Martti Pöyhönen valittiin Paapuurin tuottajaksi. Tämä sopi hänelle hyvin, koska oman yrityksen sauna on vieressä.

Satamapalvelutuottajaksi valittu Martti Pöyhönen odottaa kesästä vilkasta ja työntäyteistä sesonkiaikana.

Heinolan sataman ilme on kokenut uudistumisen. Ravintola Casinon ja kahvila Tyyrpuurin rinnalle on rakentunut sekä satamapalvelukeskus Paapuuri että satamapalvelutuottajaksi valitun Martti Pöyhösen T:mi Sauna 1.0 -yrityksen yleinen sauna.

Paapuurissa on vierasveneilijöille tarjolla kaksi suihkuhuonetta, kaksi vessaa, astioiden ja pyykkien pesuhuone, jätekatos sekä tuottajalle toimistotila.

Lisäksi kaupunki on uusinut kylpylänrannan laiturin, joka on saanut myös lisää pituutta ja viime kesänä kaupunki kunnosti ja laajensi sataman laituria.

-Muutos on mittava ja nostaa Heinolan sataman palvelut sille tasolle, kun niiden kuuluukin olla, sanoo Pöyhönen.

Monipuolisen ammatti- ja työelämätaustan omaava Martti Pöyhönen sai idean yleisestä saunasta vuonna 2017, kun hän köpötteli jalkavaivaisena reservin upseerina Heinolan rannoilla ja teki sotilaallisen tarkkoja havaintoja mahdollisesta saunan paikasta.

-Katsastin puolenkymmentä eri paikkaa Heinolassa ja tutustuin Vantaan Kuusijärven, Pielisen, Tykkimäen ja Puumalan saunamaailmoihin. Tavoitteena oli valmistaa uniikki paikka, selvittää Pöyhönen.

Marraskuussa viime vuonna valmistunutta kuusikulmaista saunarakennusta edelsi vuonna 2017 käyttöön otettu ja hyvän suosion saanut lauttasauna. Se kannusti hakemaan rakennuslupaa 20 aikuista kerralla kylvettävälle saunalle.

-Kaikki, mitä olen aiemmassa elämässäni tehnyt, on valmistanut minua tähän. Tavoitteena on, että pystyn eläkeläisenäkin tekemään tätä työtä. Kun paikat ovat kunnossa, helpot vuodet tulevat, tuumii nyt 58-vuotias Pöyhönen.

Yleinen sauna lämpiää tuulisähköllä, mikä takaa ekologisuuden ja hiilineutraalisuuden. Oman tärkeän säväyksen tuo yhteisöllisyys, jota yleinen sauna ilman muuta edustaa. Lisäksi Martti Pöyhönen näkee saunassa kaukaisen Karjalan.

-Tämä on minun mielikuvissa Heinjoki. Olen siis taustaltani Karjalan poikii. Isäni syntyi Heinjoella, Pöyhönen toteaa.

Työtä vuorotta

Suomen kesä on lyhyt ja aina kesäkelitkään eivät ole suotuisia. Siksi moni ulkopuolinen näkee yrittämisessä satama-alueella rutosti riskejä.

-Tämä on tiedostettu. Tiukin sesonkiaika ajoittuu juhannuksesta heinäkuun loppuun. Kesän aikana teen töitä enemmän kuin moni tekee vuodessa. Palkkaan 2-3 nuorta avukseni kesä- ja heinäkuulle, selvittää Pöyhönen.

Sataman kaikki palvelut aukenivat vappuna. Martti Pöyhönen on jo sopinut kajakkiyrittäjien kanssa kurssien järjestämisestä paikalla. Sen lisäksi hän kartoittaa ensimmäisen toimintakesän aikana, mitä oheispalveluita alueella odotetaan.

-Maksan kaupungilta vuokratuista neliöistä normivuokraa ja saunasta asiaan kuuluvasti kiinteistöveroa. Tämänkin takia toimintaa kehitetään kaikki riskit huomioiden suunnitelmallisesti, korostaa Martti Pöyhönen.

Teksti ja kuvat: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset