Holiday Club Resort Oy ja sen taustalla vaikuttavien Työeläkevakuutusyhtiö Elon, Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennian ja S-Pankki Kiinteistöt Oy:n hallinnoima sijoitusyhtiö Vierumäen Hotellikiinteistö ky ovat valmiita panostamaan seuraavien vuosien aikana yhteensä jopa lähes 50 miljoonaa euroa alueen kehittämiseen.

Panostus on alkanut kylpylän rakentamisella. Pääurakoitsija Rakennusliike Evälahti Oy aloitti sen pohjatyöt heinäkuussa. Arkkitehtitoimisto Arco Architecture Company Oy​:n suunnittelema kylpylä valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

Kylpylän arvioidaan maksavan nykyisen hotellin spa-osaston remontti mukaan lukien 12–13 miljoonaa euroa.

Holiday Club käynnistää syksyn aikana järjestyksessään neljännen Vierumäen päätuloväylän varteen rakentuvan rivitalon rakentamisen. Sen arvioidaan maksavan noin 4 miljoonaa euroa.

Yhtiöllä on lisäksi mahdollisuus toteuttaa samalle kaava-alueelle kaksi muutakin rivitaloa, jos neljäs käy yhtä hyvin kaupaksi kuin kolme edellistä. Kahden muun lakennallinen kustannusarvio on yhteensä 8 miljoonaa euroa nykyhinnoilla arvioituna.

Kaksi kerrostaloa

Lisäksi Holiday Clubilla on kiinteistöjohtaja Pauli Puntalan mukaan tarkoitus rakentaa kaksi kerrostaloa nykyisen hotellin ja rakentuvan kylpylän viereen. Kaava on jo valmiina.

-Ensimmäisen kerrostalon aika on noin 5 vuoden kuluessa ja toisen sen jälkeen. Molempiin pitää varata reilut 10 miljoonaa euroa, ennakoi Pauli Puntala.

-Kerrostalot suunnitellaan siten, että ne vastaavat asiakkaidemme odotuksia eli huoneistoissa huomioidaan perhekeskeisyys, lisää Holiday Clubin toimitusjohtaja Maisa Romanainen.

Holiday Clubilla on noin 120.000 osakasta, ja heidän joukossaan on iso määrä lapsiperheitä, joiden odotukset on huomioitu myös kylpylän suunnittelussa.

Kun kaikki käynnistyvät ja suunnitteluun tulevat hankkeet laitetaan nippuun, yhteinen kustannusarvio nousee lähes 50 miljoonaan euroon.

300 henkilön kylpyläkohde

Vierumäen kylpylä sijoittuu Holiday Clubin kahdeksan muun kylpylän rinnalla keskikastiin. Kylpylään mahtuu Maisa Romanaisen mukaan noin 300 henkilöä samanaikaisesti. Yhtiön suurimmassa kylpylässä Saimaalla on käynyt enimmillään vuodessa 600.000 asiakasta. Vierumäen kylpylässä päästään ehkä noin puoleen tästä luvusta.

Vierumäen kylpylästä rakentuu kuitenkin täysmittainen. Sen kooksi on päätetty 1.500 neliömetriä. Sisältä löytyy neljä erilaista saunaa, kolme poreallasta, kaksi liukumäkeä, joista toinen tilaan nähden täysimittainen, kahdeksikon muotoinen virtaava allas, pienten lasten allas, lasten hyppyallas ja kylmävesiallas.

Lisäksi ulos valmistuu läpi vuoden avoinna oleva ulkoallas, hyppiviä vesisuihkuja ja maan alle savusauna.

-Teemme hyvää yhteistyötä myös Suomen Urheiluopiston kanssa. Sen uimahallista löytyy monille tarpeellinen kuntouintiallas. Lisäksi olemme eri tapahtumien järjestelyissä tiiviisti yhteyksissä toisiimme, toteaa Maisa Romanainen.

Uusia työpaikkoja kylpylähanke tuottaa aluksi vain muutamia. Jos hotellin käyttöaste kasvaa odotetusti, työpaikkojen lukumäärän ennakoidaan nousevan nykyisestä 30:stä noin kymmenellä.

Jatkossa odotetaan kasvua alueelle yritys- ja urheilutapahtumissa. Vuoden 2028 hiihdon MM-esikisojen ja vuoden 2029 MM-kisojen aikaan Vierumäki tullee toimimaan vuoden 2017 MM-kisojen tavoin urheilijoiden, toimitsijoiden ja huoltojoukkojen kisakylänä.

Kylpylän rakennuttajakonsultiksi on valittu AFRY Buildings Finland Oy​, valvojaksi Rapp Valvontakonsultit Oy​, rakennesuunnittelijaksi Granlund Saimaa Oy​, talotekniikkasuunnittelijaksi Granlund Lahti Oy​, palotekniseksi suunnittelijaksi Ramboll Finland Oy​, akustiikan suunnittelijaksi A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja allaslaiteurakoitsijaksi EnviroProcess Finland Oy​.

Vanhasta moderni

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen muistuttaa, että Heinola tunnettiin 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkupuolelle asti Suomen kylpyläkaupunkina.

-Nyt asemamme vahvistuu modernina kylpyläkaupunkina, hän tiivistää.

Vierumäen kylpylän lisäksi Heinolasta löytyy nyt Hotelli Kumpelin kylpylä ja Hotelli Valon kylpylä Nowene. Ne ovat kokoluokaltaan tuntuvasti pienempiä kuin Vierumäelle valmistuva kylpylä.

-Holiday Clubin kylpylä vahvistaa Vierumäen asemaa Etelä-Suomen suurimpana matkailukeskittymänä. Vierumäen alueen kasvunäkymät ovat erittäin positiivisia, Jari Parkkonen toteaa.

Heinolan kaupunki lupaa avittaa myös jatkossa elinkeinojen kehittymistä alati monipaikallistuvassa Suomessa.

Parasta aikaa Vierumäelle laaditaan nopeutetussa aikataulussa uutta asemakaavaa. Se mahdollistaa erikokoisten kiinteistöjen rakentamisen Vierumäen Urheiluopiston ja kylän väliselle alueelle. Asemakaava sisältää myös kokonaan uuden tieosuuden rakentamisen.

-Lisäksi ponnistelemme alueen saavutettavuuden parantamiseksi. On erittäin tärkeää saada alueelle nykyistä parempi junayhteys, mutta paineita asetetaan myös tieyhteyden parempaan kuntoon saattamiseen, sanoo Parkkonen.

Vierumäki-yhtiöiden sekä kymmenien yksityisten vuosittain tekemät investoinnit mukaan luettuna, alueen investointitahti vaikuttaa kaupunginjohtaja Jari Parkkosen mukaan hienolta.

-Alueen uuden tulevaisuuden aika on alkanut ja se näyttää todella vahvalta, Parkkonen toteaa.

Teksti: Jari Niemi HU
Kuvat: Holiday Club

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset