Heinolan kaupungin ja Jyränkölän Setlementin vapaaehtoistoiminnan koulutus alkamassa jälleen syyskuussa.

Vuosittain järjestettävästä koulutuksesta osallistujat saavat muun muassa vinkkejä monipuolisiin vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin ja tietoa ja tukea vapaaehtoistyössä toimimiseen.

-Monipuolinen koulutussisältö auttaa osallistujaa pohtimaan omia vahvuuksiaan ja mielenkiinnon kohteita. Koulutuksen jälkeen jokainen sitten itse päättää, mikä on oma tapa osallistua vapaaehtoistyöhön, kertoo Jyränkölän Setlementin vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka.

Naakka huomauttaa, että vapaaehtoistyöntekijöitä rekrytoidaan jatkuvasti pitkin vuotta.

-Mutta tällainen laajempi koulutuskokonaisuus järjestetään vain kerran vuodessa yhteistyössä Heinolan kaupungin kanssa, hän lisää.

Heinolan kaupungin puolelta koulutusta on mukana järjestämässä liikuntaystävä-toimintaa koordinoiva terveysliikuntakoordinaattori Kirsi-Marja Vihervaara.

-Vapaaehtoistyöntekijän oma jaksaminen ja hyvinvointi on kantava teema koulutuksessamme. Vapaaehtoistyö on usein auttamistyötä ja sitä ei jaksa tehdä, mikäli ei itse voi hyvin, Vihervaara kertoo.

Kaupungin liikuntaystävä -toiminnassa vapaaehtoisena toimiva Seija Aromaa on käynyt koulutuksen kahdeksan vuotta sitten.

-Koulutuksessa kävimme läpi muun muassa muistisairaan kohtaamista, Aromaa kertoo.

Vapaaehtoistyön pariin eläkkeelle jäätyään hakeutunut Aromaa käy tällä hetkellä kerran viikossa lenkillä autettavansa kanssa.

-Vanhempani olivat hyvin auttavaisia, joten olen ehkä saanut auttamisenhalun verenperintönä, Aromaa kertoo ja lisää:

-Vapaaehtoistyö antaa itselleni tosi paljon.

Jyränkölän Tuttiksen vapaaehtoisena toimiva Janne Tervo komppaa vieressä.

-Tämä on hirveän palkitsevaa. Kun asiakas kiittää ja hänen kasvoiltaan paistaa ilo, siitä tulee itselle todella merkityksellinen olo.

Tervo toimii vapaaehtoisena Digihelpparina. Digihelpparit tarjoavat maksutonta, matalan kynnyksen digitukea torstaisin Jyränkölän ATK-luokassa. Vapaaehtoistyöhön hän päätyi osittain sattuman kautta.

-Vaimo houkutteli mukaan, Heinolaan vaimonsa kanssa viime vuonna muuttanut Tervo kertoo.

Molemmat korostavat, että vapaaehtoistyöhön mukaan lähtiessä ei tarvita mitään erityisiä tietoja tai taitoja. Vapaaehtoistyön koulutuskaan ei ole pakollinen, sillä työhön annetaan perehdytys.

-Ei tarvitse olla matematiikan professori, Tervo naurahtaa.

Myös vapaaehtoistyön joustavuus saa molemmilta kiitosta.

-Kesällä voi hyvällä omalla tunnolla mennä mökille, ja sitten syksyllä jatkaa hommia, Aromaa kertoo.

Tervo huomauttaa, että vapaaehtoisten elämäntilanteita ymmärretään tarkasti ja että heille korostetaan laittamaan oma jaksamisensa etusijalle.

-Meitä todella kuunnellaan, hän lisää.

Sekä Heinolan kaupungilla että Jyränkölällä on tarjolla vapaaehtoisille erilaisia koulutuksia, tapaamisia ja virkistystä.

-Kokoonnumme pari kertaa vuodessa isommalla porukalla, ja välillä on retkiäkin tarjolla, Aromaa kertoo liikuntaystäville tarjolla olevista mahdollisuuksista.

-Meillä on erilaisia virkistyspäiviä ja esimerkiksi kauden aloitustapaaminen, Tervo kertoo Tuttiksen järjestämistä tilaisuuksista.

Teija Naakka ja Kirsi-Marja Vihervaara korostavat, että mukaan koulutukseen ja vapaaehtoistyöhön voi lähteä matalalla kynnyksellä.

-Vapaaehtoistyössä voi nähdä ja oppia elämästä sellaista, mitä ei missään muualla pääse näkemään. Avoin elämänasenne ja yleinen kiinnostuneisuus riittävät, jotta voi lähteä mukaan.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.  

Teksti: Jussi Varjo HU
Artikkelikuva: Jyränkölän Setlementti

Jaa tämä: