
Satu Silvo teki luennon päätteeksi pirtelöä kasvikunnan tuotteista. Kuva: Kirsi Sauvala.
Silvoplee -ravintolastaan ja monista elokuva- ja TV-rooleistaan tunnettu Satu Silvo vannoo elävän ravinnon nimeen.
Monessa liemessä keitetty Satu Silvo ei peittele hyvänolon tunnettaan. Hän on saapunut luennoimaan ravitsemuksen merkityksestä heinolalaisen Jyränkölän Setlementin hoitohenkilöstölle. Iltapäivän luento on osa kolmen eri luennon sarjaa, jossa setlementin hoitohenkilöstö saa avaimia terveellisen ravitsemuksen lisäksi mm. hyvään uneen ja kroppaa säästäviin työskentelyasentoihin.
Satu Silvo aloittaa luentonsa kertomalla omasta taustastaan. Näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1985 valmistunut Silvo kertoo, että tuohon aikaan näyttelijät eivät sairastaneet. Tai sairastivat, mutta silloinkin oli asteltava yleisön eteen. Näytöksiä ei peruttu. Osittain tästä syystä hän on jo vuosia sitten oppinut kiinnittämään huomiota oikeanlaiseen, elimistöä viruksilta ja muilta epäpuhtauksilta suojaavaan ravintoon.
-Aloitan päiväni kaurapuurolla, johon lisään mustikoita ja vadelmia sekä lusikallisen hunajaa.
Näkyvää rasvaa Silvo ei syö ennen puolta päivää.
-Tämä siksi, että lisätty rasva pysäyttää elimistön puhdistumisprosessin.
Aamukahvin sijaan Satu Silvon aamurutiineihin kuuluu yrttitee tai aamumehu.
-En juo kahvia aamulla, sillä se nostaa adrenaliinia.
Aamumehuihin ja vihermehuihin hän kannustaa panostamaan. Kuten myös kunnon mixeriin.
-Sekaan voi laittaa kaikkea; selleriä, korianteria, fenkolia, valkosipulia, pähkinöitä, mantelimaitoa, sitruunaa…, Silvo luettelee. Omenaa ja appelsiinia voi lisätä halutessaan makua leikkaamaan.
Jos kasvikset eivät meinaa upota perheenjäsenille, Silvolla on siihen helppo neuvo:
-Pistäkää ne pirtelöksi! hän toteaa.
Välipalojen suhteen Silvo vannoo yksinkertaisten asioiden nimeen.
-Banaani on mestarillinen välipala. Aivan turhaan meille syötetään maltodekstriinistä ja ties mistä tehtyjä proteiinipatukoita.
-Mitä vähemmän käsitelty raaka-aine on, sen parempi. Esimerkiksi kylmäpuristettu oliiviöljy on paljon parempi vaihtoehto kuin teollisen prosessin läpikäynyt oliiviöljy.
Myös taatelit saavat näyttelijältä suitsutusta.
-Taateli-seesammaito on aivan ihanaa, hän kannustaa kokeilemaan.
Voimaa ruoasta
Silvoplee-ravintolan konkurssi koronapandemian aallokossa oli kova isku Silvolle. Rakkaan ravintolan menetys, mutta samalla ajatus siitä, että ’mitä minä nyt teen’, sai Silvon uupumaan. Hyvä ravinto ja sattuman kautta tulleet kohtaamiset saivat hänet jälleen innostumaan.
-Tutustuin Method Putkistoon I Love Me -messuilla. Viimeiset 1,5 vuotta olen tehnyt harjoitteita joka päivä.
Suomalaiseksi joogaksikin kutsuttu Marja Putkiston kehittämä Method Putkisto -menetelmä kehittää ryhtiä, notkeutta ja voimaa. Sen avulla Silvo jaksaa tehdä ajoittain hyvinkin raskasta näyttelijäntyötä.
Tällä hetkellä puolisonsa Reidar Palmgrenin kanssa Seinäjoen kaupunginteatterin Piina-näytelmää tähdittävän Silvon roolihahmo juoksee kahdeksan kilometriä näytöstä kohden.
-Siinä on kroppa kovilla, kun keskiviikosta lauantaihin tulee juostua yhteensä 5 x 8 kilometriä, Silvo kertoo.
-Onneksi on puoliso, joka muistaa aina pitää jaksamisesta huolta varmistamalla, että on tullut syötyä, hän kiittelee.
Vaikka luennolla kuullaan moneen kertaan terveellisen ruokavalion merkityksestä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta, muistuttaa Silvo myös jokaisen tekevän kuten itse parhaaksi kokee.
-Mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella. Tärkeintä on toimia siten mikä on omalle keholle parhaaksi, hän korostaa.
Teksti: Jussi Varjo HU
Artikkelikuva: Jussi Varjo HU