”Onpahan lämmin päivä tänään” tuumaan vieraalle kanssakulkijalle kaupan tuulikaapissa. Selvästi yllättynyt ja ilahtunut mies nostaa katseensa; ” En muista näin lämmintä päivää olleen Hienolassa asumisaikanani, eli neljäänkymmeneen vuoteen”. Jutustelu jatkuu hevi-osastolla ostostenteon lomassa. Tästä jää mukava fiilis päivään.

”Puistoruokailu alkaa taas ensi viikolla.” Kerron mainosta kiinnittäessäni juomiaan kassista nostavalle miehelle. Kohtaan iloisen katseen; ”Se on kyllä hyvä juttu!”

Jätetään nuo juomat kotiin ja tervetuloa syömään”, lisään hymyillen. Eroamme mukavaa päivää toisillemme toivotellen.

Edellä olevat hyvin pienet ja vaivattomat kohtaamiset jättävät hymyn huulille molemmille osapuolille. Tämä vuosi on kohtaamisten vuosi Heinolassa, herättelemme ajattelemaan omaa tapaa olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Ilmeet ja eleet keskusteluissa kertovat, olenko kiinnostunut keskustelukumppanin kertomasta ja viestittävät samalla siitä, onko hän merkityksellinen. Etenkin hankalassa elämäntilanteessa ystävällinen ja myötätuntoinen kohtaaminen tulee tarpeeseen. Vastaavasti ajattelemattomasti lausutut sanat satuttavat enemmän, kuin silloin kun kaikki on hyvin ja omanarvotunto huipussaan.

Opetusministeriö määrittelee sivuillaan hyvän kohtaamisen seuraavasti: ”Kohtaamista kuvaavia asioita ovat läsnäolo, aito kiinnostus ja hyvän olettaminen toisesta, auttamisen halu, toisen kunnioittaminen sekä tila tunteille, tarpeille ja toisen kuulemiselle. Hyvä kohtaaminen on mahdollista vain ilmapiirissä, jossa ovat läsnä kunnioitus, luottamus ja turvallisuuden tunne.”

Kesäkuun ajan meillä on ollut taas mahdollisuus kokoontua Tarhan pihaan syömään yhdessä. Nämä hetket tarjoavat paitsi maittavan keittolounaan, myös ruokailuseuraa ja kohtaamisia. Juttuseuraa löytyy varmasti ihan jokaiselle. Kesän ensimmäisessä puistoruokailussa vanhemmat rouvashenkilöt kertoivatkin odottaneensa tätä koko talven. Tämä onkin ihana tapahtuma myös siitä, että se kokoaa kaikenikäisiä kaupunkilaisia yhteen. Kesäkuun kohtaamisten kampanjan teemana onkin osuvasti Kohtaa kaupunkilainen & kyläläinen.

Heinäkuu on perinteisesti lomakuukausi ja odotamme kaupunkiin myös lomaansa viettäviä turisteja. Kohtaa kesälomalainen -teemakuukausi houkuttelee kohtaamaan lomanviettäjiä niin, että tämän kesän turisti voisi olla ensi kesän heinolalainen. Puhutaan siis hyvää toisistamme ja kaupungistamme. Onneksi se ei ole edes vaikeaa, ihania paikkoja, yrityksiä ja ihmisiä on kaupunki täynnä.

Ei ole merkityksetöntä, miten juuri sinä kohtaat muita ihmisiä. Mukavaa kesää ja kohtaamisiin!

Ikäihmisten hyvinvointiohjaaja Heidi Prauda-Knuutila
Sujuvan arjen tiimi, Heinolan kaupunki

Löydät meidät somesta
IG sujuva_arki_heinolassa
FB Sujuva arki Heinolassa

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä