Sirkuskoulun oppilas Saana ja sirkuskoulun päähahmo Leijona.

Smile Country Sirkus on sirkuskoulu ja sirkusohjelmapalvelu, joka asettui Lahdesta Heinolaan vuonna 2018. Omat tilat löytyivät lyhyehkön kiertolaiselämän jälkeen Koulukadulta.
– Heinolassa on hyvä olla eikä kilpailuakaan ole, joten sirkusalaa on täällä hyvä kehittää. Tietenkin viimeinen reilu vuosi koronaa, joka edelleen koettelee koko yhteiskuntaa, on vaikuttanut myös sirkuskouluun ja muihin järjestämiimme tapahtumiin, pahoittelee Anna Nazarkina, joka pyörittää sirkusta isänsä Jurin kanssa.

– Omia esityksiä oli ennen koronaa jopa Sirkus Finlandiassa, mutta myös lähialueen tapahtumissa kuten Lahti Block Party ja Lahti Fringe. Lahden Ympäristöpääkaupunkivuosi on myös työllistänyt meitä, vaikka Pikku Veskulle suunniteltu tapahtuma peruttiinkin.
– Lapset ovat esiintyjinä pääosissa. Myös ilmaisutaito kuuluu sirkukseen, siksi opetukseen sisältyy myös pantomiimia sekä klovnin ja juontajan taitojen harjoittelua.

Vankka voimistelu- ja sirkustausta

Juri-isä on telinevoimistelija, joka valmistui Moskovan sirkusopistosta. Sen jälkeen hän työskenteli sirkuksessa päälajeinaan akrobatia sekä ilma-akrobatia.
– Sirkusura on kestänyt jo yli 40 vuotta, ja vaikka hän ei enää tee akrobaattitemppuja, niin pellen ja taikurin hommia kyllä. Suurin osa sirkuskoulun numeroista ja ohjelmista on isän suunnittelemia ja keksimiä, kertoo Anna.

Hänen oma taustansa on rytmisen voimistelun kilparyhmästä, jossa hän kilpaili 10 vuotta. Päälajeina oli hulavanteet ja notkeusakrobatia. Hän tekee koulussa akrobatianumeroita, jolloin hän pystyy itse näyttämään lähes kaikki temput lapsille.

Sirkusopetusta myös aikuisille

Tällä hetkellä sirkuskoulun tunneilla käy 20 oppilasta. 4-7 -vuotiaat tytöt ovat suurin ryhmä ja suosituinta on akrobatia, erilaiset hyppimiset ja pomppimiset sekä nuorallakävely. Ohjaaja on koko ajan vieressä, rauhallisesti edetään jokaisen taitotason mukaisesti leikkimielellä. Vaatimustaso kasvaa vähitellen, mutta mitään taustaa, aiempaa kokemusta tälle hauskalle harrastukselle ei tarvita. Ja aloittaa voi milloin vain, sirkuskoulussa ei ole varsinaisia lukukausia.
– Aikuisille eli yli 18-vuotiaille on tarjolla myös koko kropan venyttelytunteja, jos kynnys sirkuksen harrastamiseen on muuten korkea. Aikuissirkus on muutenkin armollisempaa, tunnilla jumpataan kevyesti ja sen lisäksi kokeillaan eri sirkuslajeja, houkuttelee Anna aikuisia mukaan. Ja etenkin miehille tekisi venyttely hyvää!

Sirkussynttärit tarjoavat hauskan vaihtoehdon

Smile Country Sirkuksessa voidaan järjestää myös syntymäpäiväjuhlia. Kerrankin saisi pomppia sydämensä kyllyydestä!
– Monipuolinen ohjelma antaa lapsille itselleen mahdollisuuden kokeilla eri lajeja, pelata pelejä tai osallistua ilmapallopajaan. Ne voidaan järjestää sirkuskoulun tiloissa, ellei sopivaa omaa tilaa ole. Jokainen löytää varmasti oman lajinsa. Jos ei akrobatia innosta, ehkä jongleeraus tai yksipyöräinen onkin se juttu!

Teksti: Jetta Kuitunen
Kuvat: Smile Country Sirkus

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset