Sari Innanen (kesk.) suunnittelemassa yhteisiä työpajoja Yhdessä Päijät-Häme -hankkeen Sofia Heinosen (vas.) ja Marja-Leena Pellikan kanssa. Kuva: Jussi Varjo HU

Valtakunnallinen Lähellä.fi -palvelu tuo järjestöjen ja yhteisöjen tuen, toiminnan ja tapahtumat yhteen osoitteeseen sekä edistää kansalaistoiminnan näkyvyyttä Suomessa. Päijät-Hämeessä palvelua koordinoi Jyränkölän Setlementti ry.

Vuonna 2022 avattu Lähellä.fi -palvelu on korvannut maakunnalliset järjestöjen ja muiden organisaatioiden toimintaa kokoavat ja esittelevät sivustot. Päijät-Hämeessä aiempi sivusto tunnettiin nimellä päijäthämäläiset.fi. Alueella, kuten koko Suomessa, palvelun alueelliseen koordinointiin ja markkinointiin käytettävissä olevat resurssit ovat vaihdelleet paljon.

-Me olemme tehneet tätä työtä tähän saakka hyvin pitkälti omilla resursseilla, toteaa Jyränkölän Setlementin toimitusjohtaja Kari Hahl.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on rahoittanut toimintaa lyhyitä jaksoja viimeisen parin vuoden aikana, jona Jyränkölä on toiminut alueellisena koordinaattorina. Heinäkuun alusta toiminnassa saatiin käyntiin uusi vaihe, kun Jyränkölä aloitti palvelun kehittämisen osana Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hanketta. 1,5 vuoden aikana tarkoituksena on muun muassa innostaa entistä useampaa yhdistystä ja organisaatiota liittymään mukaan palveluun sekä lisätä palvelun näkyvyyttä Päijät-Hämeessä.

Toimintaa Jyränkölässä koordinoiva Sari Innanen kertoo, että palvelu vastaa etenkin yhdistysten tunnettuuden parantamiseen.

-Markkinointi on yhdistyksille hankalaa, sillä pienillä rahoilla on vaikea ostaa näkyvyyttä, eikä sosiaalinen media tavoita kaikkia. Lähellä.fi tarjoaa yhdistyksille ilmaisen keinon tavoittaa ihmisiä verkossa.

Innanen tietää mistä puhuu, sillä hänellä on omakohtaista järjestötaustaa niin jäsenen, rahastonhoitajan kuin vara- ja puheenjohtajan rooleista.

-Tiedän mitä järjestötyö on. Kaikilla on samat ongelmat, etenkin se, miten saada toimintaa tunnetuksi. Toivon, että tällainen palvelu olisi ollut jo 2000-luvun alussa.

Innanen pitää tärkeänä, että mahdollisimman moni toimija rekisteröityisi sivustolle ja ilmoittaisi omista tapahtumistaan ja tarjoamastaan toiminnasta.

-Jos saamme mahdollisimman monen toimijan mukaan, ihmisillä on hyvät mahdollisuudet löytää harrastuksia, vapaaehtoistyön mahdollisuuksia tai apua ja tukea itselleen tai läheisilleen.

Vaikka moni palvelu edellyttää nykyään vahvaa tunnistautumista pankkitunnusten avulla, ei yhdistyksen rekisteröiminen Lähellä.fi -sivustolle vaadi pankkitunnuksia.

-Tämä tekee palvelun käytön aloittamisesta helppoa. Riittää, että yhdistyksellä on toimiva sähköpostiosoite, Innanen tiivistää.

Edut kansalaisille

Helppokäyttöinen sivusto ei vaadi toimintaa etsiviltä käyttäjiltään rekisteröitymistä.

-Kattavien hakutoimintojen avulla käyttäjä voi hakea sieltä vaikkapa oman kuntansa alueella toimivat vapaaehtoistyön toimijat. Kätevä karttanäkyvä näyttää kaikki lähellä olevat toiminnat, Innanen kertoo.

Innanen muistuttaa, että sivustolle rekisteröityminen on edellytyksenä muun muassa hyvinvointialueen jakamille sosiaali- ja terveysalan järjestöavustuksille.

Jyränkölä tekee Lähellä.fi -palvelun tunnetuksi tekemisessä ja erityisesti koulutuksissa yhteistyötä STEA:n rahoittaman Yhdessä Päijät-Häme -hankkeen kanssa.

-Paketoimme Yhdessä Päijät-Häme -hankkeen kanssa yhdistystoimijoille koulutuskokonaisuuksia, joissa opitaan kädestä pitäen rekisteröitymään sivustolle ja lisäämään sinne toimintaa, Innanen kertoo.

Innanen lisää, että koulutusten ohella Lähellä.fi -palvelua tullaan pitämään aktiivisesti esillä muun muassa kuntien järjestämissä yhdistysilloissa sekä alueellisissa tapaamisissa. Kuntiin Innasella on selkeä viesti.

-Toiveena olisi, että myös kunnat rekisteröityisivät sivustolle. Nyt Päijät-Hämeestä on mukana vasta kaksi kuntaa.

Sari Innanen kehottaa rekisteröitymisen kanssa epäröiviä toimijoita ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä.

-Yksin ei tarvitse pähkäillä. Tehdään yhdessä yhdistyksissä tehtävää työtä näkyvämmäksi.

Palveluun voi tutustua osoitteessa lahella.fi.

Päijät-hämäläiset järjestötoimijat ja muut organisaatiot voivat olla mieltä askarruttavissa Lähellä.fi -asioissa yhteydessä Sari Innaseen, sari.innanen@jyrankola.fi.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

Teksti: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: