Pia Valkjärvi keskustelemassa opiskelijoiden kanssa päivän puheenaiheista.

Heinolan kansalaisopiston maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusten ohjaajana työskentelevä Pia Valkjärvi on monelle muualta tulleelle opiskelijalle ikään kuin äitihahmo.

Heinolan kansalaisopiston HeiMo-kahvilassa kuuluu iloinen puheensorina, kun maahanmuuttajaopiskelijoiden ryhmä on siirtynyt viereisestä luokkatilasta tauolle. Joukosta kuuluu myös iloista naurua, joista yksi kuuluu ryhmää opettavalle Pia Valkjärvelle. Monelle ’entisestä elämästään’ Robin Hoodin ja Tokmannin myyjänä tunnetuksi tullut Pia Valkjärvi on ollut Jyränkölän Setlementin ylläpitämän kansalaisopiston palveluksessa vuodesta 2017. Kun myyjän työ ei enää soveltunut hänelle, oli aika uudelleen kouluttautua. Uusi ura löytyi uravalmennuksen kautta.

-Olin ensin Mediapajalla kolme kuukautta työkokeilussa, minkä jälkeen aloitin oppisopimuksella nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan opinnot, Valkjärvi kertoo.

Maahanmuuttajien kanssa tehtävä työ on kuulunut Valkjärven työnkuvaan lähes alusta saakka. Valkjärvi kertoo pitävänsä aidosti työstään maahanmuuttajien parissa.

-Koen että monikulttuurisuus on rikkaus, hän tiivistää ja lisää:

-Olen aina ajatellut, että ihminen pitää ottaa ihmisenä.

Valkjärvi kertoo työpäiviensä koostuvan enimmäkseen maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusten opettamisesta ja ohjaamisesta.

-Opetan suomen kieltä ja kulttuuria. Tavoite on, että lopulta opiskelijat pääsisivät töihin tai opiskelemaan.

Pia Valkjärvi korostaa työn olevan hyvin monipuolista, ja että päiviin mahtuu hyvin erilaisia tilanteita.

-Saatan toimia terapeuttina, sosiaalityöntekijänä… Työn monipuolisuus on rikkaus.

Yhteensä 13 eri kansallisuutta

Heinolan kansalaisopiston kotoutumiskoulutuksissa opetus on hyvin monipuolista. Valkjärvi kertoo, että kirjojen lisäksi oppia haetaan myös toiminnallisuuden kautta eikä kaikki opetus tapahdu perinteisin tavoin luokkahuoneessa.

-Välillä teemme luokkaan ympyrän, jossa keskustelemme vapaamuotoisesti tai lähdemme vaikkapa ulos luontoon retkelle.

Kansalaisopiston kotoutumiskoulutuksissa on tällä hetkellä noin 30 opiskelijaa, jotka edustavat yhteensä 13 eri kansalaisuutta. Monikulttuuriseen joukkoon kuuluu opiskelijoita mm. Espanjasta, Norjasta, Ukrainasta ja Boliviasta. Valkjärvi kertoo, että tulijat ovat kotoutuneet Suomeen ja Heinolaan hyvin.

-Suurin osa entisistä opiskelijoistamme on juurtunut tänne, vaikka toki joukossa on myös esimerkiksi Lahteen ja Helsinkiin muuttaneita. Moni sanoo, että Heinola on kiva pikkukaupunki, jossa kaikki palvelut ovat lähellä. Lähellä olevaa ja kaunista luontoa ja metsää tietenkään unohtamatta.

Vaikka pienessä kaupungissa ollaan, ei Valkjärven maahanmuuttajien kanssa käymien keskustelujen pohjalta Heinolassa esiinny kovin paljoa rasismia.

-Ainakaan opiskelijamme eivät ole siihen juurikaan törmänneet, Valkjärvi huomauttaa.

Ihmisten kohtaamisesta ja erilaisuudesta innostuva Pia Valkjärvi kokee oman työyhteisönsä erinomaisena.

-Saan olla töissä vapaasti oma itseni, mikä on hyvin tärkeää.

Haastavinta maahanmuuttajien kanssa on silloin, kun mitään yhteistä kieltä ei ole.

-Näistäkin tilanteista kuitenkin selvitään kuvien ja eleiden avulla. Käytämme muutenkin paljon kuvia opetuksessa, Valkjärvi kertoo.

Vuoden nainen -tunnustus

Heinolan Zonta-kerho palkitsi Valkjärven vuoden naisena vuonna 2021. Nimeämiskriteereissä mainittiin mm. naisten ihmisoikeuksien edistävän asian ajaminen paikallisesti. Sitä hän totisesti onkin tehnyt. Kotoutumiskoulutusten lisäksi Pia Valkjärvi ohjaa Mama’s Café -toimintaa.

-Mama’s Café on äideille ja lapsille tarkoitettu hetki, jossa eri kulttuurit kohtaavat ja jossa ystävystytään muiden kanssa. Meillä on yhteistä ohjelmaa, mm. askartelua ja ruoanlaittoa yhdessä. Välillä teemme retkiä erilaisiin lähialueen kohteisiin, Valkjärvi kertoo.

Maksuton Mama’s Café kokoontuu maanantaisin HeiMossa, ja sinne ovat tervetulleita kaikki äidit kansallisuuteen katsomatta.

Valkjärven vapaa-aika täyttyy kahden koiran, Urho ja Ade, kanssa ulkoilusta, ystävien kanssa kahvittelusta ja musiikin kuuntelusta. Kesällä suuntana on usein ystävien mökit.

-Mutta välillä kaipaan ympärilleni myös hiljaisuutta, hän sanoo.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

KUKA
Pia Valkjärvi

Ikä ja kotipaikka: 51 vuotta, Heinola.
Ammatti: Maahanmuuttajatyön ohjaaja.
Koulutus: Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja.
Perhesuhde: Naimisissa. Kaksi koiraa.
Motto: Heittäydy elämän vietäväksi, sydän tietää <3

Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: