Heinolassa pelataan jääkiekkoa nyt muutamaa sarjaporrasta alempana.

Jääkiekon erikoisseura Heinolan Peliitat nousi tuhkasta kolmannen kerran. Kahdesti konkurssin kokeneen jääkiekkoseuran nimi jatkaa elämäänsä. Mestiksessä pelannut joukkue jatkaa jääkiekon pelaamista kakkosdivarissa. Viime keväänä konkurssiin julistettu Heinolan Peliitat Oy jatkaa elämäänsä rekisteröitynä yhdistyksenä nimellä Heinolan Peliitat ry. Tällä kertaa seuraa viedään eteenpäin talous edellä, vakuuttaa Peliittojen puheenjohtaja Jussi Varjo.

-Talous on meidän ykkösjuttu. Kaikki toiminnot ajatellaan talous edellä. Meillä on laadukkaat seurantasysteemit, joilla taloutta voidaan seurata reaaliajassa. Heinolassa on varmaan jo nyt opittu, ettei rahoilla voi ruveta hevostelemaan.

Alun perin Heinolan Peliitat perustettiin vuonna 1969 ja joukkue pelasi 1980-luvun loppupuolella Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ykkösdivisioonassa. Seuran toiminta loppui tuolloinkin konkurssiin. Toisen kerran heinolalainen edustusjääkiekko nimettiin Peliitoiksi vuonna 2011 kun Mestikseen noussut HeKI (Heinolan Kiekko) yhtiöitettiin ja nimeksi valittiin Heinolan Peliitat Oy. Toisen kerran Peliitat joutui ahdinkoon viime keväänä, kun yhtiö haettiin jälleen konkurssiin. Samalla joukkueelta katosi pohja uudistaa Mestiksen sarjapaikka, eikä paikkaa löytynyt myöskään jääkiekon Suomi-sarjasta. Myöhemmin keväällä heinolalainen edustusjääkiekko nousi jälleen tuhkasta, kun joukko heinolalaisia jääkiekkoihmisiä perusti yhdistyksen, jonka nimeksi saatiin pelastettua Heinolan Peliitat.

-Asia on niin, että kun osakeyhtiö menee konkurssiin, niin nimi vapautuu. Kysyin asiaa Patentti- ja rekisterihallitukseltakin ja sieltäkin vakuutettiin, että Peliitat nimeä voi käyttää, sanoo Varjo.

-Ihan tyhjästä lähdettiin, vastasi Varjo kysymykseen perustettiinko uusi seura entisen raunioille, vai tehtiinkö uutta heti alusta.

-Osakeyhtiölle kävi miten kävi, ja nyt ollaan liikkeellä ry-pohjalta. Sen verran entisen seuran pohjan päällä ollaan, että ostettiin konkurssipesältä jäljellä jääneitä varusteita ja muun muassa jäähallin baarin kalusteet, myöntää puheenjohtaja.

Yksi syy siihen, että Heinolan Peliitat Oy roikkui koko Mestis aikansa ns. löyhässä hirressä on Heinolan talousalueen pienuus. Joukkueen pyörittäminen taloudellisesti raskaassa sarjassa vaati paljon yhteistyökumppaneita. Miten nämä tahot ovat reagoineet ry-pohjalta operoivaan ja kakkosdivisioonassa aloittavaan joukkueeseen?

-Yhteistyökumppanit ovat ottaneet uuden yhdistyspohjalta ponnistavan Peliitat hyvin vastaan. Joitain on jäänyt pois, mutta paljon on saatu uusia mukaan kuvioihin. Oikein ilahduttavasti on lähdetty mukaan, luonnehtii Varjo.

Vaikka Heinolan Peliittojen status vaihtui Oy.stä ry:ksi, ei tavoitteista tingitty. Vielä ei kuitenkaan haaveilla Mestiksestä, mutta urheilulliset tavoitteet on joukkueelle asetettu.

-Kyllä me lähdetään mestaruudesta tässä sarjassa pelaamaan, joka mahdollistaisi Suomi-sarjan karsinnat. Lähdetään niin sanotusti urheilemaan, muttei me ranteita auki viilletä, jos ei menestystä tulekaan, Varjo naureskelee ja vakuuttaa, että ottelut viedään läpi talkoohengessä niin kaukalon sisä- kuin ulkopuolella.

-Talkoilla tehdään kaikki ja porukoilla on hyvä henki, mutta lisääkin mahtuu ja koko ajan sitä lisää tuleekin. Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä. Kiire on ollut ja töitä on tehty, sillä yllättävän paljon on puuhaa, kun tyhjästä aloitetaan. Nippa-nappa on kaikki valmiina ja huomenna mennään, sanaili varjo sarja-avauksen aattona.

Peliitat ry:n taival jääkiekon kakkosdivarissa alkoi hyvin. Joukkue voitti kolme ensimmäistä sarjapeliään ja on tätä juttua lokakuun alussa kirjoitettaessa sarjassa piikkipaikalla. Myös heinolalaisyleisö otti yhdistyspohjalta ponnistavan joukkueen hyvin vastaan ja kotipelit ovat vetäneet jäähallin lehtereille reippaasti Mestis-pelejä isommat väkimäärät.

Teksti ja kuva: Tuomo Seppänen

Jaa tämä: