Tervehdys! Heinolan Uutisista tehtiin minulle ehdotus, että kirjoittaisin Heinolan Ladun edustajana kolumnia lehteen, ja vahvana hetkenäni suostuin. Epäilin, että manailen kirjoituksen dead linen lähestyessä, ja näin myös kävi.

Heinolan Latu on perustettu 25.2.1970. Helppo muistaa, kun oma syntymäpäiväni sattuu samalle päivälle. Tällä hetkellä meillä on 511 jäsentä. Tässä jäsenmäärässä on, poiketen keväisestä epäilystäni, pientä nousua. Viime keväänä Ladun hallituksen kokouksessa ennustin jäsenmäärän laskevan, johtuen yleisestä taloustilanteesta, koronasta, Ukrainan sodan talousvaikutuksista jne. Olin varma, että ihmiset säästävät ensimmäiseksi eroamalla yhdistysten jäsenyyksistä.

Noh. Pessimisti ei pety koskaan, ja oli mukava olla väärässä tällaisessa asiassa. Suomen Ladun tarjoamat tuotteet, mm. Latu ja Polku -lehti, alennukset jäsenille sekä Heinolan Ladun laadukas tapahtumatarjonta, ovat varmasti syinä tähän positiiviseen jäsenkehitykseen. Iso kiitos edellä mainitusta kuuluu aktiivisille talkoolaisillemme. Teidän avullanne on mahdollisuus järjestää hienot tapahtumat.

Juustopolku sunnuntaina 24.9. oli 40 vuoden aikana järjestyksessään 37. Sääennuste toi meille järjestäjille hivenen huolta, mutta sanonta Heinolan Ladussa kuuluu: ”Yläkerran kanssa on sovittu, että Juustopolku-päivänä on hyvä ulkoilukeli.” Näin se lopulta olikin, ja noin 150 osallistujaa sai ulkoilla mukavassa syyssäässä.

Tänä vuonna yhteistyökumppaneinamme olivat vanhojen tuttujen yhteistyötahojen, Järvisen Liikenne, Loimua ja Vuolenkosken kyläyhdistys, lisäksi uutena tulokkaana Suomen Urheiluopisto.

Juustopolun historia ulottuu aikoihin, jolloin Vuolenkoskelta tultiin jalan myymään esimerkiksi itsetehtyä juustoa Heinolan torille. Osa tämän ajan reitistä oli aikojen saatossa unohtunut ja sammaloitunut. Vuolenkoskelaisille heräsi 1980-luvun alussa ajatus, että vanha perinteinen markkinapolku Heinolaan pitää etsiä/löytää. Asiasta tehtiin lehtijuttu, jossa mm. haettiin yhteistyötahoa asialle Heinolan suunnasta. Seppo Rautiainen esitteli asian Heinolan Ladun hallitukselle ja asia eteni niin, että yhteistyössä Vuolenkoskelaisten kanssa polku etsittiin, raivattiin ja päivitettiin nykyiseen muotoonsa.

Pian tämän jälkeen heräsi ajatus hyödyntää reittiä tapahtuman järjestämisen muodossa. Reitti koekäveltiin läpi vuonna 1983, ja tähän otti osaa 10 henkilöä. Ensimmäinen varsinainen yleisövaellus tapahtui 1980-luvun puolivälissä ja keräsi 27 osallistujaa. Silloin alkoivat myös tapahtuman bussikuljetukset. Osallistujamäärät ovat sittemmin vaihdelleet 100–350 osallistujan välillä. Viimeisin reittimuutos on tehty 2000-luvun alussa, jolloin Vuolenkosken päässä lähtöpaikaksi muuttui urheilukenttä.

Tapahtuman ajankohdaksi valikoitui syyskuun viimeinen sunnuntai. Aikoinaan urheiluopisto järjesti Ilvespolku-tapahtumansa lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja siksi sovittiin Heinolan Ladun tapahtumalle edeltävä viikonloppu.

Nykyisin Juustopolku toimii Heinolan Ladun järjestämän tapahtuman lisäksi oivana ulkoilureittinä kaikille kansalaisille. Osa kulkee reitillä jalan ja osa maastopyörillä. Henkilökohtaisesti koen maastopyörällä etenemisen suhteellisen haastavaksi.

Vesa Nykänen
Heinolan Ladun puheenjohtaja

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä