Tästä ei saa puhua on Heinolan nuorisopalveluiden toteuttama valokuvaprojekti, jossa yläkouluikäiset nuoret pääsevät ääneen asioista, joista on vaikeaa puhua.

Nuoruus näyttäytyy ulkopuolisille usein huolettomana, vapaana elämänvaiheena, jossa haetaan rajoja. Tämän päivän nuoret kohtaavat kuitenkin hyvin erilaisen maailman, kuin suuret ikäluokat joitain kymmeniä vuosia sitten. Nuoruus ei ole muuttunut helpommaksi, eikä aikuisen tarve ole vähentynyt minnekään.

Näyttelyssä nuoret kertovat kuvin ja sanoin tuntemuksiaan siitä, kun ei sovi muottiin tai vastaa ympäristön vaatimuksiin. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös nuorten kokemuksia sosiaalisessa mediassa ja kaupungilla tapahtuvasta häirinnästä. Kertomusten on tarkoitus herätellä ymmärtämään, millaisessa maailmassa lapset ja nuoret tänä päivänä elävät.

Projektia ovat ohjanneet etsivä nuorisotyöntekijä Hanna Tuomikoski ja koulukuraattori Taru Aroalho. Se on toteutettu vuosina 2022-2023. Näyttely on esillä Heinolan kaupunginkirjastolla 28.8.-3.9.2023 välisenä aikana. Tämän jälkeen näyttely löytyy virtuaalisena Heinolan kaupungin nettisivujen Nuorten ääni-osiosta.

Valokuvat ja kokemustarinat: projektin nuoret ja Hanna Tuomikoski
Kuvatekstit: Sini Valonen

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri