Kuva: Jetta Kuitunen

Sanoo mies, jolla on sekalainen työnkuva Heinolan kulttuuritoimistossa, joka toimii joukkueenjohtajana salibandyjoukkueessa, on orkesterin jäsen, osallistuu seura- ja yhdistystoimintaan sekä on tuore Itä-Hämeen kolumnisti. Ja jolla on perhe ja omakotitalo.

Heinolassa Jyrää

Siitä tämä kaikki alkoi 30 vuotta sitten vuonna 1991.
– Sain siltä kaiken. Kuppi tyhjeni, ei ollut enää mitään annettavaa bändirintamalla, tunnustaa Velkki, – mutta teen edelleen kaikki lupa-asiat ja tekniikan kartoituksen tapahtumaan.
– Hurjimmillaan kyseessä oli yksipäiväiset festivaalit kahdella lavalla kuudella bändillä kolme kertaa kesässä. Olen buukannut satoja bändejä, lukenut rajattoman määrän teknisiä raidereita, tehnyt erilaisia lupa-anomuksia, mainoksia…

-Legendaarinen Lordin tulo Heinolaan oli buukattu Timo Kaattarin toimesta jo ennen Euroviisuvoittoa, joka oli tietenkin älytöntä tuuria. Mutta, kiitos, se oli siinä. Oikeastaan koko Jyrään kasvutarina päättyi siihen.
Kesällä 2023 Heinolassa Jyrää -tapahtuma järjestetään yhdessä Unelmien Heinola -kaupunkifestivaalin kanssa.

Päällimmäisenä työpöydällä

Keskustelutilaisuuksien sarja, Tarinoita Heinolasta, tuo kaupunginjohtaja Jari Parkkosen vieraaksi WPK-talolle mielenkiintoisia vieraita, joita yhdistää suhde Heinolaan.
– Vieraat ovat olleet laajasti eri elämänalueilta ja nyt metsästän erittäin ajankohtaista ja kiireistä miestä, jonka olisi tarkoitus olla kaupunginjohtajan vieraana 15.2. Tilaisuudet tallennetaan ja tallenteet ovat myöhemmin katsottavissa Heinolan kaupungin YouTube-kanavalta, kertoo Mykrä.

– Seuraavana, eli yhtä aikaa, on tekeillä Talven ja valon juhla. Rantapuistossa ja sen lähialueilla tullaan näkemään 23.–26.2. ainutlaatuisia video- ja valotaideteoksia. Taiteellinen aspekti on varma, koska mukana on Sun Effects. Erittäin ammattitaitoinen, hyvä partneri, johon meillä ei olisi ollut varaa, mutta koska sana ”Heinolan hyvästä meiningistä” viime vuoden kokemuksen perusteella oli jo kiirinyt, he lähtivät mukaan, iloitsee Mykrä.

– Lisäksi joitainkin syksyn suunnitelmia on jo hyvässä vauhdissa kuten Kammotusten karnevaali.
Itse häärään byrokraattina, infran suunnittelussa ja eri prosessien läpiviemisessä. Myös graafiset työt lähtivät vahingossa liikkeelle työpöydälläni, hahmottelee Mykrä työnsä kokonaissisältöjä.

Kesäteatteria ei tietenkään voi unohtaa!

– Ensimmäiset lukuharjoitukset järjestettiin Helsingissä tammikuun lopulla. Kaikki porukat tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa ja iloa piisasi. Lavastusten teko on käynnissä, samoin myynti, jota vauhditti osallistuminen messuille Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Uskon, että ryhmämatkat, yhdistykset ja järjestöt alkavat häipyä unholaan vanhenevien jäsentensä myötä. Mikä on surkea asia monille kulttuuriorganisaatioille, ennustaa Mykrä. Ja lisää ns. kulttuuripoliittisena havaintona, että tämä post-koronan aika näyttää mitkä toiminnat jäävät, mitkä lähtevät. Murros on tapahtumassa. Priorisointia tarvitaan, koska raha on sama, tapahtumia yhtä paljon, ellei enemmän.
– Myös tähän kesäteattereiden ”raskaaseen sarjaan” on tullut lisää teattereita ja kilpailu muutaman koronavuoden jälkeen kiihtyy. Peiliin katsominen ei ole riittänyt, on pitänyt verrata itseään muihin ja todeta, että hyvin meni! Kaiken pohjana on hyvä jengi. Hurtti huumori ja asioista suoraan puhuminen, ettei jätä mitään asioita sanomatta, sanoo Mykrä.

Tenorit liemessä -näytelmän ensi-ilta on kesäteatterilla 15.6.

Harrastuksia ja yhdistystoimintaa

Harva heinolalainen keski-ikään ehtinyt kaupunkilainen on onnistunut sivuuttamaan legendaarisen orkesterin Tupakan ystävät. Tupakan Ystävät on 7-henkinen orkesteri, joista neljä on soittanut legendaarisessa Nypykät orkesterissa.
– Vain kerran tai kaksi on pyydetty keikalle (Sysmään) ja nyt tuli kerralla kaksi pyyntöä, ihmettelee Velkki, joka on percussionisti eli lyömäsoitintaiteilija. Tarjolla on myöhemmin kerrottavana ajankohtana 15 v.- juhlakiertueen uusintakiertue.
Isän ja pojan yhteinen matka tehdään salibandykentällä, tai sen sivussa. Velkki on joukkueenjohtajana poikansa joukkueessa SB Heinola P14. Urheilupuolikin on saanut pienen otteen hänestä kulttuurin ohessa.
Vaimonsa varoituksista huolimatta myös Heinola-seura on saanut Velkistä jäsenen.
Karjala-toimintaan vetää suku ja verenperintö, ehkä myös yksi veljistä, joka on ”Karjala-fanaatikko”.
Ihan tuore titteli on kolumnisti. Kerran kuukaudessa saamme lukea mikä aihe on lähtenyt pyörimään mielessä ja sulattelun jälkeen päätynyt ”tahroiksi paperille”.

FAKTA

Ikä ja kotipaikka: 55 v., Heinola.
Ammatti: tapahtumatuottaja.
Koulutus: ravintolakokki, kulttuurisihteeriopintoja.
Perhe: vaimo, kolme lasta.
Motto: Asioilla on tapana järjestyä.

Teksti ja kuva: Jetta Kuitunen

Jaa tämä: