Heinolan kaupungin käynnistämässä ikäihmisten kulttuuripolku -toiminnassa mahdollistetaan kulttuuritarjontaan osallistuminen ikäihmisille eri puolilla kaupunkia ja aktivoidaan erityisesti heitä, jotka eivät yleensä osallistu kulttuuritoimintaan.
Ikäihmisten kulttuuripolku -toiminta muodostuu monenlaisesta, kaupungin eri kulttuuritoimijoiden, tarjoamasta tarjonnasta. Toiminta on osallistujille maksutonta.
-Meillä on koossa hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, kertoo Heinolan museonjohtaja Riitta Koskinen ja esittelee yhdessä kaupungin ikäihmisten hyvinvointiohjaaja Heidi Prauda-Knuutilan kanssa kokoamaansa esitettä. Ikäihmisten kulttuuripolku -pilotti käynnistyi hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-ojan idean pohjalta.
-Toiminta pohjaa kaupungin strategiaan ja arvoihin, joissa painotetaan ihmisten hyvinvoinnin lisäämistä, Riitta Koskinen kertoa ja lisää:
-Tavoitteena olikin tehdä tästä Heinolan näköinen, kaupungin oma malli.
Mukana mallia toteuttamassa ovat museon ohella olleet kirjasto, kulttuuritoimisto sekä liikuntapalvelut. Tarjolla on muun muassa kulttuurikahviloita, kulttuuria kylille-tapahtumia, ikääntyvien yliopiston luentoja, kirjailija- ja taiteilijavieraita sekä Unelmien Heinola -kaupunkifestivaalin yhteydessä järjestettävä rollaattoriralli. Toimintaa viedään myös ikäihmisten palveluasuntoihin.
Sekä Prauda-Knuutila että Koskinen huomauttavat, että kulttuuripolun tyyppiselle toiminnalle on ollut selkeästi tarvetta.
-Ensimmäinen kulttuurikahvila tammikuussa veti WPK-talolle 115 osallistujaa, Prauda-Knuutila kertoo.
Keskeinen osa toimintaa on viedä kulttuuria kylille.
-Toimintaa suunnitellessa suurin huoli oli siitä, miten tavoitetaan kauempana asuvat. Ratkaisuna päätimme lähteä viemään kulttuuria kylille, Koskinen kertoo.
Kulttuuripolku jalkautuu tämän vuoden aikana Pääsinniemeen, Lusiin, Kirkonkylään, Vierumäelle ja Marjoniemeen. Myös keskustan alueella järjestettävä toiminta on eri puolilla Heinolaa asuvien ikäihmisten saavutettavissa kaupungin liikuntatoimen organisoiman maksuttoman kuljetuksen ansiosta.
-Maksuttoman kuljetuksen voi tilata puhelimitse viimeistään kahta päivää ennen tapahtumaa, Koskinen sanoo.
Kaksivuotisen Ikäihmisten kulttuuripolku-toiminnan mahdollistaa kaupungin saama perintörahoitus. Kyseessä on pilotti, mutta sekä Prauda-Knuutila että Koskinen korostavat, että tarkoituksena olisi tehdä toiminnasta pysyvä toimintamuoto.
-Matkan varrella kartoitamme erilaisia yhteistyömahdollisuuksia ja taloudellisia ratkaisuja. Toiveena on löytää yhteistyökumppaneita, Prauda-Knuutila sanoo.
Yksi toiminnan kannalta keskeinen asia on kaupungin strategiastakin kumpuava asukkaiden osallistaminen.
-On tärkeää, että olemme osallistaneet suunnitteluun asianosaisia eli toimintaan osallistuvia, Koskinen kertoo.
Heidi Prauda-Knuutila muistuttaa, että myös Vanhusneuvosto on tiiviisti mukana toiminnan kehittämisessä ja arvioinnissa.
-Vanhusneuvostossa on oltu mielissään tämäntyyppisestä toiminnasta, ja neuvostossa kannetaan jo huolta siitä, että jatkuuhan toiminta pilotin jälkeen.
Ikäihmisten kulttuuripolku -esitteitä on jaossa kirjastossa, museon toimipisteissä, kaupungin asiakaspalvelupiste Spotissa sekä uimahallissa. Toiminnasta tiedotetaan myös Heinola hyppysissä -asukaslehtisessä sekä lehti-ilmoituksissa.
Teksti: Jussi Varjo HU