Sujuvaa arkea Heinolassa
Tällä palstalla Heinolan perhekeskuksen työntekijät kertovat perhekeskuksen arjesta.
Ovelta kuuluu arka koputus. ”Kiva kun tulit!”, ohjaaja sanoo hyväntuulisesti oven avatessaan. Tytön katse pysyy maassa ja hän livahtaa sisälle. Tällä kertaa ryhmässä vasta tutustutaan, onhan ensimmäinen tapaamiskerta. Tunnelma on varovainen, jokainen hakee paikkaansa. ”Onneksi toi puhuu noin paljon”, tyttö pohtii ihaillen toisesta ryhmäläisestä. Illan päätteeksi huulilla käväisee hymy ohjaajan hyvästellessä ryhmäläiset.
Kevään kuluessa koputukset rohkaistuvat ja oven takana odottavat iloiset kasvot. ”Moi! Et ikinä arvaa mitä tänään kävi koulussa!” Puheensorina täyttää huoneen, tarina saa kaikki nauramaan. Tyttö istuu ohjaajan viereen, painaa pään tämän olkapäätä vasten. Viimeisen tapaamiskerran kunniaksi jokainen osallistuja saa oman vahvuusdiplomin. Loppusanoja lausuessaan ohjaajan ääni värähtää, kun hän kertoo huomanneensa tytöissä hurjan paljon muutosta. Illan jälkeen tytöt lähtevät yhtä matkaa lähileikkipuistoon. Numerot on vaihdettu, yhteiset tapaamiset voivat jatkua ryhmänkin jälkeen.
”Kiitos teille ihanille ohjaajille! Oli mahtavaa nähdä miten meidän tyttö tuli jokaisen tapaamisen jälkeen iloisena kotiin, ja uusiakin kavereita on tullut. Tuntuu, että kevään aikana on tapahtunut valovuosien kehitys kerralla. Onpa mahtavaa, että tällaisia ryhmiä järjestetään Hienolassa!”
Vertaisryhmä koostuu ihmisistä, jotka ovat keskenään tasavertaisina samassa elämäntilanteessa jakamassa omia kokemuksiaan. Kahvikupin ääressä tahtoikäisen taaperon kanssa tapahtuneet kommellukset voi olla helpompi jakaa toiselle saman tilanteen kanssa kamppailevalle. On huojentavaa kuulla, ettei ole ainoana kamppailemassa saman asian kanssa.
Kohtaamiseen kuuluu kunnioitus kaikkia ryhmäläisiä kohtaan. Jokaisella osallistujalla on oikeus kertoa omasta tilanteestaan sen verran kuin haluaa, sekä oikeus omaan mielipiteeseen ja sen ilmaisemiseen. Toisenlaisten ajatusten kuuleminen voi avartaa omaakin näkökulmaa.
Vertaistuki voi rakentua jonkun tietyn elämänvaiheen, teeman tai ilmiön ympärille. Hyvinvointisuunnitelmassaan Heinolan kaupunki on asettanut tavoitteeksi yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksen vähentämisen. Tästäkin syystä vertaistuen mahdollistavaan kohtaamispaikkatoimintaan on haluttu erityisesti panostaa. Pienen kaupungin etuna on ketteryys toiminnan suunnittelussa: Tarpeen mukaan ryhmä voidaan aloittaa nopeastikin yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Oletko huomannut, että kevään aikana on alkamassa monenlaisia ilmaisia, eri teemaisia ryhmiä? Lisätietoja löydät Facebookista (Sujuva arki Heinolassa) tai Instagramista (sujuva_arki_heinolassa), sekä kaupungin nettisivuilta. Tulethan mukaan!
Kevättalven terveisin,
Miia Salonen, perhekoutsi
Tytti Lönnrot, perhekoordinaattori