Salibandy on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Heinolan suosituimpana liikuntamuotona. Vuosia lajin eteen toiminut SB Heinola on päivittänyt strategiaansa alkaneelle kaudelle. Ajattelutavan muutos näkyy toiminnan monipuolistumisena ja yhteistyön lisääntymisenä.
Jussi Mäenpää on hiljattain aloittanut seuran historian ensimmäisenä päätoimisena valmennuspäällikkönä. Hän jos kuka tuntee seuran asiat läpikotaisin. Aiemmin Mäenpää toimi useita kausia SB Heinolan Suomisarja joukkueen valmentajana. Joukkue pärjäsi tuolla tasolla mukavasti. Koronan aikana joukkueen sisällä tuli paljon lopettamisia. Lopulta seura päätti luopua paikastaan sarjassa joukkueen kasaamisen osoittautuessa liian haastavaksi.
Nyt voimavaroja suunnataan uudella tavalla. Seuralla on yli 300 lisenssipelaajaa. Lukema on Mäenpään mukaan arvio, sillä koronakarenssien aikana lisenssien määrissä tapahtui suuria vaihteluita. Salibandy lienee harrastajamäärällä mitattuna aika tasoissa jalkapalloseura Union Plaanin kanssa. Laskettaessa mukaan erilaiset höntsäporukat, lajin harrastajamäärä on vielä suurempi. Puhutaan elämänkaarimallista, jossa kaikenikäisille riittää tarjontaa. Tällä hetkellä SB Heinolan toiminnassa mukana olevien ikähaarukka on kolmevuotiaasta kahdeksankymppiseen.
Tiloista pulaa
Tilanne salien osalta on ollut hetken haastava. Kirkonkylän liikuntahallin remontin ja koulujen vanhojen liikuntasalien purkujen kautta koettu on saanut luovuuden valloilleen. Vierumäen urheiluopiston läheisyys on pelastanut paljon. Tällä hetkellä kaikki harjoitukset vedetään Jyrängön koulun salissa. Tilanne muuttuu pian, kun Kailaan uuteen kouluun valmistuu täysimittaisen salibandykentän mittainen liikuntasali. Se luo huikeat puitteet lajin harrastamiselle paikkakunnalla. Miehillä on edelleen kaksi joukkuetta, joiden kautta halutaan luoda polkuja alueen edustusjoukkueisiin.
-Tehdään työmme mahdollisimman hyvin omalla tasollamme katsoen mihin se riittää. Valmentajia seurassa on mukavasti. Jokaisessa junnuporukassa on vähintään kolme valmennukseen sitoutunutta. Tänä vuonna uusina joukkueina aloittivat T10 ja P18 ikäiset. Ikääntyneille on omat vuoronsa. Siellä jumpataan pelien ohessa pitäen toiminta iloisen rentona, Mäenpää sanoo.
Jääkiekko uutena lajina
Uutuutena seuraan on perustettu jääkiekkojaosto, joka toimii nimellä HC Heinola. Halu tarjota mahdollisuus harrastelijajääkiekkoilijoille, jotka eivät pelaa sarjoissa johti lopulta uuden lajiin mukaan ottamiseen. Lajin toimintaa vetää Heikki Järvinen, Juho Ukkola ja Teppo Leporinne.
-Tarkoitus ei ole kilpailla jääkiekkoseurojen kanssa vaan päinvastoin tehdä mahdollisimman avointa yhteistyötä. Union Plaanin kanssa sitä jo tehdään ja seurafoorumin kautta pyritään saamaan mukaan mahdollisimman monta seuraa.
Mäenpää ilmoitti aikaisemmin lopettavansa valmentamisen, mutta seuran puheenjohtaja Jari Vastamäen kysyessä häntä päätoimiseksi oli pieni mietinnän paikka. Nyt mies luettelee innoissaan visioita.
-Seuroilla on eri lajien kautta ohjaajapuolella omat vahvuutensa. Taitopuolella, fysiikkapuolella ja vaikkapa voimahankinnassa on omat osaajansa. Mikäli seurat pääsisivät yhteistuumin palkkaamaan tällaisia henkilöitä eri osa-alueille kaikkia hyödyntämään, voidaan päästä pitkälle. Ikäluokkien pienentyessä ei ole järkeä kilpailla keskenään vaan luoda mahdollisuus harrastaa monipuolisesti. Tässä työssä SB Heinola haluaa olla mukana. Liian aikainen erikoistuminen ei palvele ketään.
Sählystä salibandyksi kehittynyt laji on kokenut vuosien varrella suuria edistysaskelia. Heinolasta on kehittynyt paljon ylemmän sarjatason pelaajia ja jopa MM-tasolla menestyneitä. Kasvattajaseuran rooli sopii hyvin pienelle paikkakunnalle.
Teksti ja kuva: Risto Kalermo