Näin nuo sanat, ja ajattelin, että pakko kai yrittää. Turkoosit tarrat ikkunoissa, eli olin oikeassa paikassa. Kädet tärisivät, kun avasin oven, sydän jyskytti niin, että ajattelin sen näkyvän ulospäin. Eteisessä tuli vastaan kahvin tuoksu, joku huikkasi ”Moi, kiva kun tulit!”. Hei, sehän oli se tuttu etsivä nuorisotyöntekijä! Minut ohjattiin ottamaan kahvia, kuppi kädessä istuin sohvalle. Tuttu työntekijä tuli viereen, juteltiin hetki vähän kuulumisia. Sitten sain sanottua, mitä oli käynyt. Että nyt tarvitsen kyllä vähän apua. ”Ei hätää, selvitellään yhdessä”, kuului vastaus hymyillen. Siitä se lähti. Tapaamisen jälkeen oli huojentunut olo, että kerrostalon kokoinen taakka oli poissa hartioilta. Lupasin mennä käymään seuraavalla viikolla, jatkettaisiin siitä, mihin jäätiin. Tuntui kyllä hyvältä, että joku oli heti auttanut, eikä vaan käännyttänyt pois tai antanut taas uutta numeroa, mihin soittaa. Onneksi tällainen paikka on meillä Hienolassa!
Vuoden 2025 alussa kuntien vastuulle siirtyy työvoimapalveluiden järjestäminen, ja oman pykälän on saanut myös nuorten työllistymistä edistävä monialaisen tuen yhteispalvelu. Monissa paikoissa vastaavaa palvelua on jo saatu vuosien ajan Ohjaamo-nimikkeen alla, ja tähän joukkoon liittyy myös Heinola muodostaessaan Hartolan ja Sysmän kanssa yhteisen Itä-Hämeen Ohjaamon. Ohjaamo on kaikkien alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen monialainen palvelupiste, joka tarjoaa työllistymiseen, koulutukseen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa, neuvontaa, ohjausta sekä palveluja. Ytimessä on ajatus siitä, että nuori saisi tarvitsemansa neuvot ja tuen yhden katon alta, yhden oven avauksella. Tuleva palvelu kokoaa yhteen monenlaiset toimijat, niin maakunnallisella kuin kuntatasolla, mahdollistaen mahdollisimman mutkattoman tien tarvittavaan palveluun.
Koska Ohjaamo-toimintaa on eri paikkakunnilla ollut jo vuosia, on saatu myös tiukkaa dataa sen vaikutuksista. Tutkimusten mukaan monialainen ja laaja verkostoyhteistyö tuo palvelut lähemmäs nuoria, ja monialaiset palvelut tavoittavat nuoria jopa 7–15 viikkoa aiemmin kuin tyypillisessä TE-palveluprosessissa. Säästöjäkin syntyy: Kolmen suuren Ohjaamon toimintaa tarkastellessa kokonaissäästö nousee useisiin kymmeniin miljooniin euroihin. Tehokasta ja kannattavaa, mikäs sen parempaa!
Muutoksen edessä on mahdollista reagoida monin tavoin: pelolla, vihalla, riemulla tai uteliaisuudella. Joskus muutokset synnyttävät näitä kaikkia tunteita. Tulevaa Ohjaamo-toimintaa toivoisin tarkasteltavan uteliaiden linssien läpi, miettien, mitä kaikkea tämä voikaan Heinolaan tuoda lisää. Esimerkiksi uusia toimijoita, tehokkaampia palveluprosesseja, enemmän lähipalveluita, laajempaa hyvinvointia? Näistä on jo hyvä lähteä yhdessä rakentamaan, ei vain utopistista Hienolaa vaan aitoa, hyvinvoivaa Heinolaa.
Ohjaamo-koordinaattori Tytti Lönnrot