Sauna yhdistää

Taannoin eräs ulkomaalainen konferenssivieras tiedusteli minulta hotellin saunassa, että mikä on se paikka, joka kokoaa suomalaisia yhteen. Hetken asiaa mietittyäni, totesin istuvamme juuri sellaisessa, saunassa. Meille niin itsestään selvä asia kuulostaa asiaan vihkiytymättömän ulkomaalaisen korvissa hyvin eriskummalliselta. Mitä, onko teillä saunoja kerrostaloasunnoissannekin, tämä ulkomaalaisnuorukainen totesi kertoessani saunomisen yleisyydestä maassamme.

Sauna on siitä erikoinen paikka, että siellä unohtuvat arvonimet ja erimielisyydet. Sinne mennään rauhoittumaan tai toisinaan jopa juhlimaan. Saunassa voidaan istua hiiren hiljaa kiukaan sihahteluja kuunnellen, ilman että syntyy vaivautunutta hetkeä. Saunassa voidaan vaihtaa viikon kuulumisia yhtä hyvin oman kaveripiirin kesken kuin tuiki tuntemattomienkin kanssa. Saunassa voidaan tehdä uusia tuttavuuksia, ja oppia jopa uusia asioita eri kulttuureista. Saunassa ihminen on ikään kuin vastaanottavaisimmillaan: Saunassa kukaan ei voi paeta arkitodellisuutta älypuhelimen ja sosiaalisen median syövereihin. Saunassa olet läsnä juuri siinä hetkessä, joko omissa ajatuksissasi tai kanssasaunojien kanssa rupatellen.

Jotakin saunan vetovoimasta kertoo se, että suomalainen saunoo vaikka ulkona olisi pakkasta 30 astetta tai lämpömittari hätyyttelisi hellerajoja. Talven pakkasilla saunan lämpö onkin odotettu, mutta monelle sauna maittaa kesälläkin. Varsinkin jos sauna on järven rannalla. Mikä olisikaan sen ihanampaa kuin pulahtaa suoraan saunasta kirkasvetiseen, raikkaaseen järviveteen? Kenties kylmä saunaolut tai vichy siihen kylkeen. Ai että!

Kertoessani saunakulttuuristamme ja siinä sivussa myös kesämökkiperinteestämme (josta tämä nuorukainen ei ollut kuullutkaan), saunaan pyrähti lisää kansainvälisiä konferenssivieraita. He tuntuivat olevan aidosti kiinnostuneita suomalaisesta saunakulttuurista ja olen varma, että he kertovat saunakokemuksestaan myös kotopuolessa. Olisi kiinnostavaa tietää, miltä tarina suomalaisesta saunahetkestä ulkopuolisen mielestä vaikuttaa: Siellä me istuimme pienessä, 90-asteisessa puupaneloidussa huoneessa ilman rihman kiertämää tämän suomalaisen heittäessä vettä kivillä täytetyn metallilaatikon päälle. Siinä saattaa suomalaisesta saunakulttuurista täysin tietämättömän leuka loksahtaa auki. Hotellin saunan ollessa kyseessä, onneksi saunassa ei ollut koivuvastaa. Se se vasta hullulta olisikin kuulostanut: Sitten tämä suomalainen kaivoi koivunoksista tehdyn oksakimpun, jolla hän alkoi mätkiä itseään selkään. Hulluja nuo suomalaiset!

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit