Olen heinolalainen perheenäiti. Opiskelen Perhon liiketalousopistossa etäopintoina viestintää ja markkinointia. Tutustuin Jyränkölän setlementtiin ja vapaaehtoistyöhön alun perin, kun etsin opintoihini kuuluvan kurssin vapaaehtoistyö osuuteen sopivaa paikkaa. Sain vuoden 2023 lopulla mahdollisuuden tehdä kurssin sisältöön kuuluvat vapaaehtoistyön tunnit vapaaehtoistyön toimintakeskuksessa Tuttiksella. Sain tutustua siihen mitä vapaaehtoistyö sisältää ja olen mm. tehnyt joululahjoja, avustanut ystävänpäiväjuhlien koristelussa, sekä erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä. Minulle tarjoutui myös mahdollisuus käydä Jyränkölän järjestämä vapaaehtoistyön koulutus, joka on hyvä pohja siihen, mitä vapaaehtoistyö sisältää.

Vapaaehtoisille on tarjolla paljon ryhmätoimintaa mm. pehmokeilausta, Skip-bo-kerhoa, bingoa ja lauluryhmää. Tapahtumia ja tilaisuuksia on myös moneen lähtöön. Vapaaehtoiset tekevät myös sujuvan arjen avustustehtäviä. He voivat mm. antaa saattaja-apua, digiapua tai vaikka juttuseuraa sitä kaipaavalle ikäihmisille. Kiinnostukseni toimintaan kasvoi yhä enemmän ja sain onnekkaasti mahdollisuuden toteuttaa opintoihini sisältyvän työharjoittelun samassa paikassa. Harjoittelu alkoi vuoden alussa ja kestää loppusyksyyn.

Olen saanut ainutlaatuisia kokemuksia vapaaehtoistyöstä tutustuen erilaisiin ryhmätoimintoihin, tuottamalla yhden projektin liittyen uuden ryhmän perustamiseen, avustanut tapahtumissa, osallistunut suunnittelu- ja verkostoyhteistyöpalavereihin, päässyt suunnittelemaan ja toteuttamaan asiakaspalautteita, sekä viimeisimpänä suunnittelemaan vapaaehtoisille kesän kävelykampanjan, jolla pyritään tsemppaamaan liikkumaan myös kesäaikana. Minulla on erittäin osaava ja aktiivinen työpaikkaohjaaja, jolta olen saanut perusteellisen perehdytyksen vapaaehtoistyöstä. Hän on mahdollistanut osallistumisen niin monenlaiseen toimintaan ja työtehtävään, että olen saanut kattavan kuvan Jyränkölän toiminnasta, oppinut valtavasti uutta ja päässyt sitä kautta kehittämään omaa osaamistani. Setlementtitoiminnan ydin onkin pyrkiä tukemaan jokaista ihmistä omana yksilönä ja auttaa löytämään omia vahvuuksia, jotka kantavat elämässä eteenpäin.

Tuttiksen arjen auttamisen toiminta ja asiakaspalvelutehtävät ovat myös tulleet tutuiksi. Olen päässyt mukaan myös tapahtumien ja tiilaisuuksien järjestämiseen. Harjoittelun aikana olen kohdannut paljon vapaaehtoistyöntekijöitä ja käynyt mielenkiintoisia keskusteluja heidän elämänkokemuksistaan ja ajatuksistaan. Koen olevani onnekas saadessani kuulla niin rikkaita elämäntarinoita ja sellaisia Heinolan historiaan liittyviä kertomuksia, joita muutoin ei kuulisi.

Viimeiset vuodet olen hoitanut kotona pieniä lapsia, ja paluu työelämään harjoittelun kautta tuntui aluksi jopa vaikealta. Minulla on myös perinnöllinen silmäsairaus, joka asettaa tiettyjä rajoituksia työelämässä ja osaltaan tuo haastetta töiden saamiseen. Harjoittelun alussa minut otettiin todella hyvin vastaan ja sain huomata, miten hienosti setlementtiaatetta toteutetaan Jyränkölässä ja Tuttiksella. Koen tulleeni kohdatuksi juuri sellaisena kuin olen ja otetuksi osaksi mahtavaa työyhteisöä, joka tukee ja kannattelee, oli henkilöllä kyse sitten haastavasta elämäntilanteesta tai vaikka sairauden tuomasta toimintakyvyn alenemisesta. Olen saanut kokemuksen kuulua johonkin merkitykselliseen yhteisöön, joka tekee tärkeää työtä. Tämä Jyränkölän Setlementin monipuolisuus ja yhteishenki on voimavara, josta ammentaa palveluita ja osallisuutta kaikille ja joka tulee tulevaisuudessa olemaan vieläkin tärkeämmässä osassa. Harjoittelun myötä saamani kokemukset ja onnistumiset ovat antaneet aivan uutta näkökulmaa opiskelun jälkeistä elämää ajatellen. Olen saanut tarvitsemaani vahvistusta ja löytänyt omat vahvuuteni, joita pystyn hyödyntämään tulevaisuudessa niin työelämässä kuin elämässä muutenkin.

On todella hienoa, kun Heinolassa toimii näin laaja ja monipuolinen vapaaehtoistyönyksikkö, jossa on monipuolisesti tarjolla mielekästä tekemistä ikäihmisille ja asiakkaalle arjen apua, joka antaa turvaa tässä nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa yhä iäkkäämmät ja huonokuntoisemmat asuvat kotona ja tarvitsevat erilaista arjen apua.

Jasmin Vainio

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia. 

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä