Huikean uran Suomen ja maailman pelikaukaloissa tehnyt jääkiekkoilija Hannes Hyvönen on rantautunut Heinolan oman joukkueen, Peliittojen, päävalmentajan pestiin. Hyvönen lupailee tulevan kauden tarjoavan yleisölle viihdykettä.

Keväällä Heinolan Peliittojen valmennuspestiin kahdeksi kaudeksi astunut pitkän linjan jääkiekkoilija Hannes Hyvönen odottaa alkavaa kautta Mestis-sarjan mahdollisesti suurimmalla kokoonpanolla.

-Meillä on hyvä ja kookas joukkue, 23 pelaajaa, Hyvönen kertoo.

Joukkue on myös varsin nuori, sillä valtaosa pelaajista on 21- ja 22-vuotiaita. Mukaan mahtuu kuitenkin muutama kokeneempikin pelaaja.

-Hyvä mixi, Hyvönen tiivistää ajatuksiaan valmentamastaan joukkueesta.

Joukkueen ulkomaan vahvistukset eivät olleet vielä haastatteluhetkellä saapuneet. Heillä oli elokuussa vielä edessään jo lähes normaalikäytännöksi muodostuneet koronatestaukset ja -karanteenit. Muu joukkue on päässyt harjoittelemaan jo kesällä. Elokuussa joukkueella oli viikoittain kahdeksan jäävuoroa ja päälle fysiikkaharjoitukset, syyskuun alusta viikoittaisia jäävuoroja on ollut seitsemän. Pelit käynnistyivät 18.8. harjoitusottelulla Savonlinnan SaPKoa vastaan. Suomi Cup käynnistyi 29.8. Suomi Cupissa mukana ovat Mestiksen ja Suomi-sarjan joukkueet sekä 30 II-divisioonan joukkuetta. Mestiksen runkosarjan ottelut käynnistyvät Peliittojen osalta 23.9. pelattavalla ottelulla Tampereen KOOVEE:tä vastaan.

Miten Hyvönen, joka ei Vierumäkeä ja Suomen urheiluopistoa lukuun ottamatta ollut koskaan käynytkään Heinolassa, päätyi jääkiekon Mestis-sarjassa pelaavan joukkueen päävalmentajaksi ja urheilutoimenjohtajaksi?

-Olin suorittamassa valmentajan ammattitutkintoon liittyviä opintojani Rovaniemellä, jossa Harri Hakkarainen (Pelicansin fysiikkaharjoittaja) otti esille, että Peliitat on vailla valmentajaa, Hyvönen kertaa ja jatkaa.

-Heitin sitten siihen, että minähän voisi tulla.

Ison haasteen vastaanottaminen ei vaatinut Hyvöseltä miettimisaikaa, sillä hän on tottunut tarttumaan erilaisiin mahdollisuuksiin.

-En jää kauheasti miettimään, vaan tartun rohkeasti haasteisiin, hän kertoo.

Jääkiekkovalmentajana Hyvönen painottaa kärsivällisyyttä.

-Tarvitaan uskoa ja luottoa omaan näkemykseen, miten peliä kannattaa pelata, Hyvönen taustoittaa.

Yleisölle hän lupaa fyysistä ja viihdyttävää peliä. Joukkueen sisällä vallitsee hyvä henki ja fiilis, mikä välittynee myös katsojille.

-Pyrin tuomaan peliin nykyaikaista, modernia lätkää, johon on lisätty old school jääkiekkoa. Hyviä ja puhtaita taklauksia, yleisölle viihdykettä, Hyvönen tiivistää.

Pitkän linjan jääkiekkoilija

Ennen Peliittoja Hyvönen työskenteli jääkiekkojoukkue Kärppien organisaatiossa valmennustehtävissä ja Suomi-sarjassa apuvalmentajana. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin mittavasta urastaan jääkiekkoilijana. Hannes Hyvönen on pelannut lukuisissa joukkueissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomessa Hyvönen on nähty mm. Oulun Kärppien, Helsingin IFK:n ja Jokereiden sekä Tampereen Ilveksen pelipaidoissa. Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä Hyvönen on kiekkoillut mm. San Jose Sharksien ja Columbus Blue Jacketsin riveissä. Peliuraa on karttunut myös Venäjältä, Ruotsista, Sveitsistä ja Valko-Venäjältä. Hyvönen oli myös mukana Suomen MM-pronssia voittaneessa maajoukkueessa vuoden 2008 MM-turnauksessa.

Jääkiekko on Hannes Hyvösellä lähes verissä, sillä pelaamisen pariin hän päätyi jo muutaman vuoden ikäisenä.

-Isäni oli töissä Oulun Raksilan hallissa, jossa tuli vietettyä paljon aikaa. Mailan käteen saatuani, rupesin sohimaan ja laukomaan, Hyvönen muistelee.

18 vuoden ammattilaisuransa ajalta Hyvönen ei nosta yhtä yksittäistä asiaa tärkeimmäksi opikseen, vaan kokee nähneensä vuosien saatossa valtavasti erilaisia jääkiekkokulttuureja ja saaneensa perspektiiviä pelaamiseen ja omaan elämäänsä.

Kaiken kaikkiaan lähes 40 vuotta jääkiekkoa pelannutta Hyvöstä ei kuitenkaan enää saa jäälle kiekkomailan varteen.

-Omat pelini on pelattu. Pelasin tuossa pipolätkää yhden talven, mutta siitä tuli kovat kivut, hän kertoo.

Vapaa-ajalla mies viihtyykin kaukalon sijaan golfviheriöillä ja kuntosalilla.

-Golf on ykkösharrastukseni. Siinä pääsee sopivasti nollaantumaan ja saa jauhaa paskaa kavereiden kanssa, Hyvönen tiivistää.

Tuttu myös TV:stä

Hannes Hyvönen on tuttu kasvo myös monelle jääkiekkoa seuraamattomalle. Hän on ollut mukana useissa tositelevisio-ohjelmissa, mukaan lukien Selviytyjät Suomi ja Fort Boyard. Vuonna 2017 Hyvönen oli mukana Gladiaattorit -tv-ohjelmassa lempinimellä Hurja-Hannes. Ohjelmiin mukaan Hyvönen päätyi sattumien ja kaveripiirien kautta palattuaan Ruotsista Suomeen vuonna 2016.

-Ne olivat hauskoja ja mielenkiintoisia kokemuksia, Hannes Hyvönen kertaa.

Kysymykseen siitä, lähtisikö hän uudestaan, vastaus on empivä.

-En ehkä lähtisi. Riippuu ohjelmamuodosta, hän tokaisee.

Kauden lähtiessä toden teolla käyntiin, Hyvönen kannustaa heinolalaisyleisöä tulemaan jäähallille sankoin joukoin.

-Kannattaa ehdottomasti tulla kannustamaan ja karjumaan, Hyvönen päättää.

FAKTA

Syntymäaika- ja paikka: 29.8.1975, Oulu.
Koulutus: Ammattivalmentajan tutkinto.
Ammattinimike: Valmentaja.
Perhesuhde: Naimisissa. Edellisistä liitoista kaksi tytärtä ja kaksi poikaa.
Harrastukset: Golfin peluu ja kuntosali.
Motto: I’m the master of my faith. I’m the captain of my soul.

Teksti: Jussi Varjo
Kuvat: Jussi Varjo ja Marko Latvanen

Jaa tämä:
Kategoria: Kuukauden vieras