Palkinnon vastaanottivat vastaava hoitaja Kirsi Kaukonen ja hoitajat Hanna Moilanen sekä Raisa Karvonen.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on yhdessä La Carita -säätiön kanssa palkinnut Jyränkölän Setlementin hoivayksikkö Konsulinnan hyvästä hoitotyöstä.

Palkitsemisperusteissa SuPer ja La Carita -säätiö tuovat esille mm. alan opiskelijoiden antaman hyvän palautteen saamastaan ohjauksesta ja työyhteisön toimivuudesta, hoitajien vastuualueiden jakautumisen omien mielenkiinnon kohteiden mukaan ja panostuksen hyvään saattohoitoon. Kaikki yksikön hoitajat ovat suorittaneet vanhustyön erikoisammattitutkinnon Ikävalmentajana toimiminen -tutkinnon osan sekä saattohoitopassin. Yksikköön on myös laadittu oma hoivasuunnitelma, jossa on otettu huomioon kinestetiikka ja RAI-arviointi- ja seurantajärjestelmä.

-Tosi mahtavaa oli tulla tänään töihin, Konsulinnan vastaava hoitaja Kirsi Kaukonen hehkuttaa palkitsemista seuraavana päivänä.

Tunnustusta juhlistettiin yksikössä heti seuraavana päivänä.

-Tuntuu todella hienolta, onhan kyseessä valtakunnallinen tunnustus, Konsulinnan hoitaja Hanna Moilanen sanoo. Moilanen toimii myös koko Jyränkölän hoivapalveluiden luottamushenkilönä.

Molemmat pitävät palkintoa tärkeänä arvostuksenosoituksena, etenkin kun hoitotyön arvostus saatetaan kokea heikkona. Erityisen hienolta kaksikosta tuntuu palkitsemisperusteissakin mainittu opiskelijoilta saatu hyvä palaute.

-Meillä opiskelijat otetaan heti mukaan osaksi työyhteisöä ja tiimiä, Moilanen kertoo. Moilanen tuli Konsulinnaan aikanaan opiskelijana, joten hän puhuu kokemuksesta.

Opiskelijoilta saatu hyvä palaute näkyy työyhteisön arjessa.

-Kaikki tiimissämme ovat sitoutuneet opiskelijoiden auttamiseen, tukemiseen ja ohjaamiseen polullaan opiskelijasta uudeksi tiimimme jäseneksi, Kaukonen kertoo.

Konsulinnan henkilökunta on hyvin sitoutunutta. Moilanen näkee sitoutuneisuuden syntyvän jokaisen omasta asenteesta.

-Työpaikalla vietetään paljon aikaa, joten on tärkeää, että työtiimi toimii. Jokainen meistä tuo osan itsestään työpaikalle, se on vain itsestä kiinni mitä ja millaisella asenteella tuot.

Kaukonen komppaa vieressä. Hän nostaa esille henkilöstön arvostamisen päivittäisessä työssä.

-Olen aina ollut ylpeä henkilökunnastamme. Kun henkilökunta voi hyvin, on hoidon laatu huippuluokkaa ja asukkaatkin voivat hyvin.

-Ja hoitajille tärkeintä on asukas – aina mennään asukas edellä, Kaukonen lisää.

Konsulinnan tiimihengestä omaa kieltään kertoo muun muassa se, että yksikön työhyvinvointipäiviin haluavat osallistua kaikki. Myös vapaa-ajalla vietetään aikaa yhdessä.

-Meillä on esimerkiksi työajan ulkopuolella kokoontuva lentopalloryhmä, Kaukonen mainitsee.

Heinolan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Konsulinnassa toimii 16-paikkainen ympärivuorokautista hoivaa tarjoava yhteisökoti, Koivukoti. Lisäksi samassa talossa on 52 palveluasuntoa. Yksikössä työskentelee reilut parikymmentä hoitajaa. Suurin osa asukkaista on ikäihmisiä, mutta joukossa on myös vaikeavammaisia sekä mielenterveyskuntoutujia.

Tunnustuspalkintoja hyvästä hoitotyöstä on jaettu SuPerin ja La Carita -säätiön toimesta vuodesta 2006 saakka.

Jyränkölän Setlementti on pääasiassa Heinolassa ja Lahdessa toimiva yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa palveluasumisen ohella muun muassa koulutus- ja ravintolapalveluja sekä ylläpitää työllistämis- ja vapaaehtoistoimintaa. Tuotoillaan Jyränkölä kehittää mm. vapaaehtoistoimintaa, jota yli 120 vapaaehtoistyöntekijää tekee yli 20 000 vuodessa. Jyränkölässä on kehitetty hoivapalveluiden ja vapaaehtoistoiminnan yhteistyönä saattohoidon malli, joka palkittiin valtakunnallisesti vuonna 2014 Vanhustyön keskusliiton Vuoden vanhusteko -palkinnolla.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia. 

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Jyränkölä

Jaa tämä: