Kaisa ja Heikki Hela Suomen suurimman poppelin varjossa paketoivat tulevan esityksen: Tenorit liemessä – vauhdikas esitys, jossa sykkii lämmin sydän ja kuplii ilo!

Suuria tunteita, italialaista tulisuutta, rakkautta, mustasukkaisuutta ja väärinkäsityksiä. Intensiivinen, vauhdikas perusfarssi on syntymässä jälleen Heinolaan.  

– Alkuasetelma on se, että konsertin alkuun on kolme tuntia, valmistellaan sitä eikä kaikki tietenkään mene ihan putkeen. Konsertin toteutuminen on vaarassa. Suuret, hankalat oopperadiivat omine sotkuineen aiheuttavat managerille päänvaivaa, miten saada kaikki toimimaan. Ovista mennään ja tullaan tietenkin, kertovat näyttelijät Kaisa Hela ja Heikki Hela harjoittelemastaan kesäteatteriesityksestä. 
Tenorit liemessä valmistui ensi-iltaan 15.6. Tuttu porukka takaa hyvän meiningin ohjaaja Sari Siikanderin ammattitaitoisella otteella. Lavastaja Samu Jokinen puolestaan varmistaa sen, että ovia on riittävästi oikeissa paikoissa.

Heikki Hela on ensimmäistä kertaa työskentelemässä Heinolassa. Juuri Teatterikorkeakoulusta valmistunut Kaisa Hela (ent. Mattila) sen sijaan korkkasi lavan 20 vuotta sitten Viulunsoittaja katolla -musikaalissa.
– Ajat ovat muuttuneet myös henk.koht. elämässä silloiseen verrattuna. Vanha vaatturi -pub vei sen ajan, joka jäi harjoituksista ja esityksistä, nykyään minulla on Heinolassa oma pt, nauraa Kaisa.
– Toki olemmehan me nyt käyneet katsomassa lätkää baarissa ja torilla syömässä jäätelöä! Ja tietysti Kaapoa on moikattu Lintutarhalla. Paljon muuta ei ole pariviikkoisen, tiukan harjoitusajan puitteissa ehdittykään. Harjupaviljonki sentään siintää kesäasunnon ikkunasta ja sinne on pyrkimys päästä, kertovat Helat. 

Hyvä työpari

– Tampereen Työväen Teatterissa Maailmanlopun hautaustoimistossa esitimme pariskuntaa ja sille tielle jäin Tampereelle. Muita yhdistäviä töitä on sen jälkeen tarjonnut UIT, Kummelit, erilaiset kesäjutut ja tv-sarjat. Työt Heikin kanssa sujuu hyvin, huono huumori yhdistää. Mielellämme teemme juttuja yhdessä, mutta toivomme saavamme pitää omat identiteettimme, ettei meitä niputeta yhteen, sanoo Kaisa.
Seuraavat tulevat työt ovatkin molemmilla ihan omat ja erilaiset.
– Seuraavaksi hyytävän hauska komediallinen trilleri Baskervillen koira ja siinä esiinnyn toista kautta tohtori Watsonin roolissa Tampereen komediateatterissa. Kummelin Ensimmäinen Jäähyväiskiertue lähtee etenemään marraskuussa, kertoo Heikki tulevasta syksystä.
Kuunnelma Eerika Rantasen tähänastinen elämä on mielenkiintoinen työprojekti Kaisa Helalle, koska hän on siinä sekä näyttelijänä että osana käsikirjoitustyöryhmää. Ohjaaja ja pääkäsikirjoittaja on Juha Jokela.
– Omakohtainen kirjoittaminen on minulle mielekkäämpää ja helpompaa kuten varmaan muillekin kirjoittajille. Nyt tästä tehdään toista kautta Ylelle. Oma käsikirjoittaminen alkoi siitä, kun teimme Mari Turusen kanssa Häpeän. Hyvin henkilökohtainen juttu sekin, kertoo Kaisa.  

– En olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että kirjoittaisin julkisesti! Vaikka edesmennyt Miina Maasola pitikin minulle ”käsikirjoitustyöpajaa” Laukon torilla jo vuosia sitten.
Yhteisestä musiikkiurasta he kieltäytyvät.
– Ei meillä ole yhteisiä ambitioita musiikin suhteen. Heikillä on oma ura, hän tekee biisejä ja musiikkia, itse olen näyttelijä, en muusikko, vaikka välillä olenkin käynyt ”jollottelemassa” taustoja Heikin biiseillä, sanoo Kaisa. 

 – Emme ryhdy Maaritiksi ja Samiksi, vahvistaa Heikki nauraen. 

Tuulinen kulttuuriala 

– Freelancerina on hyvä olla. Turvallista. Töitä riittää. Luonnekysymys, mutta sopii levottomalle sielulle, kuten itse olen, sanoo Kaisa, ja vahvistaa jo kalenterissa olevan merkintöjä 1,5 vuoden päähän.  

Kokemusta kiinnitettynä näyttelijänä olosta Kaisalla on myös mm. Turun kaupunginteatterista ja Tampereen Työväen Teatterista, joka oli työhön oppimisen kannalta korvaamatonta aikaa.
– Ryhmäjohtoinen tiimityöskentely taas sopii minulle. Kummeli-organisaatiossa me olemme 30 vuotta toimineet ja ideoineet vahvasti yhdessä, kertoo alkuperäinen Kummeli-Heikki.

Viimeistään koronan myötä kulttuurityöläiset ovat oppineet pitämään puoliansa ja aktivoitumaan.
– Varsinkin korona-ajan keskusteluihin kulttuurin ”tuottamattomasta” luonteesta totean, ettei pidä semmoiset puheet oikein paikkaansa. Esimerkiksi suomalaisen kesäteatteritoiminnan taloudellinen ”perhosvaikutus” on lepattavan leviävää sorttia, virnistää Heikki ja jatkaa ”puolivirallisesti”
– Haluaisinkin korostaa suomenkielisen kulttuurin erityistä merkitystä meille suomalaisille globalisoituneen ylikansallisen suoratoistoviihteen tulvassa. Kulttuuriin tutustumisen voi aloittaa vaikka Heinolan kesäteatterista! 

KETKÄ 

Kaisa Hela 

Ikä ja kotipaikka: 46 v. Tampere.
Ammatti: Näyttelijä.
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri, Teak.
Perhe: Aviomies Heikki, Heikin pojat Simeon ja Ossi, äiti Pirjo, anoppi Liisa.
Motto: ”Luota elämään”. 

Heikki Hela 

Ikä ja kotipaikka: 58 v. Tampere.
Ammatti: Näyttelijä, muusikko.
Koulutus: Kasvatustieteiden yo.
Perhe: Vaimo Kaisa, pojat Simeon ja Ossi, äiti Liisa, anoppi Pirjo.
Motto: ”Ei tää oo niin vakavaa, tää on vaan teatteria”.

Teksti ja kuvat: Jetta Kuitunen

Jaa tämä: