU