Salpakierto Oy on aloittanut muiden kuin muovipakkauksiin kuuluvien muovisten jätetuotteiden keräyskokeilun Lahden lajitteluasema Pillerillä. Kokeilu kestää elokuun loppuun saakka.

Kokeilu on osa Espoon kaupungin vetämää Kaikki muovi kiertää -hanketta, jossa Salpakierto on mukana. Kokeilu on myös osa opiskelija Vilho Virolaisen Salpakierrolle tekemää opinnäytetyötä, missä kartoitetaan kotitalouksissa syntyvien ei pakkausmuoveihin lukeutuvien jätemuovien keräys- ja kierrätyspotentiaalia yhtiön toiminta-alueella.

-Kokeilun aikana otamme muovia vastaan kotitalouksilta maksutta lajitteluasemalla sijaitsevalle keräyslavalle, kertoo tiedotteessa Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen.

-Keräykseen ei oteta vastaan tuottajayhteisön vastuulle kuuluvia kotitalouksien muovipakkauksia, vaan nimenomaan muita, muovipakkausten keräykseen kuulumattomia muovituotteita muovilaadusta riippumatta, Kilpeläinen jatkaa.

-Tällaisia muovipakkausten keräykseen kuulumattomia muovituotteita ovat esimerkiksi ämpärit, pulkat, muoviset puutarhakalusteet, putket, muoviset lelut ja niin edelleen. Keräykseen ei oteta vastaa lasikuitua, paalimuoveja, sähkö- ja elektroniikkaromua, kaapeleita, akkuja, köysiä, pressuja ja niin edelleen.

-Kokeilun aikana selvitämme, millainen keräystarve näille olisi jatkossa. Muut muovituotteet kuin muovipakkaukset on otettu lajitteluasemilla vastaan energiajätteenä. Energiajätteen keräys jatkuu lajitteluasemilla toistaiseksi. Lajitteluasemille tuotavaan energiajätteeseen ei saa lajitella kotitaloudessa syntyvää päivittäisjätettä.

-Kerätyt muovit lajitellaan lajittelulaitoksessa eri muovilaatuihin, minkä jälkeen ne toimitetaan mekaaniseen kierrätykseen raaka-aineeksi. Osa voi jatkossa mennä myös kemialliseen kierrätykseen raaka-aineeksi ja kierrätykseen kelpaamaton ohjautuu energiahyödyntämiseen, päättää Kilpeläinen.

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset