Kevät on jo pitkällä ja kesä on ihan ovella. Monet suuntaavat autonnokan mökille tai sitten herätään ylipäänsä puutarha- sekä pihahommiin. Monelle mökkiläiselle klapihommat ovat parasta kuntoiluun liittyvää aktiviteettiä, ja samalla saa mukavasti lämmitettyä saunaa omilla puilla. Minulta kysytään usein sitä, mikä puu on parasta lämmitykseen. No, koivuhan on tunnetusti paras lämpöarvoltaan, mutta kaikki puu palaa, joten vastaan kysymykseen, että suosin itse sekapuuta ja kuivatettua puuta.

Turvallisuus on tärkeintä

Pari päivää ennen vappua laitoin metsurivaatteet päälle ja suuntasin kaverini pihalle kaatamaan 4 koivua. Ensimmäisen koivun osalta tapahtui yllättäviä. Puu kaatuessaan osui matkalla raidan oksaan ja oksa irtosi pudoten korkealta vain noin 10 cm etäisyydeltä päästäni osuen reiteen. Yllättävästä ja jopa vaarallisesta tilanteesta selvisin ”puujalalla”, mutta työt jäivät siihen siltä päivältä. Puhuin tilanteesta ystävälleni arboristi Janne Storlöparelle ja hän myös muistutti siitä, että lahot puut pitää aina kaataa pois alta ennen suuria puita. Kun ja jos sinä kaadat pihapuita, arvioi aina puun pituus ja seurantavaikutukset. Isot puut painavat jopa useita tonneja, joten niiden alle ei kannata jäädä. Minä selvisin tuosta tilanteesta taas säikähdyksellä.

Vinkkejä puuhommiin

Opettele asiaa! Kaikki asiat elämässä oppii, kunhan niistä ottaa vain selvää. Netissä on runsaasti hyviä vinkkejä, mitä tarkoittavat esimerkiksi ”kaatokolo”, ”pitopuu” tai vaikka kaatokiila. Pienillä puilla metsässä on hyvä harjoitella. Monet ostavat paikalliselta konekauppiaalta moottorisahan ja ainakin täällä Heinolassa opastetaan käyttöön ja annetaan tarvittavat vinkit moottorisahan käyttöön. Pitää myös muistaa, että käsisahalla ja kirveelläkin pärjää usein mainiosti.

Arvioi riskit! Puita kaataessa pitää aina huomioida riskit. Kaltevat puut, tuulen suunta, puun lahous ja ikä ja monet muut asiat vaikuttavat. Suosittelen myös parityöskentelyä. Toinen toimii vaikka taljan kanssa ja toinen hoitaa sahurin tehtäviä. Kypärä, viiltosuojahousut ja hanskat ovat halpoja turvavälineitä ja niitä tulisi käyttää. Samoin kannattaa hankkia turvakengät, koska ne suojaavat jalkaterää tehokkaasti.

Varautuminen on kultaa! Puunkaadon turvallisuusohjeisiin kuuluu myös kännykän pitäminen taskussa, jos jotain yllättävää käy. Lisäksi lähellä tulisi olla myös ensiapulaukku, jos tulee haavoja tai muita haasteita. Tuulenkaatopuihin tulee suhtautua erityisen varovasti, koska niissä saattaa olla isoja jännitteitä. Ammattimetsurit yleensä purkavat nämä.

Nestettä ja energiaa! Vahva suositus on myös nauttia puutöissä riittävästi nesteitä ja itse käytän elektrolyyttijauhetta korvaamaan neste- ja suolahukkaa. Puutyöt vastaavat reipasta lenkkeilyä tai kuntosaliharjoittelua. 2–3 tuntia on jo pitkä aika ja energiaa kannattaa tankata ainakin taukojen aikana.

Otetaan huomioon lintujen pesintä! Puunkaadossa tulee huomioida aina linnut ja erityisesti silloin, kun on pesintäaika. Lintujen pesimäaika alkaa pesän rakennuksesta ja päättyy siihen, kun poikaset lähtevät pesästä. Pääosin lintujen pesinnät ajoittuvat Suomessa huhti-heinäkuulle.

Kaupunkialue haastaa

Kaupunkialueella, missä liikenne on vilkasta ja myös tilat ovat rajalliset, kannattaa pyytää ammattilainen arvioimaan puunkaatoa ja kaatamisesta kannattaa pyytää myös tarjous. Heinolassa on useita hyviä ammattilaisia puunkaatoon, joten jos on epävarmuutta, niin pyydä silloin apua. Ammattimetsurit isoilla sahoillaan kyllä sahaavat puut pölkyiksi, jonka jälkeen voi itse puuhastella klapien ja oksien kanssa hyötyliikunnan parissa. Puunkaato vaatii usein myös luvan kaupungilta, joten Heinolan kaupungin verkkosivuilta löytyy yhteystietoja, jos niitä tarvitsee.

Mikko Tukonen
Kirjoittaja on metsätaloudesta innostunut yrittäjä ja yrityskonsultti ja -kehittäjä sekä kaupunginvaltuutettu.

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit