Kuortissa sijaitseva Kisahalli oli suosittu tanssipaikka 1960 ja -70-luvuilla. Nyt se on seissyt muutamat viime vuosikymmenet lähes tyhjän panttina. Urheiluseura Pertunmaan Ponnistajien hallinnoima tanssipaikka on isännöinyt vain muutamia tapahtumia vuosittain. Lavatanssin kulta-aikaan 1960-, ja 70-luvuilla Kisahallin viikoittaiset tanssit vetivät Kuorttiin sunnuntai-iltaisin useisiin satoihin nousseen tanssikenkäparin. Eikä paikka ollut pelkästään tanssikansan suosiossa, myös esiintymislavalla nähtiin valtakunnan eturivin tanssittajia Olavi Virrasta Katri Helenaan ja Dannyyn 

Lavatanssi-innostuksen hiipuessa myös Kisahalli hiljeni. Vaikkei paikka enää tanssikansaa kiinnostanut, ei Pertunmaan Ponnistajat kuitenkaan ole päästänyt paikkaa rapistumaan ja hallista on pidetty huolta. Hyväksi ja luistavaksi hioutunut parketti on odottanut tahoa, joka herättäisi perinteen henkiin. 

Tänä kesänä Kisahalli heräilee kunnolla ruususen unestaan. Jo viime kesänä heinolalainen Itä-Hämeen kansantanssijat pisti kisahallissa pystyyn kolmet tanssit yhdessä Pertunmaan eläkeläisten kanssa. Tänä kesänä humppa soi Kuortissa kahden viikon välein. 

Kisahallin kesätanssit on tervetullut lisä Itä Hämeen kesäiseen lavatanssitarjontaan, varsinkin kun Pertunmaan suunalla ei ole päässyt tanssijalan kutinaa raapimaan. Ainakaan ilman kymmenien kilometrien tanssimatkaa. Myös tanssikärpäsen puremat Heinolassa tervehtivät vanhan tanssipaikan heräämistä ilolla. 

Lavatanssiharrastus elää aaltoliikkeessä, kuten moni muukin harrastus. Merkkejä sen hitaasta noususta on kuitenkin ilmassa. Varsinkin varttuneemman väen keskuudessa on lavatanssi noteerattu, eikä vähiten san tarjoaman liikunnan vuoksi. Useammallakin tanssilavalla on havaittu kävijämäärien nousua etenkin eläkeläisten suosimissa päivätansseissa. 

Viimekesäiset tanssi-illat osoittivat, että perinteisellä Kisahallilla on edelleen tilaus paikkakunnan, ja miksei kauempaakin tulevien tanssijoiden keskuudessa. Useampikin pariskunta vieraili kokeilemassa parketin liukkautta nostalgisissa merkeissä. Kisahalli oli monelle se paikka, jossa kohdattiin tuleva puoliso ensimmäistä kertaa. 

Kisahallin kesätanssien järjestäjinä toimivat Itä-Hämeen kansantanssijat ja Pertunmaan Eläkeläiset eivät lähde nostamaan Kisahallia valtakunnan tanssipaikkaeliittiin, eivätkä kilpaile eturivin esiintyjäkaartilla. Järjestäjien tarkoitus on tarjota lavatansseista kiinnostuneille tanssipaikka perinteisessä ympäristössä inhimilliseen aikaan perinteistä tanssimusiikkia tarjoten. Kisahallilla tanssitaan kesäkuukausien ajan joka toinen keskiviikko 7.6. alkaen. Tanssikesän esiintyjäkaarti on parasta mitä lähitienoo tarjoaa. Tanssikesän avaa Minna Äikäs. Jatkossa lauteille kipuaa Teemu Harjukari, Pepe Niilahti ja jätkän humpan isä Eki Jantunen. Keskiviikkoisten kesätanssien lisäksi Kisahalli isännöin perinteiset pässitanssit heinäkuun lopulla. 

Teksti ja kuva: Tuomo Seppänen

Jaa tämä: