Jos Heinolan työllisyyskoordinaattorina vuoden 2014 syksystä lähtien toiminut Tero Auvinen olisi resepti, menisi se jotenkin näin: ripaus huumoria, ropaus vakavuutta, lusikallinen ytimekkäitä kysymyksiä, litra rehellisyyttä, pari desiä metsänpoikaa ja loput lupsakkaa savolaisuutta.

Auvisen työnkuva on varsin laaja. Työllisyyskoordinaattorin vastuulla on Heinolan kaupungin työllisyyden hoito sisältäen mm. Työpaja Torpan toiminnan sekä Eka tili nyt -hankkeen. Työllisyyden hoitaminen ei ole hätäisen hommaa. Rauhanturvatehtävissäkin toiminut Auvinen osaakin tehdä asiat ajatus kerrallaan, eikä muutenkaan pelästy pienistä. Suoraryhtinen ja jämerin lausein jutteleva mies vaikuttaa kuitenkin varsin leppoisalta.

Kysytäänpä tarkemmin, mikä Auvinen on miehiään.

1. Mikä sai sinut hakemaan työpaikkaa juuri Heinolasta?

Aikaisempi määräaikainen työni oli Mikkelissä päättymässä vuoden 2014 lopussa. Katselin työllisyydenhoitoon liittyviä tai muita minua kiinnostavia työpaikkoja. Tämä herätti kiinnostuksen ja sattui olemaan Heinolassa, eli ei nyt mahdottoman pitkän matkan päästä Mikkelistä.

2. Oliko kaupunki sinulle ennestään tuttu?

Minulla oli Heinolassa lapsuudenaikainen ystävä. Olin useinkin täällä viikonloppuna ns. kaverikylässä. Muistin erityisesti Kaivokadun pysäkin, puistonäkymän, sillan sekä rantamaiseman.

3. Mitä toimenkuvaasi kuuluu tällä hetkellä?

Vastuullani ovat kaupungin työllisyydenhoidolliset toiminnot sekä erityisesti niiden suunnittelu ja tuleviin muutoksiin vastaaminen yhteistyössä palvelualueen muun väen kanssa. Suurimmat muutokset liittyvät tulevaan hyvinvointialueuudistukseen sekä TE-palvelujen siirtymiseen kuntien vastuulle.

4. Mitä eroa on hämäläisellä ja savolaisella?

Moni oman alan kehittämisasia on edennyt harmittavan hitaasti täällä Hämeessä. Toisaalta, kun muistelen, eivät asiat edenneet Savossakaan välttämättä aina riittävällä nopeudella kieroilusta huolimatta. Pääosin ihmiset Suomessa ovat samanlaisia, jos jätetään turkulaiset, pohjanmaalaiset ja lappilaiset laskematta.

5. Autat työssäsi erityisesti nuoria työllistymään. Missä olit itse töissä parikymppisenä ja millainen työntekijä olit?

Nuorena olen ollut työssä mm. vaateliikkeessä, sairaalatarvikevarastossa ja mansikkamaalla. Armeijan jälkeen työskentelin vanginvartijana Helsingin keskusvankilassa Sörkassa sekä Mikkelin lääninvankilassa. Olin varmaan ihan tunnollinen työntekijä. Mansikkamaalta karkasin kesken, koska olin niin pahasti allerginen hyönteisten puremille.

6. Kerro jokin kiva kesätyömuisto?

Ihmettelimme työkaverin kanssa, mihin kiinteistöhuollon kesäpoika oli hävinnyt kesken työpäivän. Olin siis itsekin kesätöissä muissa tehtävissä ko. työnantajalla. Päältäajettava leikkuri seisoi yksin keskellä nurmialuetta ja poikaa ei näkynyt missään. Hän palasi työmaalle viikon päästä eikä siis ollut tavoitettavissa poissaolonsa aikana. Kysyttäessä mihin hävisit kesken työpäivän viikoksi, oli että kotona alkoi virtasen tekoa ja häntä tarvittiin siellä.

7. Mikä on supervoimasi työllisyyskoordinaattorina?

Ehkäpä osaan tulla kaikkien kanssa juttuun. Pidän tätä tärkeänä ominaisuutena.

8. Valitse näistä savolaisista sananlaskuista jokin sinulle mieluisin?
A. Et ossoo naatiskella jootilaesuuvesta jos sinulla ee oo paljo töitä.
B. Anna kaekkes vuan elä periksi.
C. Huominen on moensti viikon kiireisin päevä.

A. Tämä sattuu kohdalle. Aina pitää olla jotain vireillä ja kesken.

9. Miltä alkanut vuosi 2022 näyttää työllisyyskoordinaattorin näkökulmasta?

Työllisyydenhoidollisesta näkökulmasta tilanne on haastava. Vaikka talous onkin lähtenyt jollain tavoin rullaamaan ja alat vetävät työvoimaa, pitkäaikaistyöttömien tilanne ei meinaa parantua. Tähän yhtälöön voidaan vaikuttaa entistä tiiviimmällä yhteistyöllä eri toimijoiden välillä. Työllistymisen esteitä voidaan poistaa.

10. Helmikuun 2. päivä on tulossa Heinolan vuotuiset Duunitreffit. Onko tiedossa jotain uutta?

On toki. Duunitreffit tullaan toteuttamaan verkkotapahtumana. Nyt tapahtumaan voi osallistua kotoa käsin! Mukaan on ilmoittautunut todella mielenkiintoisia työnantajia, joilla oikeasti on töitä tarjolla.

FAKTA

Kuka: Tero Auvinen.
Syntymäpaikka: Savo.
Ikä: 52 vuotta.
Työ: Heinolan kaupungin työllisyyskoordinaattori.
Harrastukset: Metsätyöt, kaikenlainen väsääminen, pihahommat.
Lempiruoka: Ei ainakaan lipeäkala.
Motto: Ei tämä tästä, ehkä sittenkin.

*Duunitreffit on vuosittain näihin aikoihin järjestettävä tapahtuma, jossa työnantajat ja työnhakijat kohtaavat toisensa. Tilaisuudessa paikalliset yritykset kertovat toiminnastaan, yrityksen tarjoamista mahdollisuuksista työllistymiseen sekä kesätyö- ja työharjoittelupaikoista. Tapahtuman järjestämisestä vastaa tänä vuonna Heinolan kaupunki yhteistyössä TE-toimiston ja koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

Duunitreffit järjestetään 2.2.2022 verkkotapahtumana. Tapahtuma löytyy Facebookista nimellä Heinolan Duunitreffit 2022. 

Teksti ja kuva: Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: 10 kysymystä