Yrittäjä Pentti Pakarinen pohtii vielä myyntiäkin.

Monessa käytössä ollut Hotelli-ravintola Tukkijätkä on rakennuslupaa vaille valmis laajentumaan. Yrittäjä Pentti Pakarinen on teettänyt lahtelaisella arkkitehdillä Veli-Pekka Semerillä lattiapinta-alaltaan hiukan vajaat 1.000 neliömetrin laajennusosaan tarvittavat rakennuspiirustukset. Se toteutuisi nykyisen matalassa tasossa olevan yritystilan yläpuolelle.

Pakarista kuitenkin askarruttaa laajentaminen. Luvat ovat rakennuslupa pois lukien kunnossa, mutta oma ikä (68 v.) pistää miettimään vakavasti myös sitä vaihtoehtoa, että myisi koko kiinteistön. Tästä saattaa tulla todellinen vaihtoehto etenkin sitten, jos oma jälkikasvu ei kiinnostu laajennussuunnitelmista.

– Olen jokseenkin varma siitä, että hyvin toteutetuille parvekkeellisille yksiöille ja kaksioille, joita laajennusosaan voidaan rakentaa 19 kappaletta, on kysyntää. Myös hyville ravintola- ja pubipalveluille on Heinolassa varmasti tarvetta, pohtii Pakarinen.

Pentti Pakarinen hankki kiinteistön omistukseensa vuonna 2004. Kansallis-Osake-Pankin pankkikonttoriksi alun perin valmistunut kiinteistö rakennettiin vuonna 1986. Pankin poistuttua kiinteistöstä, alakerrassa toimi pitkään Seppälän vaatetusliike ja ylhäällä oli toimistotiloja.

Pakarinen remontoi tilat siten, että yläkerran tiloihin valmistui 10 hotellihuonetta. Toisessa kerroksessa olevat neuvottelutila sekä saunatilat hyödynnettiin sellaisenaan käyttöön.

– Pyöritin itse ravintola- ja hotellitoimintaa noin kuusi vuotta, jonka jälkeen tilat olivat yhdeksän vuotta vuokralla. Ennen koronapandemiaa otin taas vastuun ja toiminta jatkui 1,5 vuotta, kunnes paikka piti sulkea marraskuussa 2020 kannattamattomana, selvittää Pakarinen.

Laajennusosa puurakenteinen

Sulkuajan Pentti Pakarinen on perheensä kanssa käyttänyt hotelli- ja saunatilojen kunnostamiseen ja laajennusosan suunnitteluprosessiin. Kaikki nykyiset huoneet varustetaan omalla keittiöllä, joten niistä voidaan tarvittaessa tehdä myös pieniä vuokra-asuntoja, jos hotellitoiminta osoittautuu kannattamattomaksi.

Laajennusoan ehdoton erikoisuus on se, että katutason ja sen alapuolisten betonirakenteiden päälle nouseva laajennusosa on puurakenteinen ja kolmessa kerroksessa. Investointi jää arvoltaan 2-3 miljoonan euron haarukkaan.

– Olen suhteellisen varma, että vastaavaa ei löydy koko Suomesta, arvioi Pakarinen.

Asuinosan rakentamista helpottaa se, että tarvittavat säilytys- ja varastotilat löytyvät rakennuksen nykyisistä tiloista ja pihamaalla on 20 parkkiruutua jo valmiina. Lisäksi kiinteistöön voidaan tarvittaessa järjestää tiloja esimeriksi hoitoalan vastaanottotiloille tai liikuntatiloille.

– Mutta yksi ongelma projektissa on, että minä olisin halukas luopumaan työtehtävistä pitkän yrittäjäuran johdosta. Siksi olen odottanut, että löytyisi joku innostunut yrittäjähenkinen ihminen, joka olisi valmis laittamaan itsensä likoon kiinnostavassa yritystoiminnassa, Pentti Pakarinen toteaa.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset