MOBO-suunnistus on Suomenlahden eteläpuolelta Virosta vuonna 2012 alkunsa saanut älypuhelinta apuna käyttäen tapahtuva suunnistuslaji. Lajissa käyttäjän älypuhelin toimii sekä karttana, kompassina että leimauslaitteena.
Suunnistusrasteilla on joko QR-koodi tai NFC-tarra, jonka suunnistaja ’leimaa’ omalla älypuhelimellaan. Leimaustiedot siirtyvät MOBOn verkkosivustolle, josta kuka tahansa voi käydä katsomassa tilastoja eri rasteista. Esimerkiksi Heinolan Saittalahden suunnistusreitillä on 16 rastia, joilla on kaiken kaikkiaan reilut 1 500 leimausta. Verkkosivulla on myös tietoa reiteistä sekä ainakin osasta myös tulostettavia karttoja. Suunnistajat voivat myös jättää palautetta ja kokemuksia reitistä muiden luettavaksi.
Lähialueen muut MOBO-radat sijaitsevat Pertunmaalla, Hartolassa ja Sysmässä. Hartolassa ratoja on kolme, Ekonkoski, Liikuntamaja ja Purnuvuori. Sysmässäkin ratoja on kolme; keskustassa, Ohrasaaressa ja Tervalepikön Torpilla. Pertunmaan rata on urheilukentällä.
Ratoja on ympäri maailmaa, mutta käyttäjien tekemien leimausten perusteella lajin suosio keskittyy vahvasti Suomeen ja Viroon. Huippuvuonna 2020 leimauksia kertyi Suomesta kaikkiaan 168 790 kappaletta. Kaikkien aikojen leimausten kokonaismäärässä Suomi johtaa tilastoa.
Lajia useamman vuoden harrastanut heinolalainen Marko Latvanen sanoo MOBOn olevan koukuttava laji.
-Kun kerran lähdet mukaan, on vaikea lopettaa. Nälkä kasvaa syödessä. Kun laji koukuttaa, niin ratoja haluaa ”bongata” samalla tavoin kuin geokätköilyssä kätköjä, lähialueen ratojen lisäksi pari rataa myös Maarianhaminassa kiertänyt Latvanen kertoo.
Ratojen vaikeusasteissa on eroja. Monelle paikkakuntalaiselle koulujen liikuntatunneilta tuttua Heinolan Saittalahden rataa Latvanen pitää haasteellisena.
-Se ei ehkä ole aloittelijalle paras, mutta on parempi kuin ei mitään. Vääksyn rataa sen sijaan voin suositella vasta-alkajillekin.
Jutun lähteenä on käytetty MOBO-suunnistuksen verkkosivustoa: https://mobo.osport.ee/?l=fi
Teksti: Jussi Varjo HU