Astumme ulos lentokoneesta. Ilma on kirpeän raikas ja lumihiutaleet leijailevat ilmassa. Matka on ollut pitkä monella tapaa. Vihdoinkin olemme Suomessa – perheemme tuloa tänne on alettu valmistelemaan jo vuosi sitten! Kuukausi sitten meille kerrottiin, että uuden kotikaupunkimme nimi on Hienola. Emme olleet kuulleet siitä koskaan aikaisemmin.

Taksi hurauttaa meidät pienen kerrostalon pihaan, jossa on vastassa ystävällisiä kasvoja. Onneksi paikalla on tulkki, joka ymmärtää meitä! Astumme ovesta sisään ja saavumme lämpimältä tuntuvaan eteiseen. Asunto on viihtyisä, mutta vaatii vielä sisustusta, jotta saamme siitä meidän näköisemme. Mukanamme meillä on vain matkalaukut. Tuntuu hassulta, että tässä on nyt meidän perheemme uusi koti!

Maahanmuuttokoordinaattori ja kotouttamisohjaaja ovat auttamassa meitä asettumaan taloksi. Uutta tietoa tulee paljon ja meillä on paljon opittavaa. Mitenköhän selviämme tästä kaikesta! Kaikki tuntuu niin erilaiselta ja suomen kielikin kuulostaa meistä oudolta. Onneksi meillä on kuitenkin ihmisiä, jotka auttavat ja tukevat meitä. On työntekijöiden aika lähteä kotiin. Saamme heiltä Hienolan kartan ja muita esitteitä. Ensimmäinen ilta menee niitä tutkiessa. Avaamme matkalaukut ja puramme tavaramme – tästä se uusi elämä alkaa!

Tämä kiintiöpakolaisen tarina on tosi. Suomi vastaanottaa vuonna 2023 1050 kiintiöpakolaista. He ovat edelleen johdonmukaisesti samoja pakolaisryhmiä kuin aikaisemmin, eli kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa olevia henkilöitä. Erityisen haavoittuvaisessa asemassa oleviin ryhmiin kuuluu esimerkiksi sukupuolensa vuoksi uhattuja tyttöjä ja naisia, seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä ja terveydellisten syiden vuoksi uudelleensijoitusta tarvitsevia.

Kiintiöpakolaisten matka Suomeen on usein pitkä ja raskas ja saattaa sisältää paljon epävarmuutta ja erilaisia vaiheita. Heinolassa panostamme laadukkaaseen kotouttamistyöhön. Maahanmuuttokoordinaattori ja kotouttamisohjaaja työskentelevät yhdessä sen eteen, että jokaisella on täällä hyvä olla. Olemme jokaisen maahan muuttaneen tukena maahantulosyystä riippumatta. Pyrimme kehittämään kaupungin palveluita niin, että asiointi olisi kaikille mahdollisimman sujuvaa, itsenäistä ja esteetöntä. Strategisen työn lisäksi teemme myös paljon käytännön arjen työtä. Autamme mm. harrastusten löytämisessä, asumisen neuvonnassa, lomakkeiden täytössä ja olemme asiakkaan tukena eri viranomaispalveluissa.

Kotouttamistyön katsotaan olevan tärkeä osa kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. On hyvä muistaa, että kotoutuminen on aina kaksisuuntaista: maahan muuttaneilla on oma roolinsa suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa, ja on myös tärkeää, että yhteiskuntamme on vastaanottavainen ja että ihmisillä on tänne tervetullut olo. Meistä jokainen voi edistää maahan muuttaneiden kotoutumista Heinolassa. Olethan sinäkin mukana, tehdään tästä koko Heinolan yhteinen asia!

Maahanmuuttokoordinaattori Mariannan ja kotouttamisohjaaja Julian työtä voit seurata toisinaan Facebook-sivulla Sujuva arki Heinolassa tai Instagramissa sujuva_arki_heinolassa.

Keväisin terveisin,

Marianna Kemppi, maahanmuuttokoordinaattori
Julia Kaapro, kotouttamisohjaaja
Heinolan kaupunki

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä