Usein vuoden alku on se aika, milloin lamppu syttyy. Teemme erilaisia lupauksia siitä, kuinka parannamme hyvinvointiamme, toinen aloittaa tipattoman tammikuun, toinen kuntokuurin ja jonkun lupaus on alkaa nukkumaan enemmän ja paremmin. Hienoja asioita kaikki nämä hyvinvointimme parantamiseksi.

Miksi niin usein käykin, ettei hyvinvointimme paranekaan? Suurimmat virheet yleensä ovat:
1) Itselle asetetut tavoitteet tai toimenpiteet ovat ylivoimaisia suorittaa.
2) Tavoitteet eivät ole olleet konkreettisia, niitä on ollut vaikea mitata ja sitä kautta tehdä tarvittavia muutoksia.
3) On tehty asioita, mutta ei sellaisia, jotka vievät tavoitetta kohti vaan niitä, jotka vievät tavoitteesta poispäin.
4) Yleinen syy on kuitenkin jopa hieman humoristinen eli se ettei itse asiassa tehdä mitään tavoitteen saavuttamiseksi tai ainakaan riittävästi. Puheet ovat suuremmat kuin teot.

Jos muutamia vinkkejä tässä kohtaa antaisin, niin tärkeimpinä asioina pitäisin näitä:
a) kerro tavoitteistasi ääneen, se luo sopivaa painetta asioiden tekemiselle, älä vain lupaile itsellesi illan pimeinä hetkinä.
b) Yritä löytää itsellesi ”taistelukaveri”, joka auttaa sinua tekemällä yhdessä ja kannustamalla.
c) Aseta sopivan ”kokoinen” tavoite, pilko se pienempiin osiin ja seuraa esim. viikko viikolta kuinka etenet tai jos et etene, niin mieti mitä muutoksia kannattaa tehdä, jotta tavoitteet lopulta saavutetaan. d) Usein auttaa todella paljon se, että pyydät apua niiltä, jotka asioista tietävät paremmin kuin sinä itse.

Kun aloitat tai uudelleen aloitat tauon jälkeen kuntoilun eli fyysisen hyvinvoinnin parantamisen, niin kannattaa muistaa aloittaa riittävän kevyesti, mutta tehdä kuntoilua riittävän taajasti. Aluksi: useammin mutta kevyesti. Tärkeää on tehdä niitä asioita, jotka edistävät asetetun tavoitteen täyttymistä, esimerkiksi jos haluat parantaa peruskestävyyttä eli nk. sydämen kuntoa, niin sinun tulee tehdä hengästymisliikuntaa esimerkiksi 30 minuuttia kerrallaan ja vähintään 3 kertaa viikossa. Fyysisiä tuloksia alkaa syntymään, mutta valitettavasti muutos ei näy heti, joten pitää kärsivällisesti jatkaa tekemistä useamman viikon ajan. Henkisellä puolella muutoksia parempaan tulee huomattavasti aiemmin eli mielesi alkaa voimaan paremmin, mikä sopivalla tavalla ”pakottaa” tekemään hengästymisliikuntaa lisää, koska tekemisestä tulee hyvä olo.

Toisaalta on myös tärkeää tehdä niitä asioita mitkä saavat tuntemaan mielihyvää vaikkei kaikki asiat juuri tätä tavoitetta edistäisikään. Tämä hyvän olon tunne auttaa myös tekemään niitä asioita, jotka tavoitteen saavuttamisen kannalta ovat tärkeitä. Yksi motivaatiokikka voisi olla, se että pidät pistekirjausta tehdyistä liikuntasuorituksista, tulos näkyy heti ja motivaatio kasvaa, kun pistesarakkeet täyttyvät. Aseta määrällinen tavoite esimerkiksi viikkotasolla, tee treenejä, kirjaa niitä, kerää pisteitä – kivaa, motivoivaa ja varsinaiset tulokset tulevat vähitellen ”siinä sivussa”.

Uusien liikunta– ja kuntoilutapojen kokeilu on myös erittäin suositeltavaa. On hyvin mahdollista, että joku ennen kokeilematon laji/harrastus onkin se supersuosikki, josta tulee sinulle SE hyvinvoinnin kulmakivi. Joulukuussa kävin itse tutustumassa Vierumäen uuteen tennis- ja padelhalliin. Nyt on tunne, että on pakko käydä kokeilemassa padelia, josta ei vielä kokemusta ole. Saa nähdä onko siinä itselle uusi laji?

Ei tule varmaan kenellekään yllätyksenä, kun totean, että hyvinvointi katoaa, jos et sitä vaali. Lohduttavaa kuitenkin on, että tekemällä hyvinvointisi ei katoa vaan paranee. Hyvinvointi on kokonaisuus, kolminaisuus. Fyysinen, henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi tulee olla balanssissa. Kaikkia osa-alueita tulee hoitaa ja vaalia, mitään ei saa unohtaa mutta mieleisintä osaa voi korostaa.

Tässä kevään 2025 aikana tulen antamaan muutamia käytännön vinkkejä lisää fyysisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Mikäli haluat jotain erityistä asiaa käsiteltävän, voit lähettää sähköpostia: info@nextstars.info.

Mika Järvinen
Kirjoittaja on coach MJ. 

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä