– Olen niin onnellinen! huudahtaa Sari Siikander vastaukseksi kysymykseen miltä tuntuu tulla ohjaamaan kesäteatteria Heinolaan ensimmäistä kertaa.

– Sain kaikki ne näyttelijät, jotka halusin. Heinolan kesäteatterilla on hyvä maine ammattilaisten keskuudessa. On hienot fasiliteetit harjoitella ja esittää ja meistä pidetään niin hyvää huolta!

Sari viettää tiiviin alkukesän, yhden kuukauden, Heinolassa ensi-iltaan 16.6. asti. Toki ennakkosuunnittelua on tehty pitkin kevättä lavastaja Minna Välimäen ja pukusuunnittelija Riia Lampisen kanssa. Ja ennen kuin sinne asti on päästy, he lukivat tuottaja Saija Jäppisen kanssa satamäärin näytelmiä.

Jotain muuta kuin farssia

Flirttikurssi 55+ on saksalaisen Lutz Hübnerin näytelmä. Pentti Bona Kotkaniemen suomennos on lämminhenkinen ja hauskoine roolihenkilöineen elämänmakuinen näytelmä kaikkine rosoineen. Sopivan näytelmän löytymiseen vaikuttaa mm. tila eli kesäteatteri ei ole perinteinen teatteritila ”musta laatikko”. Myös roolien määrä ja sukupuolijakautuma pitää miettiä. Kahdeksan näyttelijää on Heinolan kesäteatterin lavalla juuri hyvä.

-Tämän vuoden ensemblessa on uusia ja vanhoja tuttuja näyttelijöitä. Tuttuja ammattilaisia odotetaan, he ikään kuin rauhoittavat yleisöä ja samalla auttavat uusia kollegojaan neljän viikon harjoitusprosessin aikana, joka on siis todella nopea! Harjoituksia on kuutena päivänä viikossa ja päivät ovat pitkiä. Teksti on oltava valmiina päässä, kun harjoitukset alkavat näyttämöllä, vaikka onhan jo lukuharjoituksia pidetty, Sari kertoo.

-Ammatillisesti kesäteatterin tekeminen ei eroa mitenkään, mutta yleisökontakti muuttuu. Se on rennompaa ja yleisö on lähempänä. Kesäteatterista puuttuu tietty juhlavuus, katsojilta saa suoraa palautetta, kun kulkee pukuhuoneisiin heidän keskeltään, iloitsee Sari, jolla itsellään on kokemusta myös näyttelijänä kesäteatteriproduktiosta Pyynikiltä.

-Flirttikurssi +55 on kaiken ikäisille tehty oikea näytelmä, jossa on nessuvaroitus! Liput voi ostaa huoletta etukäteen, tässä ei ole improvisaatiota eikä yleisö joudu osallistumaan, vakuuttaa improvisaatioteatterin uranuurtajiin kuuluva Sari.

Stella Polaris

Sari Siikanderin ns. kotiteatteri on Stella Polaris -ryhmä, joka on Helsingissä toimiva ammattimainen improvisaatioteatteri. Se aloitti toimintansa vuonna 1990 ensimmäisenä Suomessa. Improvisaatioteatteri tarkoittaa teatteria, jossa esitys luodaan esittämishetkellä improvisoiden. Improvisaatioteatterissa ei ole käsikirjoitusta tai ennalta määrättyjä repliikkejä, vaan näyttelijät luovat tilanteet esityksessä. Jokainen esitys nähdään vain kerran ja on siksi ainutlaatuinen. Iso osuus Stella Polariksen toiminnasta on muiden kouluttamista. Koulutustoimintaan kuuluu improkursseja aloitteleville ryhmille, jatkokursseja pidemmälle ehtineille sekä vuorovaikutus-, esiintymis- ja improvisaatiokoulutusta yhteisöille, yrityksille ja kouluille.

Nyt on Stella Polariksen juhlavuosi, jonka kruunaa pääsy VOS-tuen (Museoille, teattereille ja orkestereille myönnetään valtionosuutta laitosten käyttökustannuksiin) piiriin. Oma harjoitustila Kaapelitehtaalla mahdollistui VOS:in myötä, kun esiintymistila vapautui Tanssin talon remontin valmistuttua. Syksyn 2022 suunnitelmissa onkin pysyvä esitysperiodi kahden vuoden kulkemisen ja vierailujen jälkeen.

-Se juuri kiehtoo, että kaikki tapahtuu tässä ja nyt. Esitys on aina jännittävä ja kutkuttava, eletään hetkessä toisin kuin perinteisessä teatteriesityksessä, joka on toiston taidetta. Impro vaatii näyttelijältä rohkeutta ja heittäytymistä. Esitys luodaan yleisön kanssa vuorovaikutuksessa, joskin on kehitetty erilaisia tekniikoita, joita näyttelijät voivat hyödyntää. Yleisö saa juuri sellaisen esityksen kuin reagoivat. Eikä lapsiakaan tarvitse koko ajan teatterissa hyssyttää hiljaiseksi, vaan antaa heidän kommentoida, kehottaa Sari.

Heinolan kansalaisopiston Flirtti-ilta

-Kesäteatteriesitystä luultiin messuilla kurssiksi, ihmiset innostuivat, Heinolan kansalaisopisto reagoi asiaan nopeasti ja nyt on Flirtti-ilta tarjolla torstaina 2.6. Näin se pääpiirteittäin meni, kertoo Sari, ja lisää vielä kehut koneiston ketteryydestä tarttua eteen tuleviin ideoihin. Ohjaaja Sari Siikander on itsekin mukana tuomassa omia näkökulmiaan flirtin maailmaan. Tapahtuma on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Iltaan voi tulla vain kahvittelemaan, viettämään aikaa tai tutustumaan uusiin ihmisiin. Ilta on avoin kaikille – pareille ja parittomille.

FAKTA
Ikä, kotipaikka:
57 v., Valkeakoski
Ammatti: näyttelijä, ohjaaja
Koulutus: teatteritaiteen maisteri
Perhe: aikuinen tytär
Motto: ”Nyt tiedän miksi elää kannattaa, ne on ne hetket, kun polvet notkahtaa.”

Teksti: Jetta Kuitunen
Kuvat: Heinolan kesäteatteri

Jaa tämä: