Salpakierto Oy aloittaa poistotekstiilien keräyskokeilun kolmella keräyspisteellä Lahdessa marraskuun alusta. Poistotekstiilillä tarkoitetaan käyttökelvottomia, virttyneitä tai loppuun kulutettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka eivät enää sellaisenaan kelpaa käytettäväksi. Kokeilun tavoitteena on testata keräysvälineiden soveltuvuutta, keräyspisteiden saavutettavuutta ja lajitteluohjeiden ymmärrettävyyttä. Lisäksi tarkastellaan keräykseen tuodun poistotekstiilin laatua ja määrää sekä testataan esilajittelun toimivuutta.

– Kokeilun aikana saamme kokemusta ja palautetta suunnitelluista käytännöistä, jotta voimme tarvittaessa muuttaa ja tarkentaa niitä ennen varsinaista poistotekstiilien keräyksen alkamista. Kokeilu kestää vuoden loppuun saakka ja sen jälkeen alkaa varsinainen poistotekstiilin erilliskeräys, kertoo tiedotteessa Salpakierto Oy:n kehityspäällikkö Kimmo Rinne.

Poistotekstiiliin lajitellaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Poistotekstiilit otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta.

Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne lajitellaan tuotteesta riippuen joko energia- tai sekajätteeksi. Tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi

Keräyskokeilun ajan keräyspisteet sijaitsevat Lahden lajitteluasema Pillerillä (Kujalan käsittelykeskus, Sapelikatu 7) sekä Harjulan Setlementti ry:n Kierrätyskeskus Patinassa (Katsastajankatu 14) ja Harjula-keskuksessa (Harjulankatu 7).

– Lahden keskustan tuntumassa sijaitsevaan Harjula-keskukseen on helppo tuoda muovipussiin laitetut tekstiilit. Keräysrullakko löytyy Harjula-keskuksen ala-aulasta. Kierrätystekstiilit viedään Harjula-keskuksesta Kierrätyskeskus Patinaan, jossa ne lajitellaan. Jos tekstiilejä tulee paljon, tyhjennämme rullakkoa vaikka päivittäin,  Harjulan Setlementti ry:n palvelupäällikkö Hanna Heikkinen kertoo.

– Kierrätyskeskus Patinassa poistotekstiileistä erotellaan uudelleenkäyttöön kelpaavat, myyntikelpoiset tuotteet ja ne tulevat myyntiin Patinassa, Kimmo Rinne kertoo.

– Alueellisen poistotekstiilien esilajittelun jälkeen kierrätyskelpoinen tekstiilimateriaali pakataan ja kuljetetaan ensin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle laadunvarmistukseen ja sieltä edelleen mekaaniseen käsittelyyn poistotekstiilien jalostuslaitokseen, missä siitä tuotetaan raaka-ainetta kierrätykseen, Rinne jatkaa.

Uuden jätelain myötä tekstiilijätteen erilliskeräys alkaa valtakunnallisesti Suomessa vuoden 2023 alusta. Salpakierto Oy:n toimialueella varsinainen keräys tulee alkamaan alueellisissa keräyspisteissä jokaisessa toimialueen kunnassa porrastetusti siten, että keräyspisteet ovat tammikuussa käytettävissä Lahdessa, maaliskuussa Heinolassa, Hollolassa ja Orimattilassa sekä muissa toimialueen kunnissa toukokuun aikana.

Poistotekstiilin erilliskeräyskokeilu toteutetaan osana uutta Tekstiilit kiertoon 2.0 -hanketta, jota luotsaa LAB-ammattikorkeakoulu yhdessä Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n kanssa. Tekstiilit kiertoon 2.0 -hanke on jatkumoa toukokuussa 2022 päättyneelle Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -hankkeelle, jossa luotiin poistotekstiilin erilliskeräyksen alueellinen toimintamalli.

– Tekstiilit kiertoon 2.0 -hankkeessa jatkamme siitä, mihin keväällä päättyneessä hankkeessa jäätiin, sillä toteuttajat ovat samat. Jatkohankkeen päätavoitteina on poistotekstiilikeräyksen ja lajittelun pilotoiminen, alueellisen kierrätysasteen nostaminen sekä kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan edistäminen materiaalikierrätyksen avulla, hankkeen projektipäällikkö Carita Tanskanen kertoo.

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset