Viileästä alkukeväästä huolimatta kotimaisen mansikan satokausi on alkanut eteläisessä Suomessa, sillä toukokuun helteet kypsyttivät mansikkaa ennätysvauhdilla. Kasvihuone- ja kasvutunnelimansikkaa on ollut saatavilla useita viikkoja ja avomaan mansikkaakin poimitaan jo Hämeessä.

Marjojen kypsyminen on tällä hetkellä normaalia nopeampaa. Monet mansikkalajikkeet tuottavat jo Hämeessä satoa avomaalla. Helteistä johtuen myös mansikkalajikkeiden kypsymisaikataulujen erot ovat kaventuneet ja ensimmäiset pääsadon mansikat, kuten esim. Magnum, ovat alkaneet kypsyä ja ovat varhaisilla alueilla jo poimintakypsiä.
Mansikan pääsatokauden ennustetaan olevan tavanomaista nopeampi, jos lämpötila nousee tällä viikolla jälleen yli 20 asteen. Siksi kuluttajien kannattaa tarttua nyt tilaisuuteen, jotta ensi talven suomalaiset pakastetut mansikat on turvattu.
Vaikka pääsatokausi menisi nopeasti ohi, suomalaista rasiamansikkaa on saatavilla alkusyksyyn asti.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että myös muut marjat kypsyvät tänä kesänä tavallista aikaisemmin. Ensimmäiset suomalaiset vadelmat ovat jo myynnissä ja niitä kypsyy enemmän juhannusmyyntiin.

Pidempi suomalaisen marjan kausi kasvutunneleilla

Suomalaisen mansikan ja vadelman satokausi on pidentynyt merkittävästi, kun marjanviljelijät ovat ottaneet käyttöön uusia viljelytekniikoita, joiden avulla mansikkaa voidaan tuottaa loppukeväästä alkusyksyyn.

Kotimaisten mansikoiden varhaisen sadon mahdollistavat kasvihuoneet ja erityisesti kasvutunnelit, joilla satoa saadaan jatkettua pidemmälle loppukesälle ja alkusyksyyn. Kasvutunneleissa marjojen kasvuolosuhteet ovat avomaata suotuisammat, eikä marjat ole yhtä paljon sään armoilla kun avomaalla.  

Marjojen alkuperätiedot ovat tärkeät

Marjoissa, kuten kaikissa muissa elintarvikkeissa tulee olla alkuperämaa selkeästi näkyvissä. Suomalaiset viljelijät haluavat taata kuluttajille laadukkaita marjoja. Mikäli haluat varmistaa, että ostamasi marjat ovat varmasti kotimaisia, voi myyjältä kysyä alkuperämaata, laatuluokkaa, viljelijää sekä tuote-erää. Kaikki nämä tiedot myyjällä tulee olla tiedossa.

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset