Valokuituverkkoa rakennettiin Heinolan kirkonkylällä elokuussa 2023.

Heinolaan on alettu rakentamaan kovalla tahdilla koko taajama-alueen peittävää valokuituverkkoa. Valokuidun kerrotaan olevan ehdoton avain tulevaisuuteen, mutta kuluttajan kannattaa olla tietoinen mihin allekirjoituksellaan sitoutuu.

Mikä ihmeen valokuitu? Modernissa tietoliikenteessä kuluttajat tarvitsevat yhä nopeampaa ja luotettavampaa verkkoa esimerkiksi etätöiden ja viihdepalveluiden käytön yleistyessä. Valokuitu mahdollistaa symmetrisen datan, äänen ja videon siirron erittäin nopeasti ja luotettavasti. Se tarkoittaa, että lataus- ja lähetysnopeudet ovat samat, eli tieto liikkuu molempiin suuntiin tasaisesti samalla nopeudella. Valokuitua kaupitellaan pitkäikäisenä hankintana, sillä sen elinkaaren tiedetään kestävän ainakin seuraavat viisikymmentä vuotta.

Valokuitu asennetaan maan alle kaivamalla kapea oja tontin rajalta talon ulkoseinustalle, josta kaapeli viedään seinän läpi talon sisätiloissa olevaan päätelaitteeseen. Kuituverkon rakentamisen ehtona on, että sille on riittävästi kysyntää asuinalueella. Heinolassa selvästi riittää kiinnostusta, koska useille asuinalueille on tehty jo rakennuspäätökset.

Mitä sitten tulisi ottaa huomioon valokuitua hankkiessa? Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto, sekä MPY:n kaupallinen johtaja Janne Korhonen kertovat näkemyksensä valokuidun hankkimista harkitseville.

Mitä eroja valokuitutoimijoilla on kuluttajien näkökulmasta?

-Eroja on paljon, mutta yhdeksi keskeisimmäksi eroksi nostaisin avoimen ja suljetun verkon. Sillä tarkoitetaan, voiko kuluttaja valita esimerkiksi nettiliittymän usean palveluntarjoajan joukosta, vai onko tarjolla vain yksi vaihtoehto, Kaunisto nostaa.

-On hyvä selvittää toimijoiden rakennusvaiheessa ilmenevät erot. Kannattaa ottaa selvää mitä rakentaminen todellisuudessa kattaa, syntyykö kuluttajalle lisäkuluja tai hoitaako toimija esimerkiksi jälkityöt. Myös toimijoiden toimitusvarmuus, sekä aikaisemmin toteutuneet työt kannattaa selvittää, vinkkaa Korhonen.

Kenelle valokuitu sopii?

-Valokuitu sopii kaikille taajama-alueiden kotitalouksille, joissa netin käyttö on raskaampaa etätöiden tai viihdepalveluiden käytön takia. Kannattaa myös huomioida, vaikkei valokuitu tunnu tällä hetkellä ajankohtaiselta, tulevaisuudessa se on sujuvan arjen edellytys, Korhonen kertoo.

Kaunisto muistuttaa, että valokuitu on saatavilla myös kerros- ja rivitaloihin.

-Kannattaa ehdottomasti nostaa aihe esille esimerkiksi taloyhtiön kokouksissa, koska kerros- ja rivitaloissa rakentamisesta päättää taloyhtiö. On hyvä muistaa, että se kuitenkin nostaa myös taloyhtiöiden arvoa tulevaisuudessa ja on joillekin asukkaille edellytys.

Kuinka kauan rakentaminen kestää?

Molemmat toimijat muistuttavat, ettei valokuituverkko synny hetkessä. Keskimääräinen toimitusaika on noin 6–9 kuukautta. Tuleva talvi vaikuttaa myös rakentamiseen, koska routaiseen maahan ei valokuitua voida kaivaa.

-MPY on aloittanut rakentamisen jo kirkonkylässä, ja etenemme sieltä alue kerrallaan kohti eteläistä Heinolaa. Ensimmäiset kotitaloudet saavat valokuituliittymänsä käyttöön jo tämän vuoden puolella, ja loput ensi vuonna, Korhonen kertoo.

-Valokuitunen teki elokuun alussa isot investointipäätökset Heinolaan, ja ensi vuonna rakennamme täällä isosti. Olemme saaneet jo lukuisia uusia kotitalouksia valokuituverkkomme piiriin, joten toimitusvarmuus on taattu, Kaunisto lupaa.

Mitä hinnoittelussa tulisi ottaa huomioon?

Sekä Kaunisto, että Korhonen korostavat hintojen kokonaiskustannusten laskemista pidemmällä, jopa vuosien aikavälillä. Kysymyksiin mistä kulut koostuvat ja mistä kuluttaja todellisuudessa maksaa kannattaa kaivaa vastaus. Herrat kertovat, että yritysten nettisivut on varmin keino saada luotettavaa tietoa toimijasta.

– Yrityksen nettisivuilta pitää olla näkyvissä kaikki oleellinen tieto. Kannattaa myös ehdottomasti vaatia aina kaikki sopimukset ja liitteet itselleen, ja ne kannattaa kahlata läpi huolella ja ajatuksella, jotta vältytään mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin, muistuttaa Kaunisto.

Milloin valokuitu olisi järkevintä hankkia?

-Valokuituun pääsee kiinni edullisesti, kun on ajoissa liikkeellä. Kannattaa toimia, ennen kuin runkoverkon rakentaminen alueellasi päättyy, vinkkaa Korhonen MPY:ltä.

-Myöhemminkin on toki mahdollista hankkia valokuitu, mutta kustannukset ovat silloin todella paljon suuremmat. Nyt kun kaivurit tuodaan alueelle, kustannukset jäävät melko pieniksi. Myöhemmin jos tuodaan vehkeet pihaan yksittäistä tilaajaa varten, kulut luonnollisestikin kasvavat. Ehdottomasti kannattaa toimia nyt, kun rakennetaan ensimmäisessä aallossa, Valokuitusen Kaunisto lisää.

Mitä olisi hyvä ottaa huomioon ennen valokuidun hankkimista?

-Kannattaa miettiä millaiseen käyttöön valokuitua tarvitsee. Esimerkiksi nettiliittymää hankkiessa ei kannata hukata rahoja ostamalla ”liian nopeaa” nettiä. Kauan luotetun mobiiliverkon ja valokuidun välinen ero on suuri. Esimerkkinä: jos olet ennen käyttänyt mobiiliverkon 100Mbit/s nettiä, on sen lataus- ja lähetysnopeuksien vaihteluväli aaltoillut viiden ja sadan megan välillä. Nyt jos tilaat 100Mbit/s valokuituliittymän, tieto siirtyy koko ajan tasaisesti ja häiriöttömästi kyseisellä nopeudella, selventää Kaunisto.

-Mikäli hankinta jostain syystä ei tunnu ajankohtaiselta, kannattaa miettiä sen hankintaa tulevaisuuden kannalta. Valokuitu nostaa kiinteistön arvoa, ja lisää sen kiinnostavuutta. Tulevaisuudessa valokuitu on varmasti yksi kriteeri asuntomarkkinoilla. Myös tulevaisuuden 4K/8K-TV-lähetykset toimivat valokuituverkolla häiriöttömästi, muistuttaa Korhonen.

Vaikka lähtökohtaisesti Suomea aloitettiin valokuiduttamaan jälkijunassa, ollaan muuta Eurooppaa ottamassa kiinni nyt kovaa vauhtia, myös Heinolassa.

INFO

MPY

-Perustettu v. 1888 -> valokuituverkon ympärillä toimiva MPY Telecom Oyj, perustettu v. 2000.
-Kotipaikka Mikkeli.
-Liikevaihto: MPY: 26,7 milj.€ (v. 2022).
MPY Telecom Oyj: 12,51 milj.€ (v.2022).
-Omistus: ennen MPY Osuuskunta, kesällä MPY Telecom Oyj:n toiminta myytiin pohjoismaiselle sijoitusyhtiö Infranodelle.
-MPY:n oma valokuituverkko suljettu, liittyi palveluntarjoajaksi Avoin Kuitu-palveluun.

Valokuitunen Oy

-Perustettu v. 2020.
-Kotipaikka Helsinki.
-Liikevaihto: 5,74milj. € (v. 2022).
-Omistus: suomalainen sijoitusyhtiö CapMan Infra-rahasto, sekä teleoperaattori Telia.
-Tarjoaa avoimen valokuituyhteyden.

Teksti ja kuvat: Kaisu Vironen HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset